Strona 146 z 152 PierwszyPierwszy ... 4696136144145146147148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.451 do 1.460 z 1517

Wątek: Zdjęcia "kasprzyka"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Odp: Zdjęcia "kasprzyka"

Foteczka "Jenot" podoba mi się, ponieważ jest przedstawione na niej, sportretowane autentyczne - dziko żyjące zwierzę, w swoim naturalnym środowisku. Czujne spojrzenie, wysunięta głowa, węszący nos, wzrok skierowany w podejrzanym kierunku, pełna gotowość do natychmiastowej reakcji.

Jeden, jedyny raz widziałem jenota w stanie dzikim, parę ładnych lat temu, w opuszczonym wyrobisku żwirowni, porośniętym drzewami, krzewami, wysokimi trawami, pełnym urwisk, uskoków, wybojów, kopczyków. Jenot szedł w odległości jakieś 25 - 30 m, co ja mówię szedł, sunął bezszelestnie i co chwila w newralgicznych punktach przystawał by się rozejrzeć. Gdy mnie zobaczył (zdążyłem się schować za kępą krzewów), to był dosłownie taki sam jak na Twoim zdjęciu – wypatrujący, skanujący wzrokiem okolicę, a potem węszący, zwrócony nie wiadomo dlaczego (he, he) w moją stronę. Jeszcze przez sekundę trwał w uporczywej obserwacji, zbierał informacje i je przetwarzał, by szybkim truchtem się oddalić sobie znanym szlakiem.
    Stałem nieruchomo, po jakiejś chwili przyszło olśniene, że to nie mógł być lis jeno jenot, bo nie rudy.

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 10.06.12 o 18:06

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Witam
    Dziękuję Tadeuszu za komentarz. Wychodzi na to, że te zwierzęta będą moimi stałymi gośćmi przy czatowni, dopóki coś złego się nie wydarzy - boję się, że staną się łupem myśliwych - pisałem w wątku fotołowy o tym miejscu, kilka dni temu znalazłem świeżą łuskę.
    Dzisiaj zaskoczony byłem kilkoma sytuacjami - jenot z małym przyszedł wcześniej ale stanął w większej odległości i długo wpatrywał się w obiektyw, był bardziej ostrożny niż wczoraj. Maluch zniknął, mama podeszła się nakarmić, cofnęła do wspominanej odległości, położyła i zamknęła oczy - najwyraźniej zmęczona zasnęła. (bynajmniej takie odniosłem wrażenie) Obudził ją ponownie mały jenocik, na którego miałem chrapkę, niestety nadleciał znowu helikopter - ten co wczoraj - i spłoszył malucha, co ciekawe samica nie reagowała na tego intruza.
    Jenot (jeszcze raz)

Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_6101406 maluch i duzy1.JPG
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	112,8 KB
ID:	65788  
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

..."co ciekawe samica nie reagowała na tego intruza."

To podobnie jak ze srokami. Po podwórku biega pies i się wydziera na kogoś, a sroka jak by nigdy nic na płocie głowę przekrzywia. Ale niech no pojawi się jakiś kot chyłkiem przemykający w oddali. Od razu rwetes, łopot skrzydeł i głośny krzyk w locie.

Jenoty, to psowate, a psowate, to czujne i bardzo inteligentne zwierzęta, chociaż pewnemu znajomemu włamywacz po cichutku włamał się do domu w nocy (wywiercił w odpowiednim miejscu dziurkę w ramie plastikowej przez którą odblokował okno), a pies spał, ani pisnął. A w dzień się drze jak narwany, na każdy szelest. Ale psy to zwierzęta udomowione, wyselekcjonowane w hodowli, nie koniecznie czujne w nocy.

Już kończę. Gadam prawie jak Szwejk.

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 10.06.12 o 23:40

| OlyJedi Awatar rol6
    Mieszka w
    Skórzewo/Poznań
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Sympatyczne zwierzątka i przednie zdjęcia.

Gratuluję łowów.
    OMD, kilka puszek i wiadro słoików

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Dziękuję Panowie.
    Byłem wczoraj, niestety nie przyszły, ale jestem dobrej nadziei, że jeszcze się pojawią.
    Za to znowu przyleciał (krążył) helikopter, z tego co słyszę, to szkolą się piloci, tylko dlaczego zawsze po godzinie 18-tej i nad moją głową, przecież mają 10tki innych hektarów jakiś pechowiec ze mnie.

pzdr

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Skąd bierzesz te zwierzaki? Masz jakiś prywatny wybieg?

Piloci się pewnie szkolą po pracy.
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Witajcie
    Nevra - odpiszę na szybko jeszcze raz, ostatnie odpowiedzi zniknęły po awarii forum. Większość zdjęć robiona z różnych czatowni, okolice Chodzieży - Milcz, Ciszewo, Łąki Nadnoteckie.

Od wczoraj 22-giej do dzisiaj 5-tej rano byłem w czatowni. Chciałem sprawdzić co się dzieje w nocy, co zjada karmę, gdzie się podziały jenoty i czy do poidełka przychodzą także borsuki.
    O 22:20 przyszedł młody jenot który już sporo podrósł od ostatniego "widzenia", na zdjęcia nie było już szans, w następnych godzinach jenoty krążyły już systematycznie w komplecie - tak więc wszystko z nimi ok. Międzyczasie pojawił się nowy gość, ale nie jestem pewien gatunku - tchórz albo kuna, wzrok ledwo przebijał się przez mrok, myślę, że jakieś 45cm tułów razem z kitą. Gwałtownie reaguje na ruchy okienka w czatowni, szybkie zwroty, staje na łapach, i jest słyszalny kiedy się porusza czego nie można powiedzieć o jenotach (pisałem już o tym). Kiedy zapada noc, cisza pozwala na wychwycenie dźwięków, które w każdej innej sytuacji nie byłby słyszalne i tak całą noc nieustannie, nostalgicznie jak automat skrzeczał derkacz, po prostu mistrz wytrwałości, dobrze, że był w znacznej odległości, bo jego głosu bym przez tyle godzin nie zdzierżył Kiedy zaczęło świtać po godzinie 4-tej na wypatrywanej ścieżce pojawiły się dwa borsuki - ucieszyłem się, i nie zwlekając ani chwili, opuściłem okienko, okręciłem się po etui z aparatem, otworzyłem zamek, wyciągnąłem aparat, podniosłem okienko i.... pusto tyle je widziałem. Ale ważne jest doświadczenie, wiem teraz, że mają doskonały słuch, i na 99% otwieranie zamka od torby załatwiło sprawę. Prawdopodobnie także, z tego samego powodu nie mogłem ich sfotografować wcześniej.
    Za dużo się dzisiaj nie wyspałem, ale warto było.
    Zamieszczam zagubioną wilgę:

Wilga

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez kasprzyk ; 30.06.12 o 10:07

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Wilga śliczna
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Piękna wilga.

Bardzo je lubię, choć stosunkowo rzadko widuję.

Aż taki dobry słuch mają borsuki? Myślałam, że tylko chomiki słyszą muchę, chodzącą po ścianie.
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Kasprzyk, wllga jest wspaniała. Gratuluję.