Zobacz wyniki ankiety: Który z proponowanych zestawów jest wg. Ciebie lepszy?

Głosujących
172. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Olympus E-510

160 93,02%
  • Sony A200

12 6,98%
Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Wybór taniego lusterka - Sony A200 vs Olympus E-510

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wybór taniego lusterka - Sony A200 vs Olympus E-510

Witam serdecznie,

nadszedł czas długo wyczekiwanej przesiadki z mojego poczciwego kompakta - KM A200. Dlugo wyczekiwany i zarazem dość długo analizowany wybór osiągnął punkt kulminacyjny, w którym po eliminacji m.in. K10D (fundusze nie pozwolą), 400D i D60 pozostały dwa aparaty - dwa różne systemy, całkowicie inne zalety a wybrać trzeba jeden i tu zwracam się po raz kolejny z pomocą do Was

na początek moje wymagania:
    - użyteczne ISO 800 (wiadomo - niskie szumy, ładne detale)
    - body i co najmniej jeden obiektyw nowe, kupione w PL z polską gwarancją
    - chcę od razu pokryć zakres ok. 28~300mm
    - sprzęt dla typowego amatora, zdjęcia wszelkiej maści - widoki, pejzaże, często zdjęcia w słabym oświetleniu z konferencji, sporo zdjęć rodzinnych w plenerze (zakładam dużo portertów również) jak i na wszelkiej maści imprezach rodzinnych (w tym śluby, na najbliższe 2~3 lata zapowiadają się trzy takie) oraz spore ilości zdjęć z targów (np. CeBIT) oraz zdjęcia sprzętu komputerowego (tu czasem przyda sie macro ale może to za dużo powiedziane, raczej solidne zbliżenie). Oczywiście do tego dojdą jakieś próby zabawy z GO, kompozycje geometryczne i wszystko co związane z nauką i zabawą z lustrzanką.

- wywoływanie raczej okazyjnie, głównie 10x15 - w wyjątkowych sytuacjach może coś większego (na ścianę albo biurko)
    - niestety nienaruszalne ograniczenia finansowe

moje plany wobec 'systemu'
    - system z założenia nie będzie rozbudowywany ponad to co zakładam przez najbliższe 2~3 lata (to jest pewne i dyskusji nie podlega)
    - na start dwa obiektywy zmiennoogniskowe pokrywające zakres co najmniej 28~250mm
    - w niedługim czasie coś jasnego (jakaś stałka albo krótki koniec jaśniejszy)
    - w późniejszym okresie może jeszcze lampa.
    - skromnie więc i oszczędnie (niestety)

co wybrałem i co mi pasuje, co zaś przeszkadza.

Olympus E-510 Dual-Kit (ew. E-520 ale wątpię by w cenie ~2k był Dual-Kit z 40~150)

+ sprawia wrażenie bardzo solidnie wykonanego
    + dwa lata gwarancji
    + w zestawie dwa przyzwoite szkła, fabrycznie nowe z gwarancją pokrywające zakres który mnie interesuje
    + LifeView (malutki plus ale zawsze)

- malutki wizjer
    - mała ilość obiektywów używanych, fabrycznie nowe drogie (więc pozostaje obcowanie z kitem)
    - obawy wobec matrycy (i jej rozmiarów), często napotykam na negatywne opinie (duże szumy, darki)

Sony A200K (z 18~70mm)

+ większy wizjer
    + obiektywy KM z drugiej ręki w dobrych cenach
    + lepszy bo teoretycznie szybszy i 9-punktowy AF

- kitowy obiektyw słabszy niż przy E-510
    - 12 m-cy gwarancji a i szkła kupowane będą jako używki
    - obawy wobec matrycy (po okresowej przygodzie z A100 i niektórych recenzjach)

i tak, by zrealizować założenia dla każdego z aparatów zamierzam złożyc następujące zestawy:

Olympus E-510 body
    Zuiko ED 14-42mm/f3.5-5.6 (nowy z gwarancją)
    Zuiko ED 40-150mm/f4.0-5.6 (nowy z gwarancją)
    Zuiko ED 25mm/f2.8 Pancake lub Zuiko ED 35mm/f3.5 (jeden z nich, nowe z gwarancją)

lub

Sony A200 body
    Sony DT 18-70mm/f3.5-5.6 (nowy z gwarancją)
    Minolta Maxxum 70-210mm/f4.0 (używany)
    Minolta 50mm/f1.7 lub Sigma EX 28-70mm/f2.8 (jeden z nich, oba używane)

Oba zestawy to koszt ~3000PLN.

W obu przypadkach mam pewne wątpliwości co do tego, który aparat będzie oferował wyższą jakość - E-510 czy A200 (głównie chodzi mi o szum i ilość detali oraz jakość dobranych szkieł), opinie znalezione wśród szeregu recenzji są sprzeczne (raz E-510 jest wychwalany za niski poziom szumów a w następnej recenzji wytyka się mu zdecydowanie gorsze rezultaty od ISO 400 włącznie, problem z darkami oraz niewielką rozpiętość tonalną - analogicznie przy A200, raz jeden z najbardziej rekomendowanych korpusów entry-level a za chwilę test, gdzie szumy skreślają nawet ISO 400 / ISO 800).

Format nie robi mi najmniejszej różnicy - czy to będzie 4:3 czy też 3:2 nie ma znaczenia.

Panowie, jako osoby rozeznane w temacie jak i często posiadacze - doradźcie! Proszę jednak ograniczyć się do tych dwóch podanych opcji, reszta nowych aparatów w tej cenie (K10D, D40, D60, 400D) nie wchodzi w grę, podobnie jak i aparaty używane. Który wg. Was zestaw będzie lepszym wyborem i dlaczego. Czekanie nie wchodzi w grę, to właśnie powyższa decyzja będzie efektem wyczekiwania i oszczędzania

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    A jak myslisz,jaki Ci tu na forum beda proponowac?.
    Sony to niech sie zajmie telewizorami,bo jakosc juz maja w tyle.Oni to dobre maja chipy do Audi,Mazdy i Lexusa
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 27.05.08 o 12:37

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

hMMMMMMMM

odpowiedzi wiem jakiej się spodziewać ale to właśnie tu najłatwiej znaleźć posiadaczy Olka i wspomnianych szkieł, którzy wiedzą jakie są jego minusy i mogą ocenić jak dany zestaw będzie się spisywał - i na to liczę Zresztą forum wertowałem wcześniej i widzę, że jako społeczność podchodzicie rozsądnie do tematu stąd wątek pojawił się tylko tu jeśli chodzi o fora miłośników konkretnego systemu (na KKM nie liczę na jakiekolwiek sensowne argumenty)

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    To normalne, że tu E510 rządzi.
    Ale powiem Ci pobaw się E510 z 14-54,.... odechce ci sie SONY
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    zibi - 14~54 nie wchodzi w grę, poza zasięgiem finansowym. I nie zacznę zbierać na pewno przez najbliższe 2~3 lata .
    Ostatnio edytowane przez Weelkoo ; 27.05.08 o 12:49

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    pobaw się a zaczniesz zbierać na nie
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Hehs...Poszukujesz Taniego lusterka i martwisz się o ''wielkosc matrycy''? I myślę, że w stosunku cena/jakośc E-510 w dual kicie zmiata wszystko. Ale nie polecam go bo nie da się nim robic zdjęc, przecież ma małą matrycę..
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    tak, wielkość mnie martwi bo sama matryca jest mniejsza o ~20% od matryc APS-C co może mieć wpływ na jej zachowanie - szumy, ilość detali.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Weelkoo Zobacz posta
    tak, wielkość mnie martwi bo sama matryca jest mniejsza o ~20% od matryc APS-C co może mieć wpływ na jej zachowanie - szumy, ilość detali.
    ...to martw się dalej
    Ostatnio edytowane przez MicSzu ; 27.05.08 o 13:03
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar zimny
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Weelkoo po czym wnosisz, że FABRYCZNE obiektywy u oli są droższe aniżeli w stajni sonego??