Witaj,
Postaram napisac się jak najprościej i najkrócej się da.
1.Wywołujesz RAWa - możesz na tym etapie zrobic korektę WB i ekspozycji,resztę zostaw kombajnowi graficznemu.
2.Zapisujesz RAWa,najlepiej jako plik typu TIFF (ja preferuję ten format zapisu).
2a.Od tego momentu,masz tak zwany Raw Master File (to moja nazwa i nie ma nic wspolnego z RAWem ani Radiem),który możesz zawsze w dowolnym momencie edytować,bez konieczności powtórnego wywoływania RAWa - cyfrowego negatywu.
3.WywołanyRAW zapisany jako TIFF poddajesz obróbce w programosie .... - tu wpisz ten,którym najlepiej Ci się posługuje i który znasz najlepiej.
Na tym etapie,zwykle zaczynam od sprawdzenia poprawności horyzontu,następnie zabawa w LEVELSach,dopieszczenie świateł i kontrastu w CURVESach,czyli Krzywych.
Potem przychodzi kolej na ew. korekcję koloru i przyjrzenie się czy nie trzeba a jeśli to w jakim stopniu użycia stempelka.Jest jeszcze kilka innych,bardziej złożonych etapów ale te,które tu podałem to są takie najbardziej podstawowe i niezbędne.Na tym etapie nie wyostrzam jeszcze zdjęcia.
Po dopieszczeniu zdjęcia,zapisuję plik znowu jako TIFF albo czego nie polecam w maksymalnym JPEGu i w ten sposób otrzymałem tzw.Cooked Master File - to znowu moja nazwa i nie ma nic wspólnego z gotowanym filetem.
4.Po zapisaniu,pracując już na CMF czyli tym ugotowanym fileciei znając docelowe miejsce mojego zdjęcia - monitor czy też druk i jakiej wielkości będzie to druk,stosuję większe lub mniejsze wyostrzanie,mówiąc bardzo skrótowo - im mniejsza fotografia,tym mniejsze wyostrzanie.
Dodam,że najlepszym narzędziem w sensie jakości i szybkości zastosowania jest unsharp masking (USM).
5.Tak przygotowane zdjęcie zapisuję już do formatu jaki mi odpowiada - w przypadku publikacji w necie,będzie to JPEG z wymaganą przez daną stronę wielkością pliku i objętością.Ja zapisuje najczęściej jako - Save for Web i to jest znowu mój taki CMF na użytek netu a następnie po zapisaniu(save for web),dokonuję reasizingu czyli zmianę wielkości zdjęcia i to jest np.1200X900 pix. i 409 KB objętości.Tak zmniejszoną fotę delikatnie wyostrzam i zapisuję już jako plik gotowy do wrzucenia na stronę.
Teraz najważniejsze - jeśli po jakimś czasie przyjdzie Ci pomysł,że można tą fotkę poprawic tak albo inaczej,masz od tego zapisany CMF i na nim dokonujesz poprawy,korekty i co tam jeszcze,po czym zapisujesz poprawioną wersję jako nowy plik,np.było : fota001.jpeg,to zapisujesz jako : fota001a.W ten sposób tzw.CMF jest wciąż plikiem,na którym możesz pracowac setki razy,bez straty jego jakości.
Dodam jeszcze,że punkt 2 i 2a nie jest koniecznością,ja stosuje ale na 'domowe' potrzeby nie tworzę RMF czyli Raw Master File.
No i to byłoby na tyle,można było prościej ale chciałem być pewny,że wszystko co napiszę będzie jasne dla Ciebie.Pozostaje mi życzyć Ci pięknie wywołanych fotografii,coby już nikt nie ośmielił Ci napisać,że fajna fotka ale kiepska jakość.
W razie pytań,proszę śmiało pytać.
Pozdrawiam.
e-510