Przy włączonej stabilizacji można było spokojnie wydłużyć czas. Dało by to jaśniejsze zdjęcia.
Wygląd na to, że robiłeś zdjęcia bez podglądu histogramu. Na wszystkich histogramach widać dużo miejsca z prawej strony czyli, że zdjęcia są niedoświetlone.
Może zamiast trybu M spróbuj do zdjęć krajobrazowych tryb A, przysłona 6,6 - 8? Aparat dobierze odpowiedni czas. Jak będzie za długi do utrzymania z ręki, zawsze można zwiększyć ISO.
Najważniejsza jest kontrola histogramu. Będziesz widział, czy aparat dobrał odpowiednią ekspozycję (A lub S) albo czy Ty dobrałeś odpowiednią w trybie M.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Czy tu na tych zdjęciach z ostrością jest problem, czy to tylko moje przywidzenie, a może tak ma być.
Najważniejsza jest historia.
"Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid
Muszę przyznać, że ostatnie zdjęcia sam trochę przyciemniłem żeby jak najlepiej oddać kontrast pomiędzy poszczególnymi kolorami.
Mogę liczyć na podpowiedź jaki program polecacie do obróbki na początek? Aktualnie używam Olympus Workspace ponieważ można powiedzieć, że był razem z aparatem.
Poniżej wrzucam klika zdjęć, tym razem z Tatr Zachodnich.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
Pierwsza seria jak pisali forumowicze za ciemna i jest to fakt. W drugiej części bez porównania lepiej i same zdjęcia mogą się podobać. Natomiast w każdym kadrze mówię o drugiej serii widoczna jest ścieżka a raczej szlak. Stanowi to jakby motyw przewodni udokumentowania którędy szedłem. Na pewno masz zdjęcia robione po prawej i lewej stronie szlaku tzn bez niego i w ten sposób oddasz piękno i dzikość zdobywanych szczytów.
pozdrawiam Wiejo
14 mi się podoba. Ogólnie mam wrażenie że zdjęcia są nie ostre.
OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||