Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 93

Wątek: Eksperyment JPEG

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    FB to tylko narzędzie, więc siłą rzeczy nie może być autorytetem. To, jak narzędzie jest wykorzystywane, zależy tylko od jego użytkowników. Jest tam oczywiście mnóstwo przykładów na wszystko to, co wymieniłeś, ale to się zdarza wszędzie. Są tam też i zamknięte grupy, w których udzielają się fotografowie, których cenię i naprawdę ciężko tam zbudować sobie reputację na gniotach, bo poziom jest wysoki. Temat jest ciekawy, ale raczej na inną dyskusję, bo za bardzo nie widzę jego związku z JPEGami.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    99
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    To masz faktycznie powód do zadowolenia.
    Chodziło mi o to zdanie wyrażające Twój pogląd, które uważam ma zabarwienie pejoratywne.

"Przymus edycji zdjęć tkwi tylko w głowie niektórych fotografów i dotyczy tylko ich własnych fotografii"

I bardzo dziękuję za miła pogawędkę.
    A ja się akurat z tym zdaniem @epicure zgadzam - i szczerze mówiąc sam to coraz częściej obserwuję u siebie. Wrzucam zdjęcia z pleneru , zaczynam obróbkę i ... i ciągle wydaje mi się, że czegoś zdjęciu brakuje. I się zaczyna- a toi podciągnę kontrast, a to przyciemnię niebo, a to dodam kolorków...
    W efekcie dostaję obrazem który mi się podoba (w końcu) ale niekoniecznie taki, jaki był w rzeczywistości.
    Zdarza się, że coś tam wystempluję - zazwyczaj jakieś śmieci, ale zdarzało się i jakieś druty i większe obiekty.
    jeszcze nie doszedłem do dodawania chmurek których akurat nie było czy mgiełki albo promienia słońca bo by pasował - ale kto wie...

Tylko czy to jeszcze jest fotografia tego co widziałem?
    Czy też sztucznie stworzony obrazek który ma się podobać odbiorcom?

Dlatego ten jpeg "prosto z puszki" ma swój sens...
    ale to już temat bardziej filozoficzny a nie fotograficzny raczej

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    To masz faktycznie powód do zadowolenia.
    Nie, ja jestem ciągle niezadowolony ze swoich zdjęć

Chodziło mi o to zdanie wyrażające Twój pogląd, które uważam ma zabarwienie pejoratywne.

"Przymus edycji zdjęć tkwi tylko w głowie niektórych fotografów i dotyczy tylko ich własnych fotografii"
    No ale to nie ja stwierdziłem, że "muszę obrabiać RAWy na komputerze", kiedy tak naprawdę nie muszę, bo nikogo to nie obchodzi jak zostało obrobione zdjęcie, ale "wydaje mi się, że muszę", bo tak po prostu lubię i widzę w tym zalety, których nikt inny nie dostrzega. Tu nie ma nic pejoratywnego. Każdy dokonuje jakiegoś wyboru, czy to sprzętowego, czy w technice robienia zdjęć, który narzuca jakiś rygor i niesie za sobą dalsze konsekwencje. Ja, na przykład, muszę fotografować małymi aparatami, bo duże nie dają mi frajdy, mimo, że mają też swoje zalety. I wiem, że nikt nie odróżniłby zdjęcia z dużego i małego aparatu, a mimo to wybieram te małe, decydując się na ich ograniczenia. Skoro inni radzą sobie z tymi dużymi aparatami, to wiem, że tkwi to w mojej głowie. Nie widzę nic niestosownego w tym stwierdzeniu. Nie oznacza ono, coś, co tkwi w głowie, stanowi jakikolwiek problem. To po prostu stwierdzenie faktu pozbawione jego oceny.

Awatar Hiszpan63
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    @epicure ... ja Cię proszę zamilcz emocjonalnie , a zacznij się wywnętrzać na temat porównania JPG ... niech tam sobie założą temat o wyższości jednego nad drugim , ale mnie maluczkiemu fotograficznemu ignorantowi niech pozwolą czytać to czym temat trąci . ... rób swoje , historia osądzi ...

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hiszpan63 Zobacz posta
    @epicure ... ja Cię proszę zamilcz emocjonalnie...
    Nie mogę, gaduła ze mnie. Poza tym lubię być dobrze zrozumiany. To wewnętrzny przymus

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Pytania ​nieco z boku, ale w temacie

1.Dlaczego w Exif ORF zapisana jest inna rozdzielczość zdjęcia 5240x3912 a nie standard 5184x3888?
    2.Zauważyłem, że windows file explorer otwiera bardzo wolno foldery, w których są zapisane ORF

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Mam jeszcze jedno pytanie w temacie. Czy publikowane na dxomark wartości DR dla różnych kamer (sensorów w nich) wyrażane w EV uwzględniają wyciąganie szczegółów z cieni (ze światel?) w RAW, czy dotyczą tylko JPG bezpośrednio z kamery?
    TJ

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kano Zobacz posta
    1.Dlaczego w Exif ORF zapisana jest inna rozdzielczość zdjęcia 5240x3912 a nie standard 5184x3888?
    Może jest to całkowita liczba pikseli, włącznie z tymi poza efektywnym obszarem.

Cytat Zamieszczone przez kano Zobacz posta
    2.Zauważyłem, że windows file explorer otwiera bardzo wolno foldery, w których są zapisane ORF
    Skompresowane RAWy mogą powodować opóźnienia.

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Czy publikowane na dxomark wartości DR dla różnych kamer (sensorów w nich) wyrażane w EV uwzględniają wyciąganie szczegółów z cieni (ze światel?) w RAW, czy dotyczą tylko JPG bezpośrednio z kamery?
    TJ
    Na pewno nie dotyczy to JPEGów. Nie wiem, jakie wykresy oni tam prezentują, ale powinny być dane dla najlepszej jakości (DR uzyskany po rozjaśnieniu cieni do momentu pojawienia się jakiejś niewielkiej ilości szumu - im mniej matryca szumi w cieniach, tym większy DR uda się uzyskać) i dane maksymalnego DR (tyle, ile da się wyciągnąć na oko do oporu, nawet z wysokimi szumami w cieniach).

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta

Skompresowane RAWy mogą powodować opóźnienia.
    Kompresowanie RAWów byłoby głupotą ze strony producentów. To może być tylko dodatkową opcją np. u Canona.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    W Olku jest to w standardzie i nie można tego wyłączyć.