Witaj Wanilio!
Mam nadzieję na słów i zdjęć kilka o tej polarnej wyprawie.
Pozdrawiam AP.
Witaj Wanilio!
Mam nadzieję na słów i zdjęć kilka o tej polarnej wyprawie.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Fajnie że jesteś cała i zdrowa.
Czekamy na zdjęcia![]()
pozdrawiam
Jasiu z Rybnika
Trzy tygodnie w dresie, polarach , sztormiakach, bieliznach termalnych, czapkach, i of korspłaskich butach to stanowczo za dużo.
Białego misia nie widziałam, choć ponoć jeden w oddali był gdy spałam. Za to jako jedna z niewielu osób - tym razem oni spali- przeżyłam fantastyczne spotkanie bliskiego stopnia ze stadem morsów.
Niestety po powrocie zastało mnie spustoszenie w komputerze- dziecko sciągało coś z netu- i prawdopodobnie wirus zrobił mi KUKU. Poginęły mi tysiące zdjęć i niestety nie wszystkie na czas skopiowałam. Lightroom stracił z pola widzenia 27 tysiecy zdjęć!!!!! Masakra!
Dlatego też na początek wklejam jedną skromną foteczkę- jedno z niewielu zdjeć na których się znalazłam. Najpierw muszę poczynić porządki w kompie. Przy żeberku jakiegoś walenia.
Plany odwiedzenie Ziemi Franciszka Józefa się nie powiodły. Sztorm lub bardzo silny wiatr oraz wymaganie odprawy w Murmańsku , wszystkie te czynniki zadecydowały o zmianie planów.
Opłynęliśmy cały Spitsbergen a w zasadzie cały Svalbard. I jako pierwszy (czy drugi)polski statek (tak twierdził kapitan) przepłynęliśmy cieśninę Hinlopen bo zazwyczaj jest całkowicie nieprzejezdna z powodu lodu. Odwiedziliśmy dwie polskie stacje badawcze, oraz bazę naukowców w Ny Alesund gdzie uraczono nas wyśmienitą kolacją. Potem było już tylko gorzej: pulpety, fasolka, flaczki itd. Jejku .... jak człowiek teraz docenia domowe frykasy.
Pozdrawiam serdecznie , wkrótce skrobnę więcej![]()
Ostatnio edytowane przez wanilia ; 1.09.11 o 22:29
Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/
no to pogratulowac pozostaje takiej wyprawy , nie dosyc ze kobitka tak daleko od cywilizacji to jeszcze nie marudzi ze zimno
moja kiedy ma wyjsc zima na spacer pol godziny sie zastanawia czy "to wytrzyma"
no i czekamy na zdjecia
Witaj Beatko po wojażach różniastych
Zazdroszczę wyjazdu, zimna i wiatrów mniej. No i to ubranko... W sam raz na sierpień
P.S. Mam nadzieję, że uda się odzyskać zdjęc.
Lola vel Sharlotta>>Sekretarka Prezesa TWA<<
<3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
Nie jestem starą babciąZlotowiczka: 7
Nie fatalna tylko Svalbardzka typowa skandynawska stabilna pogoda - albo pada albo leje,
ewentualnie albo mgła albo niski stratus
A z brakiem "misiów" hmmm.
Z jednej strony na pewno strata z drugiej świeży news ze Svalbardposten dający do myślenia ...
( 2 tyg temu ... ? )
Niedźwiedź polarny zaatakował w piątek rano brytyjskich turystów na norweskim archipelagu Svalbard.
17-letni chłopiec nie żyje, a cztery kolejne osoby są ciężko ranne - podały lokalne władze.
http://www.tvnmeteo.pl/informacje/sw...12485,1,0.html
i źródła wraz z kilkoma filmami :
http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/...s-3552976.html
http://www.tv2.no/nyheter/utenriks/p...d-3574541.html
to na świeżo..
To znów uruchomiło debatę na temat obecności turystów na Svalbardzie. Czy powinni na jakich zasadach, po co ...
Wszystko jest fajnie jeśli jesteśmy z tymi drapieżnikami w stanie współistnieć ale jak widac nie bardzo jesteśmy bo albo Niedźwiedź
z niewiadomych przyczyn atakuje człowieka albo ludzie chcący oddać strzał ostrzegawczy zabijają drapieźnika ( Poznaniacy w ubiegłym roku )...
Albo Kajakarz ratujac jeden drugiego zabija niedźwiedzia (tym razem Norwegowie )
Każdy chce zobaczyć "misia" - jednak latem te spotkania mogą nie należeć do najprzyjemniejszych i lepiej jest chłopaków unikać niż wchodzić im w paradę... zaś slowo miś jest mało adekwatne do tego kim na prawdę jest to zwierze![]()
Ostatnio edytowane przez dobas ; 3.09.11 o 12:30
misie to pikusie, zwykly wirus zjadl na kolacje 27 tys zdjec, to moze czowieka o zawal...!
sprobuj wirusa ladnie poprosic zeby oddal. czasem daje sie przekonac
btw - 27 tys zdjec to ile bedzie rolek? ~ 750?! olaboga
zycze zdrowia![]()
Szybko do sklepu. Kupic dysk zewnętrzny i robic kopie zapasowe co kilka dni.
Czekam na więcej zdjeć.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Nie ważne jak dobry masz dysk - ważne ile masz kopii - ja jestem właśnie w tyrakcie zmudnej segregacji zdjęć i opisywania archiwum - dramatyczna robota ... dramatyczna... Masz jakieś kopie czy wszystko na jednym dysku ?
z niecierpliwoscią czekm fotek pozdrawiam![]()