Zobacz wyniki ankiety: Czy szkło 18-180 (w korpusie ze stabilizacją) jest lepsze jakościowo w Fuji s100 fs?

Głosujących
20. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Lepsze szkło ma Fuji

6 30,00%
  • Lepsze szkło to 18-180

14 70,00%
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 18-180 vs. szkło w Fuji s100 fs

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Bardziej boję, się że ograniczenie dwóch KITów w stosunku do uniwersalności hybrydy (na poziomie amatorskim) mnie będzie ograniczać.
    Jakie ograniczenia? Pomijając to, że trzeba je zmieniać, to - w porównaniu do obiektywów hybryd - kitowe szkła zuiko nie mają żadnych ograniczeń.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jakie ograniczenia? Pomijając to, że trzeba je zmieniać, to - w porównaniu do obiektywów hybryd - kitowe szkła zuiko nie mają żadnych ograniczeń.
    To np. że z tego Fuji mogę zrobić zdjęcie makro obiektu gdzie wielkość klatki jest nie mal rzędu kapsla.
    To, że ma mniejszą przysłonę, więc teoretycznie bardziej można się wyszaleć z głębią ostrości.
    (dochodzi do tego jeszcze różnica w budowie aparatów).
    To że odpowiednika na tej samej głębi ostrości próżno tanio szukać, a jak znajdę to primo: często w cenie całego Fuji, secundo: zoomy te jasne obiektywy mają i tak krótsze więc trzeba kilka szkieł.
    Pomijamy oczywistą "amatorską" jakość w porównaniu.

p.s. czy ktokolwiek z Was spojrzał jak się prezentuje to szkłow teście z linku niżej??
    Bo o to pytam, a nie o moje podejście do sprawy.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 24.05.08 o 15:16

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    To, że ma mniejszą przysłonę, więc teoretycznie bardziej można się wyszaleć z głębią ostrości.
    I tu się akurat mylisz. Owszem, kit jest ciemniejszy o maksymalnie 2/3 EV, ale matryca w fujim jest 4-krotnie mniejsza. A musisz wiedzieć, że na głębię ostrości wpływa nie tylko przysłona, ale i właśnie wielkość matrycy (zajrzyj o wątku o E-3 i 5D - o tym właśnie tam tak zajadle dyskutowali). Olympus zyskuje 2 EV dzięki większej matrycy, traci 2/3 EV z powodu większej minimalnej przysłony, ale w rezultacie i tak ma nadal 1 1/3 EV przewagi w głębi ostrości. A to jedynie na kitowych obiektywach...

To że odpowiednika na tej samej głębi ostrości próżno tanio szukać, a jak znajdę to primo: często w cenie całego Fuji, secundo: zoomy te jasne obiektywy mają i tak krótsze więc trzeba kilka szkieł.
    Pomijamy oczywistą "amatorską" jakość w porównaniu.
    A tego to nie rozumiem w ogóle. Pewnie dlatego, że zakładasz błędnie, że fuji ma tu jakąkolwiek przewagę w głębi ostrości.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    epicure, dobrze wiedzieć, że mimo że mniejsza przysłona to większa... przy różnych matrycach.
    Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę, że ten Fuji ma gabarytowo dość sporą matrycę bo 2/3, (więc nie jest to co prawda, co u mojego Canona S2 (1/2,5) ) i czy rzeczywiście nadal jest taka spora różnica głębi na korzyść KITa?
    Nikt tego nie powiedział dosłownie, ale rozumiem z kontekstu, że 18-180 jest gorsze jakościowo (abberacje itd) od szkła owego Fuji.
    Podaj proszę, gdzie dokładnie jest o tych matrycach... tego jest ze 25 stron wątku...

Tak przy okazji. Powiedzcie mi, bo mam jeszcze szansę dokupić stary (3,5-4,5) długi KIT... czy warto nowy na stary wymienić?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę, że ten Fuji ma gabarytowo dość sporą matrycę bo 2/3, (więc nie jest to co prawda, co u mojego Canona S2 (1/2,5) ) i czy rzeczywiście nadal jest taka spora różnica głębi na korzyść KITa?
    Sam sobie możesz policzyć: http://www.dofmaster.com/dofjs.html - wybierasz model aparatu (tutaj uwzględniana jest wielkość matrycy), ogniskową (rzeczywistą, a nie ekwiwalent), przysłonę i odległość od fotografowanego obiektu. Kalkulator ładnie wyliczy Ci GO.

Nikt tego nie powiedział dosłownie, ale rozumiem z kontekstu, że 18-180 jest gorsze jakościowo (abberacje itd) od szkła owego Fuji.
    Oba są nie za specjalne, ale fuji ma znacznie bardziej użyteczny zakres kątów widzenia.

Podaj proszę, gdzie dokładnie jest o tych matrycach... tego jest ze 25 stron wątku...
    A mi się chce tak samo szukać, jak Tobie...

Powiedzcie mi, bo mam jeszcze szansę dokupić stary (3,5-4,5) długi KIT... czy warto nowy na stary wymienić?
    Zdania są podzielone. Ten temat też był wielokrotnie dyskutowany - wystarczy poszukać.

| OlyJedi Awatar pledwon
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jak już masz nowy to lepiej dokup sobie coś czego nie masz np. zd 35 albo FL36
    www.pledwon.unl.pl
    OM10, E-3, E-510 | ZD 8, 9-18, 14-54, 50, 40-150, 14-42 | Fl50R

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Fuji i obiektyw Fujicom (chyba tak) vs Olek i 18-180 ? Tutaj wypada lepiej Fuji jednak. Matryca 2/3 w Fuji, ale mniejsza fizycznie jednak. Większe możliwości przy Olku i dualkicie. Sam miałem, mam jeszcze Fuji, ale na Olafa nie narzekam. Nigdy jednak bym nie kupił 18-180

diabolique
    Gość
    ograniczenie dwóch KITów w stosunku do uniwersalności hybrydy (na poziomie amatorskim) mnie będzie ograniczać
    Noooo, skoro lustrzanka ma cię ograniczać, a kompakcik nie, toś artysta, że hoho
    Zazwyczaj można było spotkać się z odwrotną opinią.

Swoją drogą nie rozumiem w takim razie twojej decyzji co do zakupu lustra. Ja idąc na jakieś focenie często biorę 3 szkiełka i focę podobne motywy szerokim, długim i stałką. Nie dlatego, że mi się nie chce chodzić, ale dlatego, że otrzymuję 3 zupełnie różne zdjęcia! Dzięki temu mam wybór. Jedna sytuacja lepiej wygląda w dynamicznym, szerokim kadrze, inna z rozmytym tłem.
    Tu jest pies pogrzebany. Nie po to są zoomy, żeby butów nie zdzierać, ale po to, by inaczej pokazać motyw.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Co wam znowu z tym 18-180 obija ??
    Już tyle razy było wałkowane, Zapić, zapomnieć....
    Lustro ma po to wymienne obiekty aby je wymieniać i należy korzystać z tego dobrodziejstwa. Jak ktoś chce to może z każdej zalety zrobić wadę :P, a jeśli Iwo ogranicza lustrzanka, to niech kupuje kompakt ii nie zawraca głowy.

Proszę nie róbcie mi takich ankiet, bo na takie pytania sa tylko głupie odpowiedzi
    /*...................*/
    /* ...........................*/