Strona 311 z 435 PierwszyPierwszy ... 211261301309310311312313321361411 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.101 do 3.110 z 4348

Wątek: Odp: wanilia - moim okiem

| OlyJedi Awatar Gizz
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zdjęcie dziewczyny śliczne, to prawda. Trochę za dużo światła poszło na czoło i obszar pod oczami. Subtelny makijaż, ciekawy wyraz twarzy.ALe chyba bym uciął trochę kadr, tak do końcówek loków.
    e510 + 14-42mm f/3.5-5.6 + 40-150 f/3.5-4.5 + 50mm 1:2 macro f/2

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jak dla mnie 5/5

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Przyglądam się, podziwiam ale nie komentuję.
    Są dwa powody:
    1. nie znam się
    2. zwykle autora i osobę portretowaną, łączą szczególne więzy

Dlatego też, moja krytyczna (choć może kompletnie chybiona- patrz pkt 1) uwaga mogłaby zaboleć (patrz pkt 2) autora.
    Mam też zawsze problem co w portretach oceniać- modela/modelkę czy zdjęcie. Nie zawsze potrafię zrozumieć opinię innych oglądających.
    Przykład:
    Cytat Zamieszczone przez Gizz Zobacz posta
    Zdjęcie dziewczyny śliczne, to prawda.
    Śliczne jest zdjęcie czy dziewczyna? No bo jeśli zdjęcie, to zaraz czytam:
    Trochę za dużo światła poszło na czoło i obszar pod oczami. (...)ALe chyba bym uciął trochę kadr, tak do końcówek loków.
    Więc chyba nie całkiem śliczne, może raczej śliczna jest dziewczyna:
    Subtelny makijaż, ciekawy wyraz twarzy.
    No więc co ja, który się nie znam, mam sądzić o zdjęciu? A może portret to taki specyficzny rodzaj zdjęć, gdzie ocenia się zarówno modela (urodę, makijaż, uczesanie, scenerię itp) jak i stronę techniczną zdjęcia( kadr, światło, kolor, ostrość itp)?
    PS
    Gizz- mam nadzieję, że się nie gniewasz? Nie chciałem Cię urazić, po prostu Twój post był najbliżej i nie musiałem daleko szukać tekstu na poparcie moich rozterek
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar Quentin35
    Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Zanim odniosę się do zdjęć napiszę, że moja opinia jest tylko moja, w pełni subiektywna i opiera się tylko na wizualnym odbiorze bez zagłębiania się w technikę gdyż moja wiedza nie pozwala na takie opiniowanie. Portrety córki bardzo mi się podobają. Taka miękkość i światło w portrecie bardzo mi pasuje.
    Zdjęcia koncertowe także wyszły ciekawie. Zdjęć męża nie komentuje, gdyż ocena portretów płci tej samej zawsze sprawiają mi kłopot

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Przyglądam się, podziwiam ale nie komentuję.
    Są dwa powody:
    1. nie znam się
    2. zwykle autora i osobę portretowaną, łączą szczególne więzy

Dlatego też, moja krytyczna (choć może kompletnie chybiona- patrz pkt 1) uwaga mogłaby zaboleć (patrz pkt 2) autora.
    Mam też zawsze problem co w portretach oceniać- modela/modelkę czy zdjęcie. Nie zawsze potrafię zrozumieć opinię innych oglądających.
    Przykład:Śliczne jest zdjęcie czy dziewczyna? No bo jeśli zdjęcie, to zaraz czytam:Więc chyba nie całkiem śliczne, może raczej śliczna jest dziewczyna:No więc co ja, który się nie znam, mam sądzić o zdjęciu? A może portret to taki specyficzny rodzaj zdjęć, gdzie ocenia się zarówno modela (urodę, makijaż, uczesanie, scenerię itp) jak i stronę techniczną zdjęcia( kadr, światło, kolor, ostrość itp)?
    PS
    Gizz- mam nadzieję, że się nie gniewasz? Nie chciałem Cię urazić, po prostu Twój post był najbliżej i nie musiałem daleko szukać tekstu na poparcie moich rozterek
    Helmuth iście filozoficzne rozważania tu wysnułeś a że zadaleś sobie trochę trudu pozwolisz, że nie przejdę obok nich obojętnie.

Abstrahując od konkretnego zdjęcia....

Twoja nieśmiałość w ocenianiu jest niepotrzebna- znasz podstawowe zasady fotografii, z pewością dużo zdjęć oglądałeś . Nie trzeba być specjalistą w danej dziedzinie fotografii aby móc pokusić o ocenę przynajmniej ogólnych wrażeń. Gdyby zdjęcia w galeri mieli oceniać specjaliści w danej dziedzinie, pod fotkami byłoby pustawo.
    Ja nie jestem specjalistką w żadnej dziedzinie. Kilka jest mi bliższych a za innymi nie przepadam np. streetem, architekturą. Ale myślę że mogłabym pokusić się o ich ocenę, nawet jeśli byłaby bardzo subiektywna.

Bardzo lubię powiedzenie: "Nie trzeba być kawoszem aby aromat kawy docenić"

"A może portret to taki specyficzny rodzaj zdjęć, gdzie ocenia się zarówno modela (urodę, makijaż, uczesanie, scenerię itp) jak i stronę techniczną zdjęcia( kadr, światło, kolor, ostrość itp)?"
    I tak i........ nie... wszystko zależy od wrażliwości/wymagań oglądającego.

Czy wystarczy uroda modelki, aby zdjęcie był pozytywnie ocenione?
    Odpowiedz sobie na pytanie przeglądając np. dział z dziedziny akt

"Moja krytyczna uwaga mogłaby zaboleć" - znając Twoją kulturę osobistą z pewnością- NIE.

Natomiast uwagi, które wpisali koledzy pod moim zdjęciem zabolały mnie bardzo:
    "Sine cienie, skojarzenia z narkomanią - to wskazówka. Ja bym zrobił jeszcze raz, ale z nieumytymi włosami, piwem i papierosem w rękach... coś w ten deseń"
    ...a jeszcze bardziej zabolało, gdy moderatorzy odmówili mi wykasowania tych komentarzy cytuję: "szanując swobodę wypowiedzi!!!!"
    Toteż zdjecie wykasowałam bo na szczęście mam do tego prawo.

Reasumując Helmuth - jeśli tylko masz ochotę- oceniaj, jeśli nie - nie oceniaj. W każdej z tych sytuacji z pewnością zrobisz to na poziomie.
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
    zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/

| OlyJedi Awatar Maestro1984
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Podobają mi się portrety córki w Twoim wykonaniu. Jak na razie ja dopiero planuję się zabrać do zdjęć studyjnych, dlatego może też nie wiem co można a czego nie można wytykać .

PS. Widzę że koleżanka odwiedziła koncert Iry zdjęcia mi się podobają, ale czemu skupiłaś się głównie na Piotrku K.?

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

To chyba pytanie retoryczne
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...

| OlyJedi Awatar Maestro1984
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wanilia Zobacz posta

To chyba pytanie retoryczne
    ...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ciągle niestety jestem początkujący w robieniu zdjęć, ale tak jak napisałaś, coś się podoba albo nie. Akurat Twoje fotografie bardzo podchodzą pod moje oczekiwania. Te przedstawiające Twoją córkę mają szczególnie fajny klimat. Chyba dlatego, że modelka mogła być tak bardzo naturalna.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Odkopałam wątek

Dobrej nocy