Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 61

Wątek: Dobór sprzętu

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ks143 Zobacz posta
    Znalazłem 14-150 na wyprzedaży za 1239 zł, pytanie czy warto kupić ten obiektyw czy jednak coś droższego za trochę większą kasę.
    Ogólnie się zastanawiam czy inwestować w obiektywy do tego body czy może jednak szukać jakiegoś zestawu z lepszym np. E-M1 II.
    No dobra to rozszerzę swoją wypowiedź... Ja ten obiektyw kupiłem za 1000zł+przesyłka. Co on mi dał? Pstrykam różne fotki i co jakiś czas patrzę jakie zdjęcia robiłem i na jakich ogniskowych. Zatem podpowida czego potencjalnie potrzebuję do fotografowania (przesadziłem to na razie jedynie pstryki bo się uczę); jest to też teleobiektyw - odpowiednik 300 z FF. Z tego co widzę bardziej uniwersalny (np dla mnie) jest zakres 12-100 f4 tyle, że drogi. Pytanie brzmi czy chcesz wydać większą kwotę bo na drugim końcu wydatków stoi jednak FF(tam gdzie mieszkasz są dobre warunki do astrofotografii a obecnie m43 ma zbyt słabe czujniki do tego rodzaju fotografii). Bo jak wsiąkniesz to dokupisz lepsze body, kolejne stałki, kolejne tele i gdzieś tam podliczysz sumaryczne koszta i pytanie czy nie będziesz żałować. Dzisiaj mając jakąś swoją wiedzę aby spróbować zabawy z fotografią to kupiłbym jedynie (jeśli już z systemu olimpusa) 12-100 f4+ body m1mark2 lub m5mark3. Bo tak patrząc w perspektywie dłuższej najbardziej przyszłościowym/najtańszym/rozwojowym jest wejście w system sony. Niestety... bo on też ma wady.
    Albo kup jedynie 14-150 za tego tysiaka i pobaw się ten rok czy dwa i wtedy zdecydujesz w co tak naprawdę zainwestować- w sensie który system, które obiektywy. I wtedy wydasz na ten system większe pieniądze.I może się okazać, że będziesz żałował jedynie wydatek tych 2-3 tysięcy (na to co masz plus 14-150) zamiast 8-10 tys. na m1 mark 2 i 12-100 f4.
    Ja zostaję na olympusie i będę w niego pakował kasę ale to moje pieniądze i moje wydatki

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ja się na tym nie znam, to się wypowiem z dużą swobodą
    Poszukaj sobie w sieci takich zdjęć, jakie chcesz robić, popatrz z jakimi parametrami zostały zrobione (np na 500px często są takie dane), przelicz parametry na 4/3 i wiesz jaki obiektyw jest Ci potrzebny.
    Obawiam się, że nasz kolega jest na tyle początkujący, że tego nie ogarnie ze względu na brak doświadczenia. Dużo lepszą metodą jest kupno jakiegoś tele w uniwersalnym zakresie, robienie zdjęć i analiza co zrobiłem i na jakich ogniskowych. Bo to "moje" zdjęcia i nabywam doświadczenie pt "to robię tak i na takiej ogniskowej". Osoby doświadczone mogą skorzystać z metody której proponujesz, niedoświadczonym to nic nie da bo nie widzą jak jest różnica w wizjerze pomiędzy 17, 25, 35, 50 a 80 mm. Bo nie wiedzą w jakiej odległości od fotografowanego obiektu stanąć i jakiej ogniskowej do tego zdjęcia użyć.
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pstrykacz_smartfonowy Zobacz posta

Obawiam się, że nasz kolega jest na tyle początkujący, że tego nie ogarnie ze względu na brak doświadczenia. Dużo lepszą metodą jest kupno jakiegoś tele w uniwersalnym zakresie, robienie zdjęć i analiza co zrobiłem i na jakich ogniskowych. Bo to "moje" zdjęcia i nabywam doświadczenie pt "to robię tak i na takiej ogniskowej". Osoby doświadczone mogą skorzystać z metody której proponujesz, niedoświadczonym to nic nie da bo nie widzą jak jest różnica w wizjerze pomiędzy 17, 25, 35, 50 a 80 mm. Bo nie wiedzą w jakiej odległości od fotografowanego obiektu stanąć i jakiej ogniskowej do tego zdjęcia użyć.
    Może tak być, ale nie musi. Równie dobrze może się okazać, że kupno wszechstronnego zooma sprawi, że kolega nie będzie się zastanawiał w jakiej odległości stanąć, tylko będzie sobie radośnie kręcił pierścieniem ogniskowej i też niczego się nie nauczy.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    A moje doświadczenia są takie, że stałka 25 spowodowała, że aparat szybko wylądował na półce natomiast zoom spowodował, że zaczynam myśleć jaką odległość wybrać i jakiej ogniskowej użyć. Bo to zaczyna być fajne.
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Prawda jest taka, że trzeba przejść i przez stałki, i przez zoomy i po paru latach doświadczenia będzie jasne, co komu bardziej pasuje i w jakich sytuacjach. Nic prostszego, wymaga to tylko cierpliwości i grubego portfela
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Z prawdą jest ten problem, że każdy ma swoją
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar staryman
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Z prawdą jest ten problem, że każdy ma swoją
    Taka prawda
    Ostatnio edytowane przez staryman ; 10.02.21 o 17:37 Powód: korekta tekstu
    jest dobrze

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ks143 Zobacz posta
    Znalazłem 14-150 na wyprzedaży za 1239 zł, pytanie czy warto kupić ten obiektyw czy jednak coś droższego za trochę większą kasę.
    Ogólnie się zastanawiam czy inwestować w obiektywy do tego body czy może jednak szukać jakiegoś zestawu z lepszym np. E-M1 II.
    Zacznijmy od początku: używasz teraz 14-42 3.5-5.6. Jak rozumiem przez 2 lata robiłeś zdjęcia, ale teraz chcesz coś ulepszyć w posiadanym sprzęcie gdyż chcesz "mocniej przyłożyć się do fotografii".
    Skoro myślałeś nad 12-40 2.8 PRO to wnioskuję, że zakres ogniskowych Ci pasuje, przeskok z 14-42 na 12-40 da większy szeroki kąt (z 28mm na 24mm) i ciut węższy na końcu (z 84mm na 80mm) plus oczywiście lepsze światło.
    Zakładam więc, że najbardziej zależy Ci na jakości uzyskiwanego obrazu - jeżeli tak to uważam, że przeskok z kitowego 14-42 na 14-150 polepszenia jakości Ci nie da.

Taki ruch można zrobić, aby przetestować, pobawić się szerszym zakresem ogniskowych i wypracować sobie zdanie jaki zakres mi odpowiada najbardziej, czy potrzebuję więcej niż 100mm, czy jakość obrazka jest dla mnie wystarczająca.
    Chociaż cena 1239 zł za taki "test" nie jest niska i nie wiem czy warto.

Z motywów które fotografujesz wydaje mi się, że optymalny byłby 12-100 PRO. Jakość obrazka topowa jak na zooma, zakres ogniskowych bardzo uniwersalny, szerszy kąt robi robotę w krajobrazach, większe tele daje uniwersalność, do tego stałe światło 4.0 będzie wystarczające to Twoich zainteresowań. Cena jest wysoka, ale dobry obiektyw tani zazwyczaj nie jest. Warto zapolować na okazje lub promocje (3999 zł w sierpniu 2020).

Ja niecały rok "testowałem" 14-150 z E-M5-II. To jednak był pierwszy mój sprzęt m43 i chciałem sprawdzić czy mi ogólnie pasuje. Całość kupiłem w promocji gdzie cena samego obiektywu nie wiem czy była wyższa niż 500 zł
    Ale to nie istotne. Po tym czasie stwierdziłem, że mimo wielu zalet 14-150 to jakość obrazka nie jest pokazem możliwości m43. Teraz mam 12-100 i jakość techniczna zdjęć wreszcie jest na poziomie, który lubię.
    Szczegółowość i ostrość jest nieporównywanie lepsza.

Nie miałem nigdy 12-40 PRO ale zapewne jakość jest na poziomie podobnym. Do rozważenia jeszcze 12-45 PRO - ciemniejszy ale obrazek podobno na poziomie 12-40, a zdecydowanie tańszy.

Przemyśl czego potrzebujesz, ile możesz wydać pieniędzy, na czym Ci zależy i czy jesteś skłonny wejść na poważnie w m43. Puszki lepszej teraz bym nie kupował, leciwy E-M5-II daje piękny obrazek z 12-100.

Polecam poszukać zdjęć z 12-100 na Flickr i obejrzeć na spokojnie, porównać ze swoimi zdjęciami, być może także ze zdjęciami z 14-150.
    Kilka moich zdjęć (nic szczególnego bo robione lokalnie w obrębie miasta) znajdziesz tu https://flic.kr/s/aHsmUdqpvU
    G9 | PL50-200 | PL8-18 | E-M5-II | E-M1-II | 12-100 Pro | 75 1.8 | 45 1.2 Pro

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    a tu masz porównanie co potencjalnie dostaniesz zamiast tego obecnego kieszonkowego zestawu
    https://camerasize.com/compact/#633....3,692.613,ha,t

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siemek Zobacz posta
    Zacznijmy od początku: używasz teraz 14-42 3.5-5.6. Jak rozumiem przez 2 lata robiłeś zdjęcia, ale teraz chcesz coś ulepszyć w posiadanym sprzęcie gdyż chcesz "mocniej przyłożyć się do fotografii".
    ...
    Ulepszanie fotografii warto zacząć od siebie, a nie od sprzętu. Jeśli kolega dwa lata robił zdjęcia i jeszcze nie wie czego chce, to problem nie musi leżeć po stronie obiektywu. Na początek polecam Wonga:

https://robinwong.blogspot.com/2016/...s-olympus.html

Awatar Zelik76
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Jest jeszcze jedna kwestia - kity zazwyczaj różnią się jakością, a droższe obiektywy są - że tak napiszę - jakościowo stabilne. W linku freta kit jest ostry, mi się trafiła jedna wielka tragedia - najgorszy obiektyw jaki miałem do tamtej pory... Z 14-150 może być podobnie - dużo jest skrajnych opinii co do jakości. W przypadku 12-40 czy 12-100 tego nie ma. Choć ja bym też zerknął w stronę Panasa na 12 - 60 2.8-4. - dobry kompromis między jakością, wielkością, wagą i zasięgiem.
    OM-D E-M10 mark III + Panas 20 1.7 i 12-32 3.5 - 5.6 + Olek 40-150 4 - 5.6