Za dużo magenty. Może niebo było podobne, ale zafarb wlazł nawet na trawę.
Za dużo magenty. Może niebo było podobne, ale zafarb wlazł nawet na trawę.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
pozdrawia Paweł
Ol. E-PL5 + OMD EM5 mark II
OL.M.Zuiko 14-42 f/3,5-5,6 + M.Zuiko 40-150 f/4-5,6 + Lumx 25mm f/1,7
moje foto na Instagramie
moje foto na tym forum czyli różności
pozdrawia Paweł
moje foto na Instagramie
pozdrawia Paweł
moje foto na Instagramie
pozdrawia Paweł
moje foto na Instagramie
Jeśli chodzi o znak drogowy... Jak napisał apz, zostawić. Ale trochę zmniejszyć jego nasycenie. Za bardzo w obecnej wersji "bije" po oczach. Zbyt jarmarkowo mz.
Zdjęcia ze śniegiem, wbrew pozorom nie są takie proste do obróbki. Trzeba mieć dobrze opanowany warsztat, aby dobrze ustawić kontrast i jasność. Rób dużo zdjęć i nabędziesz tą umiejętność.
Kontrast i ostrość chyba mają właściwie wspólnego ze sobą, mimo że decydują o wyrazistości fotografii.
I trzynastka to nie taka straszna liczba.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
I tu nie do końca się zgodzę. To podobna sutuacja z nietypowym światłem dominującym wszystkie inne kolory. Jak moje zdjęcie 1081 z lotniskiem https://forum.olympusclub.pl/attachm...9&d=1635764024 .
Możemy pójść dwoma drogami.
Pierwsza to pozostawienie tego kolorowego "klimatu" i "odbudowanie" innych kolorów, zwłaszcza zieleni, posługując się maską lub gradientem.
Druga to ucieczka od tego co sfotografowaliśmy i zrobienie czegoś co nie odpowiada oryginałowi.
O ile często druga droga będzie bardziej akceptowana przez widzów, to jednak pierwsza wydaje mi się bardziej właściwa.Nawet gdy widzowie chcą ukrzyżować autora za absurdalność i nierealność sceny.
W każdym razie mamy wybór. Możemy robić zdjęcia nudne i powtarzalne, albo uczyć się i szukać czegoś nowego. Mimo że nie zawsze będą to próby udane.
Ostatnio edytowane przez paparapa ; 12.11.21 o 10:26
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Bogdan tu nie o wine chodzi. Ja nie chcę krytykować poczynań innych kolegów, bo muszą oni sami wiedzieć czego chcą. Każdy też ma prawo do swojego punktu widzenia. Pokazując swoje prace musimy zaakceptować, możliwość krytyki naszych poczynań. . Zawsze znajdzie się ktoś, kto upraszczając sprawę, wie lepiej. Przekonaliśmy się o tym wielokrotnie. Zazwyczaj najwięcej do powiedzenia mają ci, co najmniej w temacie wiedzą
.
I teraz albo idziemy z prądem i robimy zdjęcia pod tak zwaną "publiczkę", aby się wszystkim podobały i wzbudzały zachwyty. Albo też, jeśli nie chcemy karmić ego, szukać swojego sposobu na zdjęcia i próbować się
czegoś nowego nauczyć. Jak zwykle mamy wybór.
Zasadniczym pytaniem jest, czy mamy siłę i odwagę iść swoja drogą?Często mimo przeciwności tak zwanego losu.
![]()
O! I tu sedno poprawki. Odnoszę wrażenie, że to pod publiczkę jest robione.
Wiesz, ja tego nie wiem i myślę, że wiedzieć nie będę. To jest najbardziej istotne dla prezentującego swoją prace. My widzowie, ze swoimi przekonaniami i pseudo wiedzą, jesteśmy tylko "maszynką" utrudniającą kroczenie "swoją drogą" .
Trochę się rozgadałem w wątku kolegi, więc przepraszam i zmykam dopóki nie zdzielił nas rózga po doopie.![]()