Ubierz się cieplutko, weź termos, lornetkę i idź tam po zmierzchu. teraz księżyc dobiera i w czasie pełni będziesz miał wszystko jak na tacy. Chociaż jak masz taki mróz jak u mnie: -29,5 to nie polecam
 na tropie
 na tropie
				Ubierz się cieplutko, weź termos, lornetkę i idź tam po zmierzchu. teraz księżyc dobiera i w czasie pełni będziesz miał wszystko jak na tacy. Chociaż jak masz taki mróz jak u mnie: -29,5 to nie polecam
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"
Sikorka w galerii oceniona i bardzo ładna. Ślady na śniegu one tylko pokazują, że zwierzyna wędruje i bez przerwy się przemieszcza w poszukiwaniu pokarmu. Tak samo jest jak śniegu nie ma ale tego nie widać. Jadąc parę razy widziałem całe stadka ale z uwagi na zimę nie można było zjechać na pobocze jak i stanąć bezpiecznie aby je chociaż trochę podejść.
pozdrawiam Wiejo

Powiem Ci, że wiedziałem iż tam jest dużo zwierząt (łąki Nadnoteckie, okolice Milcza), jednak te ślady mnie zaskoczyły, jakby wojsko przemaszerowało.
Zero śladów ludzi, jeżeli praca mi pozwoli w przyszłym sezonie muszę coś tam przygotować, Twoja podpowiedź jest zachęcająca, sam myślałem żeby schować się gdzieś w zaspie - jednak pomyśleć a zrealizować..
Wiejo - jeszcze coś takiego zaobserwowałem, ślady zwierzątka i "przerębel" śniegowa - prawdopodobnie przystanek na pokarm.
NightCrawler, kubi, podziękował
helmuth - tak, ładne rzeźby tworzyło słońce i śnieg - zdecydowanie tego nie potrafiłem oddać na fotce.
pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Takie coś to sarna robi albo jeleń. Po zdjęciu nie poznam.
E-3, E-510
Ciekawe obserwacje i fajne zdjęcia (szczególnie te ze słoneczkiem).
W weekend szwendałem się po podobnych okolicach i też trafiłem na sporo śladów zwierząt, ale nie aż tyle. Za to bardzo różnej wielkości - od malutkich, jakby zrobionych końcem ołówka, po spore kopyta. Gdzieś mam starą broszurę o rozpoznawaniu zwierząt po śladach i odchodach () - muszę ją wygrzebać i zabrać na następny wypad.
Jak skorzystasz z rady moose'a, to pewnie następnym Twoim zakupem będzie noktowizor
Pozdrawiam i życzę następnych interesujących obserwacji.

Sam myślę o noktowizorze.
E-3, E-510
Teraz mogę odpowiedzieć gdyż mój znajomy ekspert zobaczył zdjęcie i stwierdził, że to sarna poszukiwała jedzenia. Podobne zagłębienia robią z tym, że nie do ziemi jak kładą się spać. Moża to poznać po sierści którą w zaglębieniu pozostawia.
pozdrawiam Wiejo
Ładne światło na ostatnim!
Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/

Witajcie
Żeby nie było, że wątek umarł - choć wiele nie brakuje do tego, zamieszczam wczorajszy godzinny wyjazd. Nie miałem pokazywać tych zdjęć, nastawiony byłem dzisiaj na poprawki i lepsze ujęcia - ale oczywiście pogoda znowu super....
W zeszłym tygodniu pierwszy wyjazd na łąki skończył się wyciąganiem auta traktorem - więc ciągle pod górkę
Tylko poglądowo, nie do oceny.
Mysilkrólik i prawdopodobnie krzyżodziób (świerkowy - bo siedział na świerku)
Dziękuję wszystkim za odwiedziny.
pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi
| OlyJedi

Ładną czapeczkę ma ten mysikrólik. Drgające skrzydełka wyglądają jak płetwy piersiowe u ryby
Drugi za daleko żeby mu się dokładnie przyjrzeć a zdaje się ładny ptak
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA