Przyglądam się i w kwadracie rzeczywiście fajnie wygląda, może w końcu zacznę przycinać kwadraty?
Przyglądam się i w kwadracie rzeczywiście fajnie wygląda, może w końcu zacznę przycinać kwadraty?
Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/
Mirek pisze:
"Dziadek-specjalnie dla Ciebie odpowiem Ci jak ja to widzę."
Dzięki, doceniam to. Podobają mi się Twoje obróbki i czuję w Tobie pokrewną duszę.
Napiszę jednak coś osobistego o Tobie, tak jak Ty piszesz o modelkach.
Mieszkasz w starym portowym mieście, gdzie rubaszność i świntuszenie jest tradycją. Mam wrażenie, że wzorujesz się na tym, bo Cię to fascynuje. Tak się już zniemczyłeś, widać to gdy pytasz o BMI modelki, jej wagę i wzrost. Ponieważ znam kulturę niemiecką od dziecka, mam wrażenie, że mówisz do nas po niemiecku polskimi słowami. To co w Niemczech jest dowcipne i rubaszne, u nas może budzić niesmak.
Spróbuj ograniczyć Twoje uwagi do problemów technicznych, estetycznych ale nie osobistych i spotkasz się z pełnym zrozumieniem.
Tyle osobistych wycieczek
Jak już pisałem, podoba mi się Twoja przeróbka portretu i jestem bardzo ciekaw jak samym skraplaniem to zrobiłeś, w dodatku z minutę. I tu znowu pojawia się problem. Portret jest ładny dla widzów ale osoba na nim uwidoczniona może poczuć się nieswojo. Tylko co jest w tym wypadku ważniejsze? Efekt końcowy dla rzeszy oglądających, czy samopoczucie modela. W fotografii dokumentacyjnej wiadomo – rzetelność odtworzenia ale w artystycznej chodzi jednak o efekt końcowy.
Piszesz Mirku: „Dziadek ocen raz konkretnie i wystaw ocene-zobaczymy”.
Oglądam większość zdjęć wystawionych na forum i oceniam na 5 lub sporadycznie na 4 te które mnie się podobają. Raz jest to technicznie doskonałe zdjęcie innym razem fascynuje mnie to co widzę, pięknego człowieka, widok, budowla. Gdy widzę błędy nie oceniam, czasem staram się przedstawić je autorowi na PW.
Rozpisałem się bo uważam, że dyskusja jest lepsza niż milczenie.
pozdrawiam
Jasiu z Rybnika
Witaj !
Popieram to co napisales Mirku i w 100% zgadzam sie z Toba i ciesze sie, ze ktos jeszcze podziela
moje poglady i trzeba miec odwage napisac to co sie naprawde mysli i czuje na temat danego
zdjecia.
Zauwazylem, ze niestety samo chwalenie i ciagle zachwyty z czasem bardzo szkodza
fotografowi bo pozniej coraz trudniej mu przyjac nagie fakty do wiadomosci, ze
popelnia bledy i produkuje w pewnych sprawach wiele niedorobek.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Nie myslalem, ze sie kiedys z czym z toba zgodzeA jednak....
Bardzo delikatnie nazwales niedorobki.
Juz pisalem, ze nic swojego nie widze w fotach, od odtworcze rzeczy, a jak juz cos swojego jest probowane to gniot wychodzi.
Nie Miras robi krzywde opisujac stan rzeczy, a najwieksza krzywde robi szanowna kolezanka Wanilia wstawiajac te masakryczne rzeczy (oczywiscie nie wszystkie zeby byla jasnosc).
To fotograf musi podedukowac zanim zaaranzuje scene, zastanowic sie porzadnie przed nacisnieciem spustu, i na samym koncu grubo pomyslec przy selekci fotografii, ktore chce prezentowac szerszemu niz mistrz i model gronu.
Smieszne jest tez zabranianie przy ocenie czegokolwiek...
Reasumujac: czas na nowe warsztaty to raz, dwa czas nauczyc sie przyjmowac krytyke i wyciagac wnioski, i trzy czasami porzadnie przemyslec pewne sprawy
pozdro
Ostatnio edytowane przez nyny ; 1.10.11 o 10:27
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Zastanawia mnie łatwość, z jaką niektórzy userzy podpinają się pod opinie innych userów, uważanych na forum za autorytety:Potem już od siebie:
I pomyśleć, że to pisze specjalista od makro
Robaczki i motylki też sobie ustawiasz, aranżujesz scenę przed naciśnięciem spustu?![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Tak postaram sie Ci odpowiedziec ncytujac Twoja wypowiedz ,starajac sie w pelni zachowac jej sens.Moze i jest tu jakas tradycja,ale jest przede wszystkim prawo i je sie przestrzega.Pytanie o BMI,wage,wzrost, jesli to swintuszenie to ...no dobra niech Ci bedzie.Od siebie dodam,ze na sesji z modelkami BMI aktualne to podstawa do dalszej pracy.Nie jest to obarczone prawem ,ale to taka niepisana narazie zmowa.Skoro pytanie o te BMI u Ciebie budzi niesmak to ...
Mialem napisac:jedno oko nie wyroslo tak jak drugie.Jedno oko wyroslo ponad miare,Usta spuchniete,moze chora,Usta spuchniete,moze obite.Usta jak po B... tylko jakos dziwnie,bo kaciki ust normalne.
Fakt moglem napisac,ze one takie bo nieudolna obrobka byla-jednak wtedy to by bylo pieklo,bo wiesz ....Wybralem mniejsze zlo.
No wlasnie-mi tez o efekt koncowy chodzi..To przeciez fotografia artystyczna jest tematem a nie dokumentacyjna.To nie forun pomocy psychologicznej dla modelek tylko fotograficzne.Jesli model,modelka po fali krytyki czuje sie niesfojo to czas na zmiane zawodu.
A dlaczego na PW piszesz tylko zle wiadomosci.Pisz w galeri pod zdjeciem.Nie uwazam,ze robisz dobrze.Chyba,ze sie krepujesz napisac,boisz sie ze notowania w galeri poleca.Nie boj sie,Twoj poglad jaki by nie byl ma byc wobec drugiego uczciwy do konca,jawny taki,zeby ten ktos byl zawsze pewny Ciebie i Twojej uczciwosci.
::To tak tyle w skrocie.
Nie nie jestem zniemczony,ich dowcipy nie wszystkie mnie smiesza,jestem nadal polakiem i nim sie czuje.Gdyby nie polacy nigdy bym nie wyjechalNie uznaje tylko zaklamania i zasady,ze w niedziele rano suma,pozniej knajpa a pozniej pare kiji zonie i pospac po obiadku.
Co do fotki ostatniej:Glowa nadmiernie powiekszona w stosunku do reszty korpusu.Takie ujecia sie sprawdzaja jesli model stoi ,siedzi prawie tylem i spoglada na fotografa tylko przekreceniem glowy.Wtedy ten efekt tak nie razi.Tak bynajmniej na warsztatach kazemy ustawiac i dyskutujemy o niuansach fotografujac.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Może to wyrwane z kontekstu, ale chyba wszystko w temacie. Tu nie chodzi o to, że Mirek wytknął błędy fotografowi, że źle ustawił modelkę, że poza nie ta, że zamiast pokazać "zalety" twarzy/figury, uwydatnił wady modela (nie wiem, kaprawe oko, zbyt wysokie czoło, długi nos itp itd). Nie wiem, skąd ten entuzjazm dla Mirka. Niedoróbki niedoróbkami, sam patrząc na fotki wanilli to i owo bym wytknął. Ale tu też nie chodzi o miłą atmosferę, poklepanie się po plecach i bezmyślne klikanie w "Lubię to!".
Mirku, lubię twoje cięte riposty i trafne spostrzeżenia i "nie owijanie w bawełnę". Dziadek ujął to chyba najdelikatniej, wspominając możliwe różnice kulturowe. O takich rzeczach jak uroda modelki, MSZ, powinno się wypowiadać w bardziej subtelny sposób i to nie w oderwaniu od kontekstu, jakim jest tutaj sama fotografia. "Brzydka dziewucha" (przykładowo), to raczej temat na dysputę przy piwie (i to nie pierwszym). Ale wybacz Pan, Panie Mirku, bo taki "gówniarz" jak ja, nie powinien zwracać panu uwagi w sprawach tak oczywistych, jak zachowanie taktu i poziomu dyskusji.
I tu się zgodzić mogę - naciskanie spustu, ustawianie sceny etc, ale to chyba sam fotograf jest dla siebie najgorszym fotoedytorem. Trudno być obiektywnym, przy doborze zdjęć, które się chce "pokazać światu". Chyba nie tylko Ty, czy wanilia mamy problemy z tego typu decyzjami.
Pozdrawiam
"There's no such thing as free titties"
Może byłoby lepiej wydzielić do innego wątku część o tym jak powinien wyglądać portret, żeby nie robić koleżance bałaganu w jej wątku.
Co do tego jak powinien wyglądać portret nie będę się wypowiadał bo nie czuję się kompetentny myślę jednak, że w tym temacie będzie tak jak w wielu innych przypadkach tyle racji ile osób się wypowiadających.
Jedni chcą zobaczyć ideał inni rzeczywistość.
Jedni będą zachwycać się krągłościami kobiecego ciała inni zwrócą uwagę na oczy, usta, włosy czy cokolwiek innego.
Ostatnio w gronie znajomych dyskutowaliśmy o tym jak to jest z tym oglądaniem się facetów za "fajnymi laskami".
Tak jak i w tamtej dyskusji tak i tu powiem, że każdy zwróci uwagę na to co mu się spodoba. I nie jest to domeną facetów.
Kobiety także zwrócą uwagę na faceta, który im się spodoba a nie na takiego, który jest daleki od ich ideałów.
Jak często patrzymy na kobiety w pełnym makijażu zastanawiając się czy też komentując jak by wyglądały bez "tapety".
Jak często widząc gwiazdy w gazetach (lub czasopismach) śmiejemy się bo wiemy, że w rzeczywistości tak nie wyglądają.
Jeden wybierze idealny fałsz, drugi mniej idealną prawdę.
Myślę, że jednak łatwiej nam wybrać retusz na zdjęciach niż retusz w życiu. Kiedy oglądam zdjęcia to albo mi się podobają albo nie.
Jeśli mi się podobają to już nie zwracam uwagi czy kadr jest zgodny z "przepisami" czy wszystkie kolory są takie jak powinny itp.
Może dlatego, że się na tym nie znamJa chyba jednak jestem zwolennikiem prawdy na zdjęciach nawet kosztem mniejszych ochów i achów.
A wracając do zdjęć Wanilii, zwłaszcza tych portretowych, to w większości przypadków zazdroszczę bo ja takich nie umiem robić![]()
Jak u każdego są lepsze i gorsze ale jak dla mnie koleżanka trzyma poziom. A że nie każdemu się spodobają...nie ma rzeczy, które się wszystkim podobają.
Mi caly czas o zdjecia chodzi.Jesli sie nie znasz to skad wiesz,ze trzyma poziom??.Tak trzyma,ale ma trzymac go wyzej czy jej sie to podoba czy nie.Forum jest od wspolpracy i pomagania sobie a nie od poklepywania.
Dlaczego nie mamy sie nauczyc robic zdjec,ktore sie beda wszystkim podobaly,a jesli juz nie to nie beda mialy ewidentnych bledow ,pomijam bezguscia.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Tu masz "jak nie powinien"
http://penowiecinspiracja.blogspot.c...3-portret.html
(ale to podobno tylko pstryki, żeby pokazać, jak fajny jest ten duet E-P3 i nowa 40ka)
Nie ma czegoś takiego jak "prawda na zdjęciach". Dokonując już samego doboru kadru (i nie mówię tu o tzw. cropie), czy też wyboru "kolor czy czerń i biel", pokazujemy w sposób subiektywny "naszą rzeczywistość", a niekoniecznie to, co chce oglądać widz.
Pozdrawiam
"There's no such thing as free titties"