Zobacz wyniki ankiety: Czy szkło 18-180 (w korpusie ze stabilizacją) jest lepsze jakościowo w Fuji s100 fs?

Głosujących
20. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Lepsze szkło ma Fuji

6 30,00%
  • Lepsze szkło to 18-180

14 70,00%
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: 18-180 vs. szkło w Fuji s100 fs

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

18-180 vs. szkło w Fuji s100 fs

Hej.
    Może wg niektórych porównanie jest bez sensu, ale ja chciałbym jednak to wiedzieć. Mam jeszcze na biurku swojego ukochanego Canona S2 (naprawdę dobry, wysłużony kompakcik) i strasznie przebolewam, że zaraz będę miał dwa upierdliwe w ciągłym przepinaniu obiektywy. Dlatego w szranki nie idą dwa kity ale "szkło spacerzoom" i "hybryda superzoom". Dlatego o mały włos nie kupiłem właśnie Fuji. Fuji jakby nie było, jest świetną hybrydą wg poniższego testu:
    http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms100fs/
    ale mam pytanie: jak się ma ww. jakościowo szkło Olka (zakładamy że mamy stabilizację, bo kupiłem e-510) do szkła Fuji? Wiadomo, że jakby nie było cyferki przekonują do Fuji:
    • 28 - 400 mm (35 mm equiv)
    • F2.8 - F5.3
    • 14.3x optical zoom
    p.s. kupiłem tak czy siak z dwoma KITami. Właśnie głównie jakość szkła przeważyła.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    SKoro kupiłeś z 2ma kitami to na co Ci jeszcze kiepski 18-180?
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

rocco
    Gość
    Pewnie mu się zmieniac nie chce
    Zapomnij o tym 18-180, rób kitami, przywyczaisz się do szybkiej zmiany szkieła jakosciowo nawet nie ma porównaia.
    W końcu po to sie kupuje lustrzankę, zeby korzystac z różnych szkiełek
    Dokup sobie lepiej lampkę i 35-kę makro i będzie git.

| OlyJedi Awatar pledwon
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Za miesiąc lub dwa zaczniesz myśleć o jakimś szkle z seri pro Odpuść sobie te 18-180 sporo kosztuje a nic nie wnosi do tego co masz. Porób foty pociesz sie 510. Zobaczysz jest tyle fajnego sprzentu za tą kase
    www.pledwon.unl.pl
    OM10, E-3, E-510 | ZD 8, 9-18, 14-54, 50, 40-150, 14-42 | Fl50R

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Nie zrozumieliśmy się. To co zrobiłem to jedno, a o co pytam to drugie.
    Pytam z ciekawości, czy lepiej jest mieć tego Fuji, czy Olka w kontekście głównie szkieł (tych szkieł).
    Od tak. Jak się ma ta hybryda do Lustra z spacerzoomem, bo przecież w Fuji jest niewymienny.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ja bym, mając Olka, wolala dodatkowego Fuji niz 18-180 Bo filmik nakreci, szeroki kat jest i badz co badz zapas, gdyby lustro padlo.

Co do jakosci, to glownie zalezy, jak bardzo matryca i soft masakruja obraz, o szklo bym sie nie martwila. 18-180 podobno mydli
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar pledwon
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Myślę że nie dostaniesz odpowiedzi. Tak jak napisał Rocco "W końcu po to sie kupuje lustrzankę, żeby korzystać z różnych szkiełek " i tak jak ty napisałeś że to "porównanie jest bez sensu" jak dla mnie. A co do tego co piszesz - " strasznie przebolewam, że zaraz będę miał dwa upierdliwe w ciągłym przepinaniu obiektywy." mogłeś brać te Fuji s100 fs . Widocznie nie potrzebujesz E510. Zobacz lepiej na fotopolis.pl albo optyczne.pl Może tam uzyskasz odpowiedzi w testach i tabelach.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Tak jak myślałem zobacz wyniki sądy https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=11408
    Jedna osoba ma 18-180. Wcale mnie to nie dziwi.
    Ostatnio edytowane przez pledwon ; 24.05.08 o 01:09 Powód: Automatyczne scalenie postów
    www.pledwon.unl.pl

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Kurczę, właśnie zmieniam "system" i się jeszcze wacham. Jak okaże się, że przepinanie szkieł wcale mnie nie drażni, to zostanę. Aczkolwiek jak sam się czytam, to aż się śmieję z tak małego problemu. Bardziej boję, się że ograniczenie dwóch KITów w stosunku do uniwersalności hybrydy (na poziomie amatorskim) mnie będzie ograniczać. No ale tu zawsze można przecież coś dokupić później. Myślę, że potrafię już dużo wyciągnąć z ww. kompaktu, skutkiem czego apetyt się zwiększył. Myślałem o "upgrade" z hybrydy na lepszą hybrydę, ale ambicja nie pozwoliła. To czy Olek jest dla mnie, czy nie to tylko ja mogę zdecydować. Jak na razie jestem czystym teoretykiem-to co wiem, to przeczytałem/usłyszałem.

Porównanie ma jednak sens, o którym pisałem niżej. Chodzi o "uniwersalność" "niewymienności. Zgadzam się z Twoją opinią, że jak lustro, to już lepsze szkło, ale to nie ja, ale sam Olek wydał 18-180... Dobrze wiem, że dwa tańsze KITy są lepsze niż jeden superzoom, mimo że razem są i tak tańsze. Ilość negatywnych opini o 18-180 jest tak duża, jak ogólna opinia o szkłach z zoomem rzędu naście-razy w hybrydach.
    Także nie wiem, "kto bardziej spartolił szkło". Dlatego właśnie 5 razy pisałem, że pytanie dotyczy samych szkieł, rzebyście nie pisali mi o tym, że filmiki jeden kręci.
    Będę wdzięczny jak będziemy trzymali się tematu. Testy pojedynczych - nie zestawionych szkieł trudno mi porównywać ze sobą, dlatego pytam.

p.s. Jakby nie było Olek z dwoma KITami i tak jest przynajmniej 100$ tańszy (obecnie), a mieć 100$ i nie mieć 100$ to razem 200$
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 24.05.08 o 11:38

rocco
    Gość
    Owszem, to Olympus "wydał" to szkło ale juz zaprzestał jego produkcji.
    To o czymś świadczy

| OlyJedi Awatar pledwon
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Szkło i pucha fuji to całość. Parametrami lepsze szkło. Nie możesz tak porównać do 18-180. Szło by owszem na tej samej puszcze. Dlatego właśnie piszemy że jeden kreci filmy itd.. Nigdy mnie nie interesował taki uniwersalny zakres to Ci za bardzo nie pomogę. Może inaczej. Jeśli szukasz aparatu typu super zoom i e510 + 18-180 miał by być w takiej roli. Nie interesują Cię lepsze optycznie szkła a zmiana obiektywów denerwuje to fuji lepszy. Da Ci szerszy kąt 24mm a 36mm (35m) to różnica no i 400 zamiast 360 na jaśniejszym końcu. Fuji jest bardziej uniwersalny i lepszy optycznie według parametrów. E510 wyłącznie z 18-180 to moim zdaniem marnowanie możliwości puszki.
    www.pledwon.unl.pl