Uważam, że w twoim przypadku A200 to lepszy wybór - Sony łatwiej się sprzeda przy zmianie body/systemu (za pół roku...?)
Olympus E-510
Sony A200
Uważam, że w twoim przypadku A200 to lepszy wybór - Sony łatwiej się sprzeda przy zmianie body/systemu (za pół roku...?)
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
wymiany body / systemu nie będzie przez najbliższe 2~3 lata, wystarczy przeczytać pierwszy post.
@zimny
bardziej rozchodzi mi się o to, że nie ma praktycznie lepszych szkieł używanych w obrocie przez co zakup no. takiej 50'tki z światłem 1.7 do Sony nie stanowi problemu podczas gdy do Olka jest jedynie ZD 50mm/f2.0 (oczywiście wiem że to szkiełko pierwsza klasa). I tak przy Olku musiałbym się posłużyć pancake (28mm/f2.albo 35'tką jeszcze ciemniejszą a przy Sony w tej kwocie a nawet taniej mogę mieć Sigme EX 28~70/f2.8 albo też 50'tkę/f1.7 (używane)
Poszukaj na forum nieszczęśliwego posiadacza 510tki. Pozatym jeśli mnie pamięć nie myli A200 ma częściowo plastikowy bagnet - a to nie budzi zaufania. Co zaś się tyczy szklarni olka, są to niesamowite obiektywy - może jest ich mniej na allegro, ale nie zapominajmy że system ma tylko 5 lat . Z każdym rokiem wtórny rynek szkieł będzie się rozwijał. Niestety szumy w 510 są, ale od czego są programy do odszumiania??
MK
oba wybory mają uzasadnienie, każdy inne.
Olympus, w cenie o której mówisz, ma lepszą ofertę na dzień dzisiejszy. Matryca E-510 nie da gorszego obrazu od Alfy a już na pewno nie zabraknie na focie szczegółów, jeśli miałbym się posuwać do takich wniosków to powiedziałbym, ze na podstawie informacji jakie wysnułem z bawienia się oboma systemami, Olympus jest generalnie ostrzejszy i bardziej szczegółowy.
Wybór podobny z przewagą Olympusa...
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Idź pobaw się obiema puszkami... jak maż mozliwosć to co najmniej jeden dzien jednym, drugoi drugim...
I wybierz, to co Ci się bardziej spodoba. Nie partrz na cyferki, bo obie puchy dają porównywalne możliwości - jedna będzie lepsza, tu inna gdzie indziej.
Tak samo szklarnia.
Ty musisz wybrać, nie zrzucaj tego na innych.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Dopisuję się do grona przedmówców... Jeszcze 2 tygodnie temu stałem przed podobnym wyborem... Oprócz morza postów na tym forum przemówiły do mnie dwa inne fakty - o jednym sam już wspomniałeś czyli dwuletnia gwarancja, a drugi fakt to to że Olek został uchonorowany 2 nagrodami - przecież za darmo tych nagród nie dają i musi być coś lepszy od innych skoro został wyróżniony... Po trzecie kuknij sobie na www.fotopolis.pl i poczytaj testy - spójrz na podsumowanie... Generalnie Olek w tej cenie daje zdecydowanie najwięcej...
![]()
co do fotopolis - ich testów nie biorę w ogóle pod uwagę, bo co artykuł to zdanie zmieniają. Pierwsze są pod wrażeniem E-510 a raptem parę tygodni później piszą, że jakiś aparat wypada przeciętnie pod względem szumów i detali ale i tak o niebo lepiej od bardzo słabiutkiego E-510...
ale obecnie i tak skłaniam się ku Olkowi i chyba w ogóle zrezygnuje z obiektywów poza kitowymi (odpuszczę stałkę 25mm / 35mm).
Olympusa warto mieć jeszcze z jednego powodu - jaki system ma równie prężne i barwne forum użytkowników jak to ?![]()
MK
Nie gadaj, bo SONY wykupi RE i będziesz miał za swoje
EOT
a tak naprawdę, to SONY nie wzbudza mego zaufania, no sorry. w sklepie dla idiotów, pobawiłem się ale ten materiał i wrażenie pierwsze już mnie odsunęły od ALFY. Może to za krótko, ale tak jest. No ale ja już jestem skażony...![]()
/*...................*/
/* ...........................*/
hmmm pewnie byłbym posiadaczem C lub N gdybym poczytał więcej - lecz również mój portfel byłby 2x szczuplejszy... Więc to "czytanie" nie zawsze wychodzi na dobre i często generuje pytania "czy warto wydać xxxx zł?"