Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Planowany zestaw z E-510 i kilka pytań

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Venture Zobacz posta
    2. Jakie lampy pierścieniowe z dostępnych na rynku są kompatybilne z obiektywem Zuiko 50mm f/20 ? Wiem o lampie olympusa ale ona kosztuje ponad 2000 zł i niestety jeśli będzie to jedyna możliwość to będę musiał z niej zrezygnować. Interesują mnie tańsze alternatywy.

3. Z jakich filtrów uv korzystacie ? Mam na myśli te filtry które się zakłada na nowy obiektyw w celu jego zabezpieczenia.
    ad2 Jest Tumax, ale nie używałem osobiście. Kosztuje ok 500 zł

ad3 Ja mam na 50 mm filtr B&W z najlepszej serii.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...mm_1:2.0_Makro

masz tu porównanie z (ex25) i (ec14) - tak na wszelki wypadek, filtr na zd50 Ci nie będzie potrzebny, soczewka jest bardzo bardzo cofnięta.
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Zuiko 35mm f/3.5:

Zuiko 50mm f/3.5 + Raynox DCR-250:

Zuiko 50mm f/2:

Odleglosc ostrzenia z pierwszych dwoch zestawow jest prawie taka sama - prawie tak samo marna ok 5cm Srodkowe zdjecie: 50tka przymknieta do 3.5
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Venture
    Gość
    dog_master - dzięki wielkie za porównanie, teraz jestem zdecydowany na zakup DCR-250 Świetnie Ci to wyszło

Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Hmm... Nie robie niestety zywego makro [motyli nie ma zbyt duzo :/ a od reszty uciekam gdzie sie da, preferuje kwiatki&kropelki]
    Motyle też mi uciekają, ale liczę na to że nie zawsze tak będzie, poza tym lubię focić też wszelkiego rodzaju inne owady, rośliny też

- krotki czas potrzebny, zeby nie poruszyc
    To chyba można podpiąć pod każdy obiektyw przy długim czasie nie ważne jaki obiektyw stosujemy, i tak się może poruszyć :P

- nadal za bliska odleglosc od obiektu imho
    Za bliska czyli jaka ? Zazwyczaj obecnym aparatem robię zdjęcia z odległości kilku cm. A jaka jest z obiektywem 50mm ?

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    ad2 Jest Tumax, ale nie używałem osobiście. Kosztuje ok 500 zł
    Dzięki wielkie za info, znalazłem go i właśnie o takie coś mi chodziło http://allegro.pl/item369896646_lamp...e410_e330.html

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    ad3 Ja mam na 50 mm filtr B&W z najlepszej serii.
    Ile kosztuje taki filtr ?

Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...mm_1:2.0_Makro

masz tu porównanie z (ex25) i (ec14) - tak na wszelki wypadek, filtr na zd50 Ci nie będzie potrzebny, soczewka jest bardzo bardzo cofnięta.
    Dzięki wielkie, dobrze wiedzieć że coś takiego jest do wyboru. Nie wiem jednak czy się skuszę bo cena wysoka. A co do filtra to chyba kupię jedynie do 14-54 skoro do 50mm nie potrzeba
    Ostatnio edytowane przez Venture ; 22.05.08 o 20:15

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ciesze sie, ze pomoglam

Im dluzsza ogniskowa, tym mniejsza GO - chociaz w sumietego nie widac az tak bardzo

No, to tu tez bedziesz mial kilka centymetrow Samo ZD50 ostrzy [MF] od ok. 10cm
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Venture
    Gość
    Ciesze sie, ze pomoglam

Im dluzsza ogniskowa, tym mniejsza GO - chociaz w sumietego nie widac az tak bardzo

No, to tu tez bedziesz mial kilka centymetrow Samo ZD50 ostrzy [MF] od ok. 10cm
    Faktycznie, muszę przyznać że jeszcze nad tym aspektem (ogniskowa) się nie zastanawiałem a więc kolejna ciekawostka. Będę musiał się nauczyć tak fotografować aby GO była wystarczająca, ale myślę że nie będzie z tym problemów

10cm w zupełności mi wystarczy

Dziękuję wszystkim za pomoc, teraz pozostaje mi czekać na pieniążki i zakupić. Troszkę to potrwa ale przynajmniej mam już komplet informacji na temat potrzebnego osprzętu wraz z cenami

Jak tylko zakupię sprzęt to na pewno się odezwę i na dobre dołączę do OlympusClubu

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Venture Zobacz posta
    Faktycznie, muszę przyznać że jeszcze nad tym aspektem (ogniskowa) się nie zastanawiałem a więc kolejna ciekawostka. Będę musiał się nauczyć tak fotografować aby GO była wystarczająca, ale myślę że nie będzie z tym problemów

10cm w zupełności mi wystarczy

Dziękuję wszystkim za pomoc, teraz pozostaje mi czekać na pieniążki i zakupić. Troszkę to potrwa ale przynajmniej mam już komplet informacji na temat potrzebnego osprzętu wraz z cenami

Jak tylko zakupię sprzęt to na pewno się odezwę i na dobre dołączę do OlympusClubu

Pozdrawiam.
    Ten Raynox nabiera dopiero mocy z 40-150 - jednak głębia wychodzi milimetrowa na najdłuższej ogniskowej tego obiektywu
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8