Przyjemne...
Przyjemne...
pozdrawia Paweł
Ol. E-PL5 + OMD EM5 mark II
OL.M.Zuiko 14-42 f/3,5-5,6 + M.Zuiko 40-150 f/4-5,6 + Lumx 25mm f/1,7
moje foto na Instagramie
moje foto na tym forum czyli różności
Niestarannie używasz masek, i psuje to efekt.
A jak już decydujesz się na manipulację WB, to zrób to tak aby się nie rzucało w oczy i trawa nie była niebieska.![]()
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
Zdjęcie 18 bardzo przyjemny temat, taki niebanalny że tak powiem.
Zdjęcie 19 - oprócz tego co napisano powyżej - kurde te latarnie uliczne wszystkie jak jeden mąż pochylone w prawo.
A proszę bardzo.
Po lewej stronie kadru pomiędzy rozświetloną chmurą a wzgórzem jest pas najprawdopodobniej tej samej chmury co wyżej ale winnym niebieskawo magentowym kolorze.
Ja przyjąłem z automatu że to źle "skrojona " maska, ale równie dobrze to może być użycie pędzla. Przynajmniej tak to dla mnie wygląda.
Co do koloru trawy... Problem w tym że oszroniona trawa też nie jest niebieska.WB w dolnej części kadru jest za "zimny" i całość poszła w niebieskości.
Kolega @m_a_g zauważył, że latarnie lecą w "prawo". Tak właśnie jest, a dla symetrii pale w rzece lecą w lewo. A spowodowane jest to uniesieniem obiektywu w górę.
A nie tym, że z nimi coś nie halo....
Ja bym się nie założył, że zdjęcie jest poziome. Nie ma przekonującego punktu odniesienia.
Okapy dachów są w strefie największych krzywizn obiektywu, i na tym, raczej bym nie polegał.
Za to w centrum kadru jest ławeczka na murku, która nie jest pozioma. I ona może podważyć przypuszczenie o tym, że zdjęcie jest poziome.
Jeszcze sobie pozwolę zauważyć, że za dużo jest w tym zdjęciu tego nieszczęsnego murka, a ważne rzeczy jak lampy i domy wcisnąłeś w prawy górny róg zdjęcia właściwie na siłę.
A to powoduje brak równowagi w kadrze.
Teraz masz dwa wyjścia...
Albo będziesz dalej robił zdjęcia i próbował poprawiać to co nie jest za dobre.
Albo strzelisz focha, i wrzucisz mnie na swoja prywatna czarną listę.![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Jak wróci mi komp z serwisu to jeszcze się przyjrzę. Co do poziomu, poziomica w aparacie jest.
Balans - staram się ogarniać jak najbliżej rzeczywistości. Uwierz, było niebiesko. Mam zdjęcie w przeciwnym kierunku i Wisła cala niebieska.
Kompozycja - chwilę temu to było ale kojarzę, że nie mogłem podnieść wyżej, pokazać więcej nieba.
Maski- sprawdzę
Niestety komp padł i trochę to potrwa.
Tak czy inaczej po rajtuzach dostałem ?
A tak ciocia na imieninach się zachwycała ?
Czarna lista, polewka... i słodka zemsta ?
pozdrawia Paweł
Ol. E-PL5 + OMD EM5 mark II
OL.M.Zuiko 14-42 f/3,5-5,6 + M.Zuiko 40-150 f/4-5,6 + Lumx 25mm f/1,7
moje foto na Instagramie
moje foto na tym forum czyli różności
Chwała Ci @Bodzip i dzięki za usunięcie z kadru tego kubła na śmieci. Od razu lepiej.
Normalnie to pewnie bym nic nie pisał, bo wiesz poprawność polityczna i takie tam tego i owego. Nikogo tu zdjęcia nie obchodzą... No prawie. Poza tym trzeba też wiedzieć co napisać.
Ale że deszcz pada u mnie od rana ...
Wrzuć tu RAWa, to może parę osób pochwali się co można z tym zrobić.
Hm, może i racja.
Powiem tak, aparat po serwisie i kalibracji. Robiłem korektę bo zawsze robię/sprawdzam. Może pominąłem perspektywę. Inny program.
Ale przyjmuję.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Tak, wiedziałem, że kubeł wypłynie ?
.
Niektórych jednak obchodzą.
Tak już poza. Przyjmuję wszystko. To nie pierwsze oceny tego zdjęcia i tu uwaga zwrócona na zupełnie coś innego.
I ulewnych deszczy życzę ?
Nie wrzucę rawa bo teraz nie mam dostępu.