Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Dwa dni z życia Cokina IR

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Dwa dni z życia Cokina IR

Tak przy okazji dla tych co chcą kupić Cokin IR.

1 dzień.

Ostatnio kupiłam Cokina IR ze względu na rozmiar średnicy szkiełka 77mm, bo w porównaniu z Hoya to ok 300 zł różnicy więc niby po co przepłacać - kupiłam. Filterek dotarł ładnie zapakowany wszystko ok. Po kilku minutach zabieram aparat, statyw i filtr. Rozkładam sprzęt filtr na holder pstrykam zdjęcie coś ciemno, zwiększam czas naświetlania ok 10s, pstryk zdjęcie patrzę na monitorek a tu jakieś jasne plamy. Robię następne zdjęcie i to samo jeszcze kilka zdjęć i to samo. Jakieś plamy jasne, smugi hot spoty. Trochę się zdenerwowałam, po głowie czarne myśli że może matryca, może obiektyw że aparat do d... . I co mnie zastanowiło? to że filtr przepuszcza światło i przez obiektyw wpada lewe światło. Po chwili namysłu holder poszedł w ruch. Troszkę podpiłowałam holder tak żeby w miejsce tam gdzie polar wchodzi wszedł IR. Resztę gdzie jeszcze światło przebijało sie zakleiłam taśmą izolacyjną . Zakładam holder na adapter robię zdjęcie patrzę na monitorek - jest już dobrze ale w jednym miejscu pokazuję sie hot spot.

2 dzień.

Poszłam do miasta i kupiłam UV Hakuba za 30 zł najtańszy odkręciłam tą ''zakrętkę'' co trzyma szkło wyjęłam szkło i pojechałam do znajomego szklarza. Ten odrysował średnice na Cokinie i przejechał diamentem i nic tragedia . Trochę sie zdenerwowałam bo nic nie mógł zrobić a został tylko ślad po diamencie. Nie podarowałam i co tu robić ? Idąc tak ulicą pomyślałam że może jakiś tokarz albo ślusarz i weszłam do faceta co klucze dorabia, powiedziałam o co chodzi i zapytałam czy podejmie się tego. Wziął IR popatrzył i powiedział że chyba nie zrobi tego, ale ''ruszyłam jego ambicję'' mówiąc mu że to nowe doświadczenie i powinien spróbować itp. Włączył szlifierkę dobrał kamień i powoli zaczął jechać Cokina. A śmierdziało, a co się z niego pyliło . I tak po 10 minutach dopasował do oprawki. Pytam ile Pan zarobił ? chwilę pomyślał ( a ja już tak sobie myślałam że zedrze ze mnie z 50 zł ) i powiedział 5 zł. Zapłaciłam i biegiem do domu sprawdzić czy jest ok ? Zakładam filtr pstrykam zdjęcie i jest super żadnych plam , przejaśnień, hot spotów. Teraz czekam pogody bo jak narazie to tylko pada

Można to potraktować jako poradnik - '' Zrób to sam'' Cokin IR in Hakuba jednakże wszelkie przeróbki każdy bierze na swoją odpowiedzialność

rocco
    Gość
    Właśnie przymierzalem sie do tego filtra...
    Dzięki Marylka, chyba wykosztuje się na Hoyę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Hoho, Polak potrafi

Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Właśnie przymierzalem sie do tego filtra...
    Dzięki Marylka, chyba wykosztuje się na Hoyę.
    Jest jeszcze coś takiego:
    http://allegro.pl/item369113549__sun...2_ir_720_.html

Ciekawe jak ten filtr się spisuję. Co do Cokina to narazie jeszcze go nie testowałam.

rocco
    Gość
    Widziałem te aukcje, nawet mam w obserwowanych
    Nie wiem jednak, jak to się sprawuje, nie znam żadnych opinii.
    Zaryzykować

Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Trudno powiedzieć, jednakże Hoya to Hoya. już sprawdzona. A co do Cokina to jak narazie to nie miałam okazji przy dobrej pogodzie go sprawdzić. Robiłam przy mocno pochmurnej pogodzie i niestety ale nie udało w żaden sposób wpłynąć na kolor zdjęcia. Wszystkie były czerwone. Od 2500k - 7500k i to samo czerwony kolor.

rocco
    Gość
    Kolorki to do zrobienia dopiero w sofcie.

Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Tak, ja wiem to, tylko dlaczego z poziomu aparatu nie da się wpłynąć na WB wszystkie fotki czerwone na każdej temperaturze. A i PS to jakoś też ciężko idzie. Przy Hoyi nie miałam problemów z kolorami.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Marylka: po to predefiniowany balans bieli. Weź czerwoną kartkę i ustaw na niej punktowy, bądź załóż filtr i ustaw WB na białej kartce. Gwarantuję, że będzie dobrze. Bez tego zawsze będzie czerwono, ponieważ filtr IR to po części filtr czerwony.

Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    Marylka: po to predefiniowany balans bieli. Weź czerwoną kartkę i ustaw na niej punktowy, bądź załóż filtr i ustaw WB na białej kartce. Gwarantuję, że będzie dobrze. Bez tego zawsze będzie czerwono, ponieważ filtr IR to po części filtr czerwony.
    Tak też już myślałam o tym, dzięki za podpowiedź. Narazie pogoda nie dopisuje, może jutro będzie lepiej.