Strona 27 z 152 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 1517

Wątek: Zdjęcia "kasprzyka"

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Dziękuję za odpowiedź, już teraz wiem o co chodzi z dzięciołami - jest ich aż 9 gatunków w Polsce.

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Też dodam otuchy gdyz początki z czatowni może nie wielka rewelacja ale całkiem interesujace. Porady jakie otrzymujesz bardzo dużo wnosza i pomagają w podejsciu do tematu.
    pozdrawiam Wiejo

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wiejo Zobacz posta
    Też dodam otuchy gdyz początki z czatowni może nie wielka rewelacja ale całkiem interesujace. Porady jakie otrzymujesz bardzo dużo wnosza i pomagają w podejsciu do tematu.
    Dziękuję.
    Ciesze się, że inni pomagają wprowadzać w tajniki tej dziedziny, dużo łatwiej i szybciej człowiek się uczy.

pzdr

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hijacintus Zobacz posta
    To jest Sonnar 180/2,8 Carl Zeiss Jena - stara wersja (tzw. "zebra") z jednowarstwowymi powłokami (nie MC). ....
    Witam

Co tracę kupując starą wersję "zebrę" bez powłok MC - o co chodzi z tymi powłokami ??

Pzdr

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    dzięki "+"

szkoda, że nie będę mógł sprawdzić różnicy na "żywo".

Dzisiejszy dzień:
    S. bogatka

Dzisiaj ptaszki żerowały bardzo słabo, nie wiem czy to przez poprawę pogody, czy inne czynniki (wydaje mi się, że gdzieś blisko jest jakiś ptak drapieżny).

Słabo jadły, ale wbrew pozorom było ich dzisiaj całe mnóstwo, wiele gatunków, tuż nad moją głową, albo za plecami, gdzieś wyżej na drzewie, albo w gąszczu świerków. Przelatywały, śpiewały, przechodziły, trzepotały skrzydłami, wręcz szalały. Troszkę mnie to drażni - ale w dobrym sensie - bo mogę je prawie złapać, słyszę przeróżne głosy ale ich nie widzę

Byłem na miejscu o 6.30, wadą tej godziny jest brak słońca na obserwowanych gałęziach, drzewkach. Założyłem zasłonę od wewnątrz (lumpex na kg - 8zł , nowa podszewka 1m koło 11 zł - tak więc się nie opyla) mam 3 otwory na świat, bardzo to ogranicza widoczność, jak włożę obiektyw, to jeszcze gorzej. Tak więc postanowiłem zrobić nową czatownię, gdzie będę miał do wyboru 4 strony świata, nie będę ograniczony padaniem promieni słonecznych, i przede wszystkim głębiej w lesie.
    Oto co skleciłem w 2 godzinki - snopowiązałka, reszta z lasu.:zdjęcie zrobione komórką w deszczu , prawdopodobnie jutro dokończę:

http://77.45.31.196/~marek/dokument/...zatownia_2.jpg

pzdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja też poluje na sonnarka ale właśnie na wersje MC, mój tair czasami jest za długi (np. tak jak ostatnio bażant z 5m).
    Co do nowej czatowni, to jaki ona ma wymiar ? na zdjęciu sprawia wrażenie bardzo malutkiej 0,5x0,5m

A i jeszcze odnośnie sójki, podkarmiam ptaki różnymi ziarnami (słonecznik kukurydza itp) ale za chiny nie chcą podejść (to samo sroki). Czym je nęcisz?
    Ostatnio edytowane przez magnum ; 28.03.09 o 23:20

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Witam

Od "słupka do słupka" jest dobry metr, wydaje mi się, że będzie dobrze - poprzednia kryjówka, to faktycznie willa - zamieszczę fotki.

Sójka była dwa razy, wtedy karmiłem tylko słonecznikiem (zwykły i łuskany wymieszane) Obecnie dołożyłem żołędzie, wyczytałem, że przepadają za nimi - jednak nie widzę efektu, tzn - żołdzie nie ruszone - może jej nie było od tamtej pory. Jak już się pojawi, jest bardzo statyczna - w porównaniu do sikorek - kwestia tylko, żeby usiadła, tam gdzie Nam pasuje.
    Sonnary b. wysoko się cenią

pzdr
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    No i przyleciała - trzeba przyznać, że z dużą gracją, jest 3 razy większa od sikorek, ale fruwa lekko jak piórko

Sójka
    Ostatnio edytowane przez kasprzyk ; 29.03.09 o 15:45 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    "magnum" - popatrz, czym się dzisiaj zajadała:

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    "magnum" - popatrz, czym się dzisiaj zajadała:

Piękna , muszę spróbować, widzę je około 50-80m dalej jak skaczą po drzewach i wrzeszczą , może się skuszą.
    Chciałem dać + ale na razie nie mogę

pozdr