Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 112

Wątek: Canon G3 Olympus c750 co wybrać a może c5050 poradźcie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ten kano logicznie nawet gada

ale chcialbym aby mi wytlumaczyl co rozumie porzez to zdanie:

Zeby tez skonczyc dyskusje o balansie bieli dane producenta (C-750/740):
    "White Balance System iESP multi-pattern auto TTL, One-touch,Pre-set manual (Daylight, Overcast, Tungsten, 3 Fluorescent settings), Manual (-7 red to +7 blue)"

c740 posiada reczny balans bieli? czy tylko c750?
    Posiadam Olympusa 740

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Jeden i drugi, to znaczy C-740 i C-750. Strona 101 w manualu C-740 na dysku CD (wersja angielska). Siedmiostopniowa skala w kierunku czerwieni jak rowniez 7-mio stopniowa w kierunku fioletu.
    Wlasnie otrzymalem telefon z domu, ze aparat juz dotarl.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Kano

zeby grzebac w manualu trzeba znac j. angielski, jak bedziesz wiedzial w jaki sposob sie mozna pobawic balansem bieli to daj po prostu znac

mam tez pytanie o adapter o ktorym pisales, napisz jak malemu dziecku do czego to to jest, z czym to sie je, jakiej jest firmy i ile kosztowalo

dzieki z gory
    Posiadam Olympusa 740

| OlyJedi
    Mieszka w
    Slupsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Kano: Wszystko w porządku ale to ,że są one z jednej serii to nie oznacze że są ttej samej klasy, bo w serii "C" jest też np c220 lub c300 - to też są camedie a chyba nie powiesz ,że jest to ta sama półka(czyli klasa) co c740 czy 750 albo lepiej c5050? Seria E to najwyższe modele Olympusa - są to po prostu lustrzanki. Apropos jest u was w Stanach już dostępny E-1? U nas jeszcze nie ale jestem bardzo ciekaw co z tego wyjdzie.
    OLYMPUS C-5050

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Aktualnie na serie C skladaja sie C-4000, C-50, C-720, C-730, C-740, C-750 i C-5050.
    E-1 nie ma jeszcze w sprzedazy, ma sie prawdopodobnie dopiero pojawic w pazdzierniku. Wszystkie testowane aparaty to egzemplarze przedprodukcyjne i powszechna jest opinia, ze testujacy maja zakaz publikowania zdjec wykonanych tym aparatem przed wrzesniem?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dziwna rzecz zauwazylem

c740

ISO 100, 200, 400, AUTO

tak podaje producent

tyle ze jesli fotografujemy w trybie AUTO i obiektyw skierujemy na jasne niebo na przyklad, to po zrobieniu takiej foty w INFO jest napisane:

"ISO 64"
    Posiadam Olympusa 740

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    contrictor

ja kalecze ten angielski ale manuala troche poczytalem

1. Histogram jest w c740

2. Balans w c740 tez jest

3. Jakby tego bylo malo aparat posiada takze tą redukcję szumów o ktorej ktos niepotrzebnie wspomniał

Daliscie o 1300 zl wiecej za wejscie dodatkowej lampy blyskowej i za 1.800.000 pikseli więcej.

czy c5050 posiada jeszcze cos czego nie znalazlem jeszcze w c740?
    Posiadam Olympusa 740

| OlyJedi
    Mieszka w
    Slupsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A c-350 ?? W Stanach występuje chyba inacej jako d-??? ale w Europie jesto c-350 następca c-300. Wiem ,bo taki miałem.
    OLYMPUS C-5050

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Włączę się do dyskusji. Miałem(mam) c4040z i stałem przed wyborem c750 czy c5050z. Powiem krótko wybrałem c5050, z bólem muszę powiedzieć, bo duży zoom naprawdę się przydaje, ale:
    1. Posiadam lunetkę częściowo przerobioną z radzieckiej produkcji x20, której kąt widzenia jest niestety niewielki i stosuje ją jako telekonwerter - zoom optyczny wtedy X60. Niestety mały kąt widzenia powoduje, że widzę wszystko w kółeczku, ale o stosunkowo dużym promieniu, więc mogę wykadrować, Gdy dodam zoom cyfrowy to mam pełne zdjęcie x180, Oczywiście musiałem domontować podpórkę mocowaną do gniazda statywu w aparacie, ale efekt jest niesamowity, jak ktoś chce to mogę wysłać zdjęcia księżyca.
    2. Brak sanek w c4040 to jest niestety ograniczenie - szczególnie w aparacie o mniejszej jasności obiektywu powinna być zauważalna konieczność użycia dodatkowej lampy zewnętrznej. W c740 dziwię się że nie dodano sanek pod lampę (może pojawią się w następnym modelu tej linii) ponieważ przy zdjęciach z dużym zoomem lampka w aparacie wysiada - nie doświetli tak odległego planu.
    3. Nie wiem jakie jest rozwiązanie balansu bieli w c740, ale jak już wspomniałem w innym temacie w c5050 działa dużo lepiej niż w c4040
    4. Ktoś wspominał o ilości pikseli - ja już napisałem że potrzebne jest mi to żeby wykadrować część przy zdjęciach z użyciem lunety, ale jest jeszcze jedna sprawa o której nie wspomnieliście. Otóż im aparat ma więcej pikseli tym jakość optyki musi być lepsza - mówi się o rozdzielczości optycznej w pikselach na mm - soczewek. Dla aparacików o dużych zoomach zwykle stosuje się więcej soczewek w kilku grupach w celu uzyskania powiększenia i wyeliminowania wad optyki powstałych po drodze, stąd jak przypuszczam w nowych olkach wprowadzenie elementu ED do optyki.
    5. Dotyczy też trochę pkt3. Mniejsza jasność obiektywu w c740 to właśnie cena za duży zoom - więcej elementów (większa ich grubość) na drodze światła. W klasycznych lustrzankach często obiektywy typu tele mają jasność dopiero od 3,5 - 4 przy krótkiej ogniskowej.

To były argumenty za c5050z, ale mam też coś na korzyść c740:
    1. Panowie mi duży zoom nie jest potrzebny zawsze, ale niestety dość często. Taki kompaktowy zoomik jak w c740 to mistrzostwo świata w dziedzinie optyki. Jak ktoś nie wierzy to niech spróbuje zrobić samemu prosty konwerter x 3 i zobaczy jakie są problemy, ja robiłem i trzeba użyć minimum 4 soczewek, co gorsza z tego co dostępne w Polsce nie da się skorygować aberacji achromatycznej, o chromatycznej nie wspominając. Często marzy mi się w olku c5050 zoom kompaktowych wymiarów, ale bez pogorszenia jego własności tzn jasnego obiektywu.
    2. Osoba wykonująca zdjęcia c7xx wie o czym napiszę. Otóż takie osoby szybko nauczą się paru rzeczy, na którymi nie wszyscy się zastanawiają:
    - duży zoom wymaga wyrobienia umijętności wykonywania zdjęć nieporuszonych (pewnej ręki bądź statywu)
    - tak jak gdzieś pisałem istnieje niesamowicie przydatna własność tego aparaciku tzn. można wykonać przy dużym zoomie i ustawieniu spota niesamowicie fajne zdjęcia z małą głębią ostrości (zamazany drugi plan).

Coś bym jeszcze dodał ale zostawię na później. Podsumowując wszystko zależy do czego jest aparat potrzebny. Mój kolega jest architektem i często robi zdjęcia detali architektonicznych, na mojego c5050z patrzy z politowaniem i go rozumiem, on nie potrzebuje sanek do lampu i dużej ilości pikseli. Sam używałem swego czasu c700uz i to był dobry aparat, jedyne czego żałowałem to tego że nie mam c2100uz ze stabilizatorem obrazu (dużo robiłem zdjęć z ręki wieczorami gdy długi ciń dawał niesamowite efekty)
    Dobra na razie kończę bo przydługie to wyszło. Klasa aparatu ma moim zdaniem znaczenie drugorzędne liczą się umijętności i pomysł. Na konkursach fotograficznych nie ocenia się sprzętu tylko fotki.
    Pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    "Osoba wykonująca zdjęcia c7xx wie o czym napiszę. Otóż takie osoby szybko nauczą się paru rzeczy, na którymi nie wszyscy się zastanawiają:
    - duży zoom wymaga wyrobienia umijętności wykonywania zdjęć nieporuszonych (pewnej ręki bądź statywu)
    - tak jak gdzieś pisałem istnieje niesamowicie przydatna własność tego aparaciku tzn. można wykonać przy dużym zoomie i ustawieniu spota niesamowicie fajne zdjęcia z małą głębią ostrości (zamazany drugi plan).
    "

Bardzo trafna uwaga, na potwierdzenie mala fotka zrobiona przez zone, zaraz po wyjeciu z kartonu swiezo przybylego C-740. Zawsze chciala robic fotki ptakom. Teraz bedzie polowala na Kardynala, piekny ptak w kolorze kardynalskiej purpury, niestety stosunkowo rzadki i bardzo plochliwy. Zdjecie nie bylo poddawane zadnym obrobkom, zmiana rozmiarow w Photoshopie (bicubic), kompresja 11/12 w stosunku do oryginalu.

[/img]