Zobacz wyniki ankiety: Który z proponowanych zestawów jest wg. Ciebie lepszy?

Głosujących
172. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Olympus E-510

160 93,02%
  • Sony A200

12 6,98%
Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Wątek: Wybór taniego lusterka - Sony A200 vs Olympus E-510

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Uważam, że w twoim przypadku A200 to lepszy wybór - Sony łatwiej się sprzeda przy zmianie body/systemu (za pół roku...?)

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Uważam, że w twoim przypadku A200 to lepszy wybór - Sony łatwiej się sprzeda przy zmianie body/systemu (za pół roku...?)
    wymiany body / systemu nie będzie przez najbliższe 2~3 lata, wystarczy przeczytać pierwszy post.

@zimny
    bardziej rozchodzi mi się o to, że nie ma praktycznie lepszych szkieł używanych w obrocie przez co zakup no. takiej 50'tki z światłem 1.7 do Sony nie stanowi problemu podczas gdy do Olka jest jedynie ZD 50mm/f2.0 (oczywiście wiem że to szkiełko pierwsza klasa). I tak przy Olku musiałbym się posłużyć pancake (28mm/f2. albo 35'tką jeszcze ciemniejszą a przy Sony w tej kwocie a nawet taniej mogę mieć Sigme EX 28~70/f2.8 albo też 50'tkę/f1.7 (używane)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Poszukaj na forum nieszczęśliwego posiadacza 510tki. Pozatym jeśli mnie pamięć nie myli A200 ma częściowo plastikowy bagnet - a to nie budzi zaufania. Co zaś się tyczy szklarni olka, są to niesamowite obiektywy - może jest ich mniej na allegro, ale nie zapominajmy że system ma tylko 5 lat . Z każdym rokiem wtórny rynek szkieł będzie się rozwijał. Niestety szumy w 510 są, ale od czego są programy do odszumiania??
    MK

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    oba wybory mają uzasadnienie, każdy inne.
    Olympus, w cenie o której mówisz, ma lepszą ofertę na dzień dzisiejszy. Matryca E-510 nie da gorszego obrazu od Alfy a już na pewno nie zabraknie na focie szczegółów, jeśli miałbym się posuwać do takich wniosków to powiedziałbym, ze na podstawie informacji jakie wysnułem z bawienia się oboma systemami, Olympus jest generalnie ostrzejszy i bardziej szczegółowy.
    Wybór podobny z przewagą Olympusa...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Idź pobaw się obiema puszkami... jak maż mozliwosć to co najmniej jeden dzien jednym, drugoi drugim...

I wybierz, to co Ci się bardziej spodoba. Nie partrz na cyferki, bo obie puchy dają porównywalne możliwości - jedna będzie lepsza, tu inna gdzie indziej.

Tak samo szklarnia.

Ty musisz wybrać, nie zrzucaj tego na innych.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar e-bola
    Mieszka w
    Myślenice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dopisuję się do grona przedmówców... Jeszcze 2 tygodnie temu stałem przed podobnym wyborem... Oprócz morza postów na tym forum przemówiły do mnie dwa inne fakty - o jednym sam już wspomniałeś czyli dwuletnia gwarancja, a drugi fakt to to że Olek został uchonorowany 2 nagrodami - przecież za darmo tych nagród nie dają i musi być coś lepszy od innych skoro został wyróżniony... Po trzecie kuknij sobie na www.fotopolis.pl i poczytaj testy - spójrz na podsumowanie... Generalnie Olek w tej cenie daje zdecydowanie najwięcej...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

e-bola

co do fotopolis - ich testów nie biorę w ogóle pod uwagę, bo co artykuł to zdanie zmieniają. Pierwsze są pod wrażeniem E-510 a raptem parę tygodni później piszą, że jakiś aparat wypada przeciętnie pod względem szumów i detali ale i tak o niebo lepiej od bardzo słabiutkiego E-510...

ale obecnie i tak skłaniam się ku Olkowi i chyba w ogóle zrezygnuje z obiektywów poza kitowymi (odpuszczę stałkę 25mm / 35mm).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Olympusa warto mieć jeszcze z jednego powodu - jaki system ma równie prężne i barwne forum użytkowników jak to ?
    MK

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Nie gadaj, bo SONY wykupi RE i będziesz miał za swoje
    EOT

a tak naprawdę, to SONY nie wzbudza mego zaufania, no sorry. w sklepie dla idiotów, pobawiłem się ale ten materiał i wrażenie pierwsze już mnie odsunęły od ALFY. Może to za krótko, ale tak jest. No ale ja już jestem skażony...
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Awatar e-bola
    Mieszka w
    Myślenice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    hmmm pewnie byłbym posiadaczem C lub N gdybym poczytał więcej - lecz również mój portfel byłby 2x szczuplejszy... Więc to "czytanie" nie zawsze wychodzi na dobre i często generuje pytania "czy warto wydać xxxx zł?"