Przepraszam, że dopiero dziś odzywam się w tej kwestii, ale może przyda się komuś na przyszłośćWszystkie korpusy M4/3 Olka (nie wiem jak jest w Panasonicu, ale pewnie podobnie?) posiadają ochronę przed zwarciem styków w korpusie/obiektywie, uruchamianą przez bolec blokujący obiektyw. Normalnie cała elektronika jest włączona tylko wtedy, gdy bolec jest całkowicie wysunięty. Problem tanich przejściówek na M4/3, kiedy brak jest obrazu i informacje z korpusu wyświetlane są na czarnym ekranie, polega na tym, że wgłębienie na bolec blokujący obiektyw jest zbyt płytkie i bolec nie wysunął się w pełni do góry. Wystarczy małym wiertłem pogłębić to miejsce i po problemie.
zaprawdę, spełnia się.
a co do "MMFów" to można zapomnieć, żeby je dostać z tego co widzę. to chyba jakies białe kruki
OMD10 MK3 | 45 F/1.8 | Helios 44M-4 | 12-40 F/2.8
NiekoniecznieUpewnij się, że w basenie jest woda i skocz
Ja zaryzykowałem i w największym markecie wysyłkowym świata zakupiłem coś takiego za 68 Złotych (łącznie z przesyłką). Okazało się być zdumiewająco dobrze dopasowane - od strony obiektywu jest bardzo dobrze dopasowany, od korpusu w miarę przyzwoicie, tzn. wpina się w korpus bez oporu, ale nie lata. Dodatkowo ma gwint na śrubę statywową. Uznałem, że taką kwotę mogę zaryzykować, chociaż trzeba mieć świadomość, że równie dobrze można trafić badziewie. Oceń ryzyko i działaj
![]()
Ten kolega był kiedyś skłonny rozdzielić. Wystarczy zapytać...
https://allegro.pl/oferta/olympus-zu...f-2-9308424504
Dla jednego 4/3 to może być ekonomicznie słabe. Ale jak się ma kilka, i do tego porządnych, to już warto mieć oryginał.
A jak nie, to zaryzykować wysyłkowo podróbkę, i w razie czego zwrócić.
Kłopot w tym, że mając tylko podróbkę nie jesteśmy w stanie ocenić czy nie obniża jakości. Trzeba by porównać z założonym oryginałem. Albo bez rozterek cieszyć się tym, co się ma.
panowie, bardzo wszystkim dziękuję! chyba zacznę od rozwiązania Jack'a
dam znać jak to będzie działać u mnie![]()
Plot twist:
MMF2 prawie nowy za 350zł. Warto?
Okej wezmę w takim razie. Dzięki za pomoc panowie