Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Olympus PEN EPL-5 - problem i prośba o poradę

  1. #1

    Dołączył
    Jan 2020
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    52
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

    Olympus PEN EPL-5 - problem i prośba o poradę

    Witam wszystkich i proszę o poradę.

    Problem jaki zauważyłem w moim aparacie - otóż wykonując zdjęcie robię ustawienia ekspozycji i widzę jak na ekranie wszystko ładnie się zmienia, klaps i zdjęcie już wykonane w podglądzie różni się od tego co widziałem na ekranie w trakcie ustawiania ekspozycji.

    Nie wiem czy różnica taka to normalka czy raczej z moim aparatem już coś nie halo czy muszę coś zmienić w ustawieniach. Oprogramowanie aktualne. Sytuacja powtarza się przy różnych obiektywach.

    pozdrawia Paweł
    pozdrawia Paweł
    Ol. E-PL5 + OMD EM5
    OL.M.Zuiko 14-42 f/3,5-5,6 + M.Zuiko 40-150 f/4-5,6
    moje foto na Instagramie
    moje foto na tym forum czyli różności

  2. #2
    | OlyJedi Awatar yac
    Dołączył
    Oct 2006
    Mieszka w
    k/3M
    Posty
    2.263
    Siła reputacji
    278
    Moja galeria
    Coś z ustawieniem jasności ekranu ? poszperaj w instrukcji ? a na kompie sprawdzałeś efekty?
    Jacek

  3. #3
    | OlyJedi Awatar wyszomir
    Dołączył
    Mar 2013
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    6.723
    Siła reputacji
    361
    Moja galeria
    Miałem niekiedy podobny problem gdy miałem włączoną funkcję 'nocne kadry' (Menu->Menu własne->D-->Nocne Kadry).
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

  4. #4

    Dołączył
    Jan 2020
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    52
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    @jac a widzisz, tym tropem spróbuję dzięki
    nie wiem co miałem sprawdzić na kompie?

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
    @wyszomir nocne kadry wyłączone

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    ustawienia jasności ekranu nie pomagają, to nie to
    instrukcja przeszparana już kilka razy,
    przypuszczam, że to może być jakiś "myk" w ustawieniach, tylko o nim nie wiem
    podrzucicie jeszcze jakiś pomysł?
    pozdrawia Paweł
    Ol. E-PL5 + OMD EM5
    OL.M.Zuiko 14-42 f/3,5-5,6 + M.Zuiko 40-150 f/4-5,6
    moje foto na Instagramie
    moje foto na tym forum czyli różności

  5. #5
    | OlyJedi Awatar yac
    Dołączył
    Oct 2006
    Mieszka w
    k/3M
    Posty
    2.263
    Siła reputacji
    278
    Moja galeria
    Na kompie - miałem na myśli czy po wrzuceniu na kompa też tak jest, a jeśli nie tzn ustawienie jasności ekranu. Ale to już przerobiłeś, to spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne. Powinno pomóc.
    Jacek

  6. #6

    Dołączył
    Jan 2020
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    52
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    @yac niestety i przywrócenie do ustawień fabrycznych nie pomaga, jedyną zmianą jaką robię to widok ustawień na ekranie
    no wnerwia okrutnie jak zdjęcie jest inne niż widzę, tak jakby i histogram nieco się różnił
    pozdrawia Paweł
    Ol. E-PL5 + OMD EM5
    OL.M.Zuiko 14-42 f/3,5-5,6 + M.Zuiko 40-150 f/4-5,6
    moje foto na Instagramie
    moje foto na tym forum czyli różności

  7. #7
    Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Dołączył
    Mar 2009
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Posty
    18.225
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria
    Wyjmij baterię, na kilkanaście dni, powinien się aparat do końca zresetować. Jak zacznie od ustawiania daty i dnia, znaczy,że stracił całą pamięć podręczną.
    Jak się nic nie zmieni to może problem dotyczy wyświetlacza?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

  8. #8
    Zwycięzca popRAWki
    Dołączył
    Nov 2011
    Mieszka w
    Kęty
    Posty
    38
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Pod jakim względem zdjęcie się różni? Pod względem ekspozycji czy kolorystyki? Jeśli pod względem ekspozycji to mogłaby być np. "fleksja ekspozycji" ale ustawienia fabryczne powinny ją zresetować. Jeśli kolorystyka, to czytałem kiedyś, że jest włączona domyślnie opcja "Zachowaj ciepły kolor" jest w menu własne/Kolor/cz-b. Fleksja jest w własne/narzędzia.

  9. #9

    Dołączył
    Jan 2020
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    52
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Wyjmij baterię, na kilkanaście dni, powinien się aparat do końca zresetować. Jak zacznie od ustawiania daty i dnia, znaczy,że stracił całą pamięć podręczną.
    Jak się nic nie zmieni to może problem dotyczy wyświetlacza?
    spróbuję w ten sposób zresetować

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez Mirek63 Zobacz posta
    Pod jakim względem zdjęcie się różni? Pod względem ekspozycji czy kolorystyki? Jeśli pod względem ekspozycji to mogłaby być np. "fleksja ekspozycji" ale ustawienia fabryczne powinny ją zresetować. Jeśli kolorystyka, to czytałem kiedyś, że jest włączona domyślnie opcja "Zachowaj ciepły kolor" jest w menu własne/Kolor/cz-b. Fleksja jest w własne/narzędzia.
    wydaje mi się, że to kwestia ekspozycji, kolorystyka jest w miarę zachowana, chociaż mogłoby być lepiej, zapisane zdjęcia są jakby lekko cieplejsze ale opcję z ciepłym kolorem zawsze wyłączam
    Ostatnio edytowane przez PaweK ; 6.02.21 o 22:33
    pozdrawia Paweł
    Ol. E-PL5 + OMD EM5
    OL.M.Zuiko 14-42 f/3,5-5,6 + M.Zuiko 40-150 f/4-5,6
    moje foto na Instagramie
    moje foto na tym forum czyli różności

  10. #10
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    24.466
    Siła reputacji
    462
    Moja galeria
    A że zapytam - jakie masz ustawienia kółka PASM ?
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Podobne wątki

  1. E-PL1 prośba o poradę - karta
    By bogdi in forum Korpusy micro 4/3
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 2.01.13, 22:05
  2. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 18.12.11, 15:27
  3. Prośba o małą poradę FL-36 a FL-50
    By Rafał Czarny in forum E-System
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 5.09.07, 11:01
  4. prosba o porade [50/1,8 MC]
    By pleg in forum E-System
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 5.05.06, 22:56
  5. Prośba o poradę - E1
    By Robix in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 27.06.05, 09:50

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.