Zobacz wyniki ankiety: Który z proponowanych zestawów jest wg. Ciebie lepszy?

Głosujących
172. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Olympus E-510

160 93,02%
  • Sony A200

12 6,98%
Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: Wybór taniego lusterka - Sony A200 vs Olympus E-510

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Darekw1967 jestem pewny ze zaczniesz lepiej pisać o Olku , jak zakupiłeś 14-54. Niech Ci się trafi jeszcze okazja Kościół- uroczystość wieczorem...
    Poczujesz komfort i radość.
    ... ja go praktycznie nie zdejmuję
    Mi system olka pasuje bo ma bardzo dobre szkla w normalnej cenie.
    Poza tym szkla tele sa naprawde male i latwo to w kieszeni nosic.

Testuje 14-54 od niedawna i juz widze, ze szybko sie z nim nie
    rozstane
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W przypadku lustrzanki body ma drugorzędne znaczenie. Najważniejsze są szkła, jakie oferuje dany system. Jeśli uda Ci się zgromadzić dobrą "szklarnię", to właśnie ona będzie Cię trzymała w danym systemie. W systemach dSLR wymienia się korpusy. Od jakości optycznej szklarni w dużej mierze zależy jakość techniczna fotografii. Reszta to zdolności indywidualne fotografującego. Dobry fotograf zrobi dobre zdjęcie każdym sprzętem. Ograniczyć jego możliwości może tylko kiepska optyka. Tym się należy kierować przy wyborze Systemu.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez cadman Zobacz posta
    W przypadku lustrzanki body ma drugorzędne znaczenie. Najważniejsze są szkła, jakie oferuje dany system. Jeśli uda Ci się zgromadzić dobrą "szklarnię", to właśnie ona będzie Cię trzymała w danym systemie. W systemach dSLR wymienia się korpusy. Od jakości optycznej szklarni w dużej mierze zależy jakość techniczna fotografii. Reszta to zdolności indywidualne fotografującego. Dobry fotograf zrobi dobre zdjęcie każdym sprzętem. Ograniczyć jego możliwości może tylko kiepska optyka. Tym się należy kierować przy wyborze Systemu.
    I tak i nie.
    W czasach "analogowych" oczywiście mialbyś rację w 100%.
    Do każdego body mogłeś podpiąć dobre szkło, fakt, ale i założyć dowolny film.
    Dziś nie jest to juz takie oczywiste, ograniczeniem jest matryca. Tej nie wymienisz, musisz wymienic całe body.

Mieszka w
    katowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    a ja wczoraj mając w ręce alfe 200 usmiechnąłem się z satysfakcją że wybrałem E-510.Olek jest solidniejszy i sam korpus robi lepsze wrażenie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wieslaw Zobacz posta
    a ja wczoraj mając w ręce alfe 200 usmiechnąłem się z satysfakcją że wybrałem E-510.Olek jest solidniejszy i sam korpus robi lepsze wrażenie.
    Ciekawe czy fotki też robią lepsze wrażenie?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    Z podobnym pytaniem zmagałem się przez ponad 3 miesiące, a moje motywacje były identyczne jak Weelkoo. Podobną miałem wiedzę połączoną z niewiedzą po przeczytaniu setek wątków i testów.
    Ostateczną decyzję podjąłem w sklepie kiedy wziąłem do ręki oba aparaty. Po prostu E 510 mniejszy od Alfy 200 lepiej leżał mi w ręce. Przy zakupie nie do końca doceniałem znaczenie Live View.
    Teraz po kilku tygodniach używania nie zamienił był podglądu na żywo na lepszy celownik. 80% zdjęć wykonuję teraz korzystając z ekranu, mimo, że jeszcze niedawno używałem tylko wizjera (Canon EOS 3000). Do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wieslaw Zobacz posta
    Może i sony jest mniej solidny od olp (a jest mniej solidny), ale jak swego czasu "macałem" różne aparaty przed wyborem "tego jedynego - znaczy się olka" to muszę przyznać że Alfa 100 bardzo dobrze leżała mi w ręce. W życiu nie spotkałem tak ergonomicznego body (zaznaczam że mam małe łapy - osoby które mają inaczej, mogą czuć korpus... inaczej;P). I to trzeba Soniemu przyznać na plus.
    MK

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    o a200 wiem tyle, że ma plastikowy bagnet, chociaż to nie jest duży problem - mam kumpla, który wymienia szkła częściej niż ja (okazuje się, że to możliwe!) i to nawet na np metalową i ciężką jak jasny gwint KM 80-200/2.8.
    Sam używam m.in. A700, chociaż iso 800 nie jest dla mnie zadowalające
    po za tym w ogóle z tą czułością z sony nie mogę do końca odgadnąć o co chodzi - czasem występują szumy nawet przy 200 asa..
    co do szkiełek, no to to w sony faktycznie jest taniej - 99zł czy jakoś tak za kita
    moim zdaniem świetny jest 50/1.4 w cenie może 1100/1200 (?) - zakup obowiązkowy.
    Jeśli chcesz mieć lepsze szkła za niższą cenę kup adapter na m42. dostępny zarówna do Olympusa jak i do Sony. Przy Olympusie używam, Sony narazie jeszcze nie testowałem. Co do oryginalnych obiektywów to podobno świetny jest 14-54 Olympusa - i nawet nie tak bardzo drogi (~1300zł). 14-42, 14-45, 40-150 można bez problemu wyłapać poprzez allegro lub z forum za bardzo niskie ceny. Sony - faktycznie K-M powinny być coraz tańsze a od Sony różnią się tylko obudową
    LV w e510 to jak napisałeś malutki plus. Stabilizacja - super sprawa i to z możliwością regulacji czy w obu płaszczyznach, czy w jednej. Matrycy się nie bój - szumy jak u wszystkich i na pewno nie większe. Przeszukaj np http://raw.fotosite.pl/ jeśli Ci się nudzi
    ja idę spać,
    dobranoc
    Ostatnio edytowane przez Syd Barrett ; 2.06.08 o 00:37

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja jeszcze tylko dodam ze porównując wizjer A100(kit) z E-510(kit) nie zauważyłem zbytniej różnicy w wielkości. Bardziej można odczuć szybszy AF.

Mieszka w
    katowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    a prawda na temat wyboru dla amatora jest prozaiczna im więcej się człowiek naczyta tym większy ma mętlik w głowie a wyboru dokonać trzeba.