Dziękuję za odpowiedź, już teraz wiem o co chodzi z dzięciołami - jest ich aż 9 gatunków w Polsce.
Pzdr
Dziękuję za odpowiedź, już teraz wiem o co chodzi z dzięciołami - jest ich aż 9 gatunków w Polsce.
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Też dodam otuchy gdyz początki z czatowni może nie wielka rewelacja ale całkiem interesujace. Porady jakie otrzymujesz bardzo dużo wnosza i pomagają w podejsciu do tematu.
pozdrawiam Wiejo
dzięki "+"
szkoda, że nie będę mógł sprawdzić różnicy na "żywo".
Dzisiejszy dzień:
S. bogatka
Dzisiaj ptaszki żerowały bardzo słabo, nie wiem czy to przez poprawę pogody, czy inne czynniki (wydaje mi się, że gdzieś blisko jest jakiś ptak drapieżny).
Słabo jadły, ale wbrew pozorom było ich dzisiaj całe mnóstwo, wiele gatunków, tuż nad moją głową, albo za plecami, gdzieś wyżej na drzewie, albo w gąszczu świerków. Przelatywały, śpiewały, przechodziły, trzepotały skrzydłami, wręcz szalały. Troszkę mnie to drażni - ale w dobrym sensie- bo mogę je prawie złapać, słyszę przeróżne głosy ale ich nie widzę
Byłem na miejscu o 6.30, wadą tej godziny jest brak słońca na obserwowanych gałęziach, drzewkach. Założyłem zasłonę od wewnątrz (lumpex na kg - 8zł, nowa podszewka 1m koło 11 zł - tak więc się nie opyla) mam 3 otwory na świat, bardzo to ogranicza widoczność, jak włożę obiektyw, to jeszcze gorzej. Tak więc postanowiłem zrobić nową czatownię, gdzie będę miał do wyboru 4 strony świata, nie będę ograniczony padaniem promieni słonecznych, i przede wszystkim głębiej w lesie.
Oto co skleciłem w 2 godzinki - snopowiązałka, reszta z lasu.:zdjęcie zrobione komórką w deszczu, prawdopodobnie jutro dokończę:
http://77.45.31.196/~marek/dokument/...zatownia_2.jpg
pzdr
Ja też poluje na sonnarka ale właśnie na wersje MC, mój tair czasami jest za długi (np. tak jak ostatnio bażant z 5m).
Co do nowej czatowni, to jaki ona ma wymiar ? na zdjęciu sprawia wrażenie bardzo malutkiej 0,5x0,5m
A i jeszcze odnośnie sójki, podkarmiam ptaki różnymi ziarnami (słonecznik kukurydza itp) ale za chiny nie chcą podejść (to samo sroki). Czym je nęcisz?
Ostatnio edytowane przez magnum ; 28.03.09 o 23:20
Witam
Od "słupka do słupka" jest dobry metr, wydaje mi się, że będzie dobrze - poprzednia kryjówka, to faktycznie willa - zamieszczę fotki.
Sójka była dwa razy, wtedy karmiłem tylko słonecznikiem (zwykły i łuskany wymieszane) Obecnie dołożyłem żołędzie, wyczytałem, że przepadają za nimi - jednak nie widzę efektu, tzn - żołdzie nie ruszone - może jej nie było od tamtej pory. Jak już się pojawi, jest bardzo statyczna - w porównaniu do sikorek - kwestia tylko, żeby usiadła, tam gdzie Nam pasuje.
Sonnary b. wysoko się cenią
pzdr
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No i przyleciała - trzeba przyznać, że z dużą gracją, jest 3 razy większa od sikorek, ale fruwa lekko jak piórko![]()
Sójka
Ostatnio edytowane przez kasprzyk ; 29.03.09 o 15:45 Powód: Automatyczne scalenie postów