Witam serdecznie,
nadszedł czas długo wyczekiwanej przesiadki z mojego poczciwego kompakta - KM A200. Dlugo wyczekiwany i zarazem dość długo analizowany wybór osiągnął punkt kulminacyjny, w którym po eliminacji m.in. K10D (fundusze nie pozwolą), 400D i D60 pozostały dwa aparaty - dwa różne systemy, całkowicie inne zalety a wybrać trzeba jeden i tu zwracam się po raz kolejny z pomocą do Was
na początek moje wymagania:
- użyteczne ISO 800 (wiadomo - niskie szumy, ładne detale)
- body i co najmniej jeden obiektyw nowe, kupione w PL z polską gwarancją
- chcę od razu pokryć zakres ok. 28~300mm
- sprzęt dla typowego amatora, zdjęcia wszelkiej maści - widoki, pejzaże, często zdjęcia w słabym oświetleniu z konferencji, sporo zdjęć rodzinnych w plenerze (zakładam dużo portertów również) jak i na wszelkiej maści imprezach rodzinnych (w tym śluby, na najbliższe 2~3 lata zapowiadają się trzy takie) oraz spore ilości zdjęć z targów (np. CeBIT) oraz zdjęcia sprzętu komputerowego (tu czasem przyda sie macro ale może to za dużo powiedziane, raczej solidne zbliżenie). Oczywiście do tego dojdą jakieś próby zabawy z GO, kompozycje geometryczne i wszystko co związane z nauką i zabawą z lustrzanką.
- wywoływanie raczej okazyjnie, głównie 10x15 - w wyjątkowych sytuacjach może coś większego (na ścianę albo biurko)
- niestety nienaruszalne ograniczenia finansowe
moje plany wobec 'systemu'
- system z założenia nie będzie rozbudowywany ponad to co zakładam przez najbliższe 2~3 lata (to jest pewne i dyskusji nie podlega)
- na start dwa obiektywy zmiennoogniskowe pokrywające zakres co najmniej 28~250mm
- w niedługim czasie coś jasnego (jakaś stałka albo krótki koniec jaśniejszy)
- w późniejszym okresie może jeszcze lampa.
- skromnie więc i oszczędnie (niestety)
co wybrałem i co mi pasuje, co zaś przeszkadza.
Olympus E-510 Dual-Kit (ew. E-520 ale wątpię by w cenie ~2k był Dual-Kit z 40~150)
+ sprawia wrażenie bardzo solidnie wykonanego
+ dwa lata gwarancji
+ w zestawie dwa przyzwoite szkła, fabrycznie nowe z gwarancją pokrywające zakres który mnie interesuje
+ LifeView (malutki plus ale zawsze)
- malutki wizjer
- mała ilość obiektywów używanych, fabrycznie nowe drogie (więc pozostaje obcowanie z kitem)
- obawy wobec matrycy (i jej rozmiarów), często napotykam na negatywne opinie (duże szumy, darki)
Sony A200K (z 18~70mm)
+ większy wizjer
+ obiektywy KM z drugiej ręki w dobrych cenach
+ lepszy bo teoretycznie szybszy i 9-punktowy AF
- kitowy obiektyw słabszy niż przy E-510
- 12 m-cy gwarancji a i szkła kupowane będą jako używki
- obawy wobec matrycy (po okresowej przygodzie z A100 i niektórych recenzjach)
i tak, by zrealizować założenia dla każdego z aparatów zamierzam złożyc następujące zestawy:
Olympus E-510 body
Zuiko ED 14-42mm/f3.5-5.6 (nowy z gwarancją)
Zuiko ED 40-150mm/f4.0-5.6 (nowy z gwarancją)
Zuiko ED 25mm/f2.8 Pancake lub Zuiko ED 35mm/f3.5 (jeden z nich, nowe z gwarancją)
lub
Sony A200 body
Sony DT 18-70mm/f3.5-5.6 (nowy z gwarancją)
Minolta Maxxum 70-210mm/f4.0 (używany)
Minolta 50mm/f1.7 lub Sigma EX 28-70mm/f2.8 (jeden z nich, oba używane)
Oba zestawy to koszt ~3000PLN.
W obu przypadkach mam pewne wątpliwości co do tego, który aparat będzie oferował wyższą jakość - E-510 czy A200 (głównie chodzi mi o szum i ilość detali oraz jakość dobranych szkieł), opinie znalezione wśród szeregu recenzji są sprzeczne (raz E-510 jest wychwalany za niski poziom szumów a w następnej recenzji wytyka się mu zdecydowanie gorsze rezultaty od ISO 400 włącznie, problem z darkami oraz niewielką rozpiętość tonalną - analogicznie przy A200, raz jeden z najbardziej rekomendowanych korpusów entry-level a za chwilę test, gdzie szumy skreślają nawet ISO 400 / ISO 800).
Format nie robi mi najmniejszej różnicy - czy to będzie 4:3 czy też 3:2 nie ma znaczenia.
Panowie, jako osoby rozeznane w temacie jak i często posiadacze - doradźcie!Proszę jednak ograniczyć się do tych dwóch podanych opcji, reszta nowych aparatów w tej cenie (K10D, D40, D60, 400D) nie wchodzi w grę, podobnie jak i aparaty używane. Który wg. Was zestaw będzie lepszym wyborem i dlaczego. Czekanie nie wchodzi w grę, to właśnie powyższa decyzja będzie efektem wyczekiwania i oszczędzania
![]()