Strona 133 z 152 PierwszyPierwszy ... 3383123131132133134135143 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.321 do 1.330 z 1517

Wątek: Zdjęcia "kasprzyka"

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria

Odp: Zdjęcia "kasprzyka"

Ciekawe spotkanie miałeś i fajnie wykorzystałeś okazję. A ja myślałem, że jastrząb nie skusi się padliną. U mnie coś wymiotło sójki, początkowo było ich sporo, a teraz nic tylko jakaś kolorowa gromadka piór niedaleko patola. Myślałem, że to robota tego "zbója", ale to tylko domysły.
    pozdrawiam

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria

Jastrząb rewelacja, zazdroszczę spotkania i podglądania z takiej odległości, nie myślałem że może się skusić na padlinkę.

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

Noooo, Kasprzyk! Dużego pokazałeś ptaka... O jastrząb mi chodzi znaczy się
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Lolita Zobacz posta
    Noooo, Kasprzyk! Dużego pokazałeś ptaka... O jastrząb mi chodzi znaczy się
    lepiej nie będę ciągnął tej odpowiedzi, bo dyskusja z podtekstami szybko się nie skończy

Muminek - aj zaraz tam padlina, bo zasiadce można ściągnąć i do gara na obiad wrzucić - całkiem świeże mięsko

piasbog - u mnie śladu po drapieżnikach nigdy nie widziałem, być może całkowity przypadek z tym jastrzębiem - ale cieszy
    Nie wiem czy na sójki, czy na coś większego polują.

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    lepiej nie będę ciągnął tej odpowiedzi, bo dyskusja z podtekstami szybko się nie skończy

Muminek - aj zaraz tam padlina, bo zasiadce można ściągnąć i do gara na obiad wrzucić - całkiem świeże mięsko

piasbog - u mnie śladu po drapieżnikach nigdy nie widziałem, być może całkowity przypadek z tym jastrzębiem - ale cieszy
    Nie wiem czy na sójki, czy na coś większego polują.

Pzdr
    A w miedzy czasie przekąską od Ciebie tez nie pogardził . Zuch ptaszek.
    Fajna fota, Zazdroszczę spotkania oko w obiektyw.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Dziękuję APZ
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria

Pięknie kasprzyk, piknie. A u mnie pustka, brak czasu i słońca i w ogóle kicha!
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria

Do wątku często zaglądam nawet nie zdążywszy się zalogować patrząc czy jest coś nowego . Podziwiam Twój zapał i cierpliwość do "wysiadywania" aby zdobyć takie świetne zdjęcia. Godne pozazdroszczenia ,super i tak trzymaj!
    Jacek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Ja także zazdroszczę i cieszę się z każdych wpisów. Pozytywny to wątek.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Roztocze
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Dziękuję Panowie, opisywałem już na fotoprzyrodzie, robiąc zdjęcia, nie świadomy byłem, że to jastrząb, zupełnie inaczej go sobie wyobrażałem ze zdjęć innego forumowicza. Jak on usiadł, zrobiła się cisza na 5-7min, później jednak sikorki zaczęły dziobać swoje ziarenka, co prawda 12m w innym miejscu ale jednak się odważyły.
    Pzdr
    Bardzo ładne zdjęcia.
    Młody jastrząb, bo na zdjęciu jest ptak ubiegłoroczny, bardzo różni się upierzeniem, a nawet pokrojem, od osobników dorosłych. Jastrzębie wskutek prześladowań są bardzo płochliwe i czujne, chociaż właśnie młode osobniki potrafią być bardzo "gamoniowate".Lubią na przykład zaczepiać inne ptaki: myszołowy, kruki. Parę lat temu obserwowałem potężną młodą samicę, która przysiadała sobie na miejskim drzewie w odległości 30 m od mojego domu spokojnie grzejąc się i drapiąc przez dobre pół godziny. W tym czasie dołem jeździły samochody, szli piesi a kilka sójek drąc się wniebogłosy właziło jej na głowę. Straciłem bardzo fajną okazję do zdjęć ( miałem wtedy starą Praktice z trzysetką) , lecz kilkanaście dni później kupiłem już Olympusa.
    Innym razem postępem uratowałem inną młodą samicę, która ścigając drób wpakowała się na poddasze kurnika. Rozwścieczony właściciel kuraków, trochę bał się potężnego ptaka który z głośnym ki-ki-ki miotał się po stryszku. Nim wymyślił sposób na ukatrupienie niebezpiecznego intruza zaoferowałem swoje usługi:
    -Wiesz co, ja go złapię i dam ornitologom.
    -No dobra- zgodził się z wyraźną ulgą, że nie musi narażać życia .

Oczywiście jastrzębicę lojalnie złapałem, czyniąc dalej pozory zawiozłem koledze ornitologowi, który faktycznie chciał z bliska zobaczyć drapieżnika czy nie doznał jakichś uszczerbków na zdrowiu. Ptak został wyciągnięty fachowo z worka ( jedną ręką za głowę i drugą za nogi). Wystarczył moment nieuwagi, poluzowanie chwytu za nogi i jastrząb wymierzył potężny cios szponami w przegub. Rozległo się bolesne "ajaaj..." kolegi Krzysztofa. Nim jęk wybrzmiał do końca triumfator pojedynku na szeroko rozpostartych skrzydłach ginął w oddali.
    Właściciel kokoszek dostał solidną butelczynę okowity- na otarcie łez po utraconych sztukach. Jastrząb pewnie już nie zapuszczał się w niebezpieczne rewiry, bo o dalszych jego wizytach nie słyszałem.
    E-520, ZD 14-42, 70-300