Strona 25 z 152 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 1517

Wątek: Zdjęcia "kasprzyka"

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Aniu, w tamtym wątku Łysy11 napisał : "ale trafił mi się własnie Soligor i wybrałem jego. Jest mniejszy, lżejszy, 20mm więcej (40mm w 4/3) TAŃSZY, no i mocowanie OM. Nie spotkałem się nigdy z Sonnarem z mocowaniem OM "

jaka jest różnica między mocowaniem M42 a OM ? rozumiem, że ten sonar (który posiadałaś) ma mocowanie m42 a jakie to jest OM ?

Jak się upewnić przed zakupem "na odległość" czy dany model ostrzy dobrze ? z tego co słyszę firma Carl Zeiss robiła solidny sprzęt ?

na podziałce widzę 1,7 (czyli chyba ostrzy od 1,7m)
    Dziękuję masz "+ika"
    Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    M-42 to takie mocowanie jak przy Zenitach, np. Heliosy mają to mocowanie jest duży wybór szkieł, aby je podpiąć musisz mieć przelotkę m42 -> 4/3
    tu są przykłady i opis: http://pl.wikipedia.org/wiki/M42_(fotografia)

OM to mocowanie przy analogowych obiektywach Olka, analogicznie przelotka OM -> 4/3 , mniejszy wybór szkieł, ale niektórzy twierdzą, że ich jakość lepsza (nie mam OM, to nie powiem)

Nie upewnisz się. Ja swój odbierałam osobiście, jechaliśmy po niego chyba coś koło 200km, ale bałam się zaryzykować. Tak naprawdę to najważniejsze jest źródło pochodzenia, jak kupowałam Heliosa od Mariusha, to wiedziałam, że klubowicz z takim stażem kitu nie wciśnie. Generalnie jednak kupowanie Sonnara to nie taka loteria, jak z masowymi Heliosami, to bardzo porządne szkła.

Ja swój sprzedałam, bo wiem, że teraz nie będę miała siły wszystkiego dźwigać - to już jest kwestia jakim jest się pasjonatem. 70-300mm jednak wyparło to szkło, bo 180mm było za krótko do zwierzaków. Może czatownia by to rozwiązała, ale przez najbliższe 2 lata nie będę miała na to głowy.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    1. Sonnar 180/2,8 ostrzy od 1,7 m.
    http://www.praktica-users.com/lens/m...on2.8_180.html
    2. Z mojego doświadczenia z obiektywami innymi niż 4/3 wynika, że to że obiektyw nie ostrzy na nieskończoność wynika z niedokładnego wykonania przejściówki (dwie z czterech, z którymi miałem do czynienia wymagały podszlifowania - na szczęście z przejściówką 4/3-M42 nie jest to duży problem).
    3. Gratuluję czatowni i życzę udanych fotek.
    Pozdrawiam.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Pzdr
    Marek

| OlyJedi Awatar latimer
    Mieszka w
    Chybie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    jaka jest różnica między mocowaniem M42 a OM ? rozumiem, że ten sonar (który posiadałaś) ma mocowanie m42 a jakie to jest OM ?
    W skrócie:
    M42 to mocowanie na gwint a OM to bagnet stosowany w pełnokloatkowych analogowych lustrzankach Olympusa.

| OlyJedi Awatar latimer
    Mieszka w
    Chybie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    OM jest skrótem od słów Olympus Mount, co na polski można przetłumaczyć dwojako:
    1. Mocowanie Olympusa
    lub...
    2. Góra Olimp

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Dzięki "latimer" za szczegółowe wyjaśnienie.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    No to jeszcze jedno lamerskie pytanie: myślałem, że omawiany obiektyw ma mocowanie M42, a teraz czytam w opisie jednej aukcji:
    Mocowanie obiektywu to P-six ale w zestawie z obiektywem jest dołączona (widoczna na zdjęciach) oryginalna redukcja P-six>M42 (sama wrtość tej redukcji to ponad 120zł) która umożliwia użycie tego wspaniałego szkła w każdym systemie poprzez odpowiednią przejściówkę
    tu aukcja:
    http://www.allegro.pl/item587578783_...ekny_stan.html

a może to nie firma Carl Zeiss ?

pzdr

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    To jest Sonnar 180/2,8 Carl Zeiss Jena - stara wersja (tzw. "zebra") z jednowarstwowymi powłokami (nie MC). Wszystkie Sonnary 180 były produkowane do średnioformatowego Pentacona Six (6x6) z możliwością wykorzystania w systemie M42 przez firmową przejściówkę.
    Żeby przyczepić Sonnara 180 do Olka trzeba mieć:
    1. Sonnara
    2. Przejściówkę P-six / M42
    3. Przejściówkę M42 / oly4/3
    (są też bezpośrednie przejściówki P-six / oly4/3).

Był też produkowany Sonnar 200/2,8 - ten jest z mocowaniem M42. Trudniej go dopaść niż Sonnara 180/2,8 i jest droższy. Jakościowo podobno bardzo dobry.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    http://www.allegro.pl/item587578783_...ekny_stan.html

a może to nie firma Carl Zeiss ?

pzdr
    To firma Carl Zeiss Jena ( DDR )

Jeśli się zastanawiasz nad Sonnarem 180m mogę Ci powiedzieć ,że to kawał dobrego słoika. Miałem go podpiętego pod olka. Gwarantuje piękny bokeh. Jak chcesz to podeślę Ci na priv kilka zdjęć.
    Jeśli się zdecydujesz mam do sprzedania przelotkę 4/3 - Psix

Co do kwestii ostrzenia na nieskończoność- z sonnarem z tego co się orientuje nie ma żadnego problemu. Problem pojawia się przy Flektogonie 50 mm - ten na przelotkach nie ostrzy na nieskończoność, no ale ten Cię nie interesuje.

Gadając o tego typu obiektywach należy wspomnieć też o tym , że są to szkiełka projektowane dla średniego formatu - więc wpada przez nie taka ilość światła aby ten format naświetlić - jest to dużo za dużo dla małej matrycy olka. Pojawia się problem z jego nadwyżką - tkzw światło błądzące, które odbija się wewnątrz korpusu od jego ścianek. Powoduje to rozmydlenie obrazu
    Jest jednak na to sposób - maska którą kiedyś opisywał Irek 50 ( jak znajdę to podeślę )
    Ja fotografowałem bez niej i było też dobrze

Aha w stajni C Z Jena jest jeszcze biometar 120 - plastyka obrazu b. podobna jak w sonnarze, a jest duuużo mniejszy
    pozdrawiam Tomek

CO ZA DUŻO, TO ZA WIELE
    www.monidlostudio.pl
    http://radlakos.blogspot.com/