Może jakiś progres w tym sprzęcie? Dalej FullHD i 8GB ?
Może jakiś progres w tym sprzęcie? Dalej FullHD i 8GB ?
Tym bym się nie przejmował, może chodzi o 16GB. Znalazłem inną informację -"Liczba gniazd pamięci (ogółem / wolne) 1/0".
Ważniejsze, że można dołożyć drugi dysk. Przy okazji można sprawdzić jak to jest z tymi slotami.
edit
FullHD mi wystarcza a pamięć można rozszerzyć.
Ostatnio edytowane przez helmuth ; 12.01.23 o 23:16
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Z praktyki... Procesory AMD w laptopach się grzeją, nawet te z najnowszą technologią.
W laptopie mam Intela i3 z grafiką Intela (z procesora) i NVidia na mobo.
W blaszaku mam Ryzena 7 (AMD Ryzen 7 3700X 8-Core Processor) + grafika Radeon (Radeon HD 5000/6000/7350/8350 Series). Nie jest najwyższych lotów (305 frames in 5.0 seconds = 60.973 FPS) ale spokojnie wystarcza. Nie gram w gry![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Nie zgodzę się. Nie wszystkie. Zależy jaka seria i pod co. HXy oczywiście, że się będą grzały, ale tak samo Intele HQ się grzeją, bo to proce pod gry i także dla fotografa.
Helmuth, ciekawi mnie jaki masz budżet na lapka. Bo bez tego to absolutnie nie podejmę się wskazania, który z tych lapków jest lepszy.
Przesiadłem się z Lenovo Legion 5 (Intel i7 7700HQ z grafiką Radeon RX560), którego w tej chwili kupisz za jakieś 2000-2500 zł, oczywiście używkę, ale wg mnie będzie lepszy od tego co przedstawłeś w tabelce. Procesory z literką U pod fotografię to raczej dramat. Ledwie to działa z Office, a o sensownym działaniu z Lightroomem zapomnij.
Obecnie udało mi się kupić z okazji Black Friday Asusa ROG STrix przecenionego o 2300 zeta. Ryzen 9 5980HX z Radeonem 6800M i 16GB RAM (rozbudowałem do 32). Tanio nie było, ale znacznie taniej niż normalnie. PCta mam na Ryzen 7 5700X, nVidia RTX3060 Ti i 32 GB RAM. Lapka zmieniłem, bo kupiłem 60Mpix aparat i poprzednik nie dawał rady z HDR z 5 plików z tego aparatu. Co śmieszne i ciekawe, MacBook Pro M1 z 2020 radzi sobie z tym samym zadaniem bez zająknięcia, a mój najnowszy lapek potrafi się przyciąć.
Ostatnio edytowane przez dzemski ; 13.01.23 o 01:03
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
Ja za 3000 kupiłem MSI z i7 8generacji 32 GB ramu, dwa dyski, 17" FHD, grafika GF GTX 1060, używany w super stanie.
dokładnie. Jest w PL kilka firm sprzedających poleasingowe laptopy i dających 1 rok gwarancji na ten sprzęt. Można kupić za naprawdę sensowną kasę całkiem niezły sprzęt.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
Mogę preznaczyć do 2,5 tys.
Porównywałem w sieci procesor z dotychczasowego lapka z i-5 i wyszło w różnych testach, że i-5 jest sporo lepszy od tego, którego mam w obecnym lapku, z którego jestem zadowolony.
Porównywałem też i-5 z tym Ryzenem i testy w sieci wskazują na lekką przewagę Ryzena.
Ponieważ podejrzewam, że będzie to ostatni komputer w moim życiu, wolę kupić nówkę nieśmiganą.
⁴
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Cóż, w tych pieniądzach nikt nie ma ochoty doradzić? Nikt się nie orientuje w możliwościach/zaletach tak taniego sprzętu? A może nie ma odważnych, którzy przyznali by się do używania taniego sprzętu?
Pozostaje poradzić się "doradcy" w Media Markecie, tam się znają na wszystkim, niezależnie od ceny.![]()
To nie kwestia ochoty ale wiedzy. 4 lata temu kupiłem laptopa właśnie za takie albo nawet nieco mniejsze pieniądze - Dell Precision M4800 z procesorem i7-4800MQ, 16GB RAM, dedykowaną kartą graficzną Nvidia Quadro K1100M z 2GB własnej pamięci RAM i uważam że wtedy był to bardzo dobry wybór. Od tego czasu pozmieniały się zarówno komputery jak i ceny i obecnie musiałbym wiele godzin grzebać w Internecie by uaktualnić swoją wiedzę o rynku laptopów. Nie podejmuję się zatem czegoś konkretnego doradzić gdyż przy obecnym stanie mojej wiedzy taka rada mogłaby być po prostu głupia.
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 14.01.23 o 00:03
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Nie napisałeś modeli jakie wybrałeś, dziś za 2500 kupujesz bardzo podstawowy sprzęt, poczytaj opinie o trwałości i jeśli się da o jakości wyświetlacza. Możliwość rozbudowy Ramu do 16 GB w przyszłości też bym uwzględnił. Ja wolałem używany o dobrych parametrach.