Gratulacje, coraz lepiej sobie radzisz z ptaszorami, sorki źle to ująłem bardzo dobrze sobie radzisz
pozdrawiam
Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?
Witam
Rocco, kurcze nie za bardzo czaję z tą miękkością - możesz to jakoś inaczej mi opisać ? coś skopałem z wywołaniem...
ktotek, cała klatka tutaj: tak, ZD70-300
http://77.45.31.196/~marek/zwierzyni...calaklatka.jpg
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Miękkość zdjęcia czyli mało ostre, rozmyte delikatnie, niezbyt kontrastowe, co pociąga niedokładność szczegółów.
Ostatnio edytowane przez Ramzes_II ; 16.05.09 o 22:05
E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.
a tak, o to chodzi - nie wiem czy klikacie w fotkę, w całej rozdzielczości MZ jest już lepiej. Nie wyostrzałem mocniej, wydawało mi się dostatecznie. Inną rzeczą jest fakt, że niektóre gatunki ptaków, nawet przy idealnie złapanej ostrości, zawsze powodują wrażenie, że są nie do końca ostre - bynajmniej ja tak zauważyłem, dużo zależy od faktury skrzydełek. Za pewne lepsze obiektywy lepiej sobie z tym radzą.
I jeszcze jedno, przy F7 byłoby pewnie lepiej - celowałem na główkę - brak światła nie pozwalał mi na więcej.
Dzięki za info, pozdrawiam
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Ale ci się darzą te ptaszory. Już prawie w kompleksy wpadam.
E-3, E-510
No świetny ten potrzeszcz. Miękki? Nie zauważam. Może to kwestia faktury skrzydeł, jak napisał Kasprzyk. Ale w pełnej rozdziałce widać lekką różnicę.
Może rzeczywiście lekko podciągnąć kontrast, ale nie za dużo. I gratuluję kolejnego ustrzelonego ptaszka. Naprawdę miło się ogląda Twój wątek.