Haakon, bardzo dobrze powiedziane![]()
Haakon, bardzo dobrze powiedziane![]()
Witam
Przeczytałem wszystkie wasze wypowiedzi i doszedłem do wniosku że zachowujecie się jak dzieci na podwórku przed blokiem, które siedząc na ławeczce spierają się które z nich ma ładniejszy i lepszy rowerek.
Prawda jest taka że początkujący fotoamator nie wykożysta w pełni zarówno jednego jak i drugiego aparatu. Najpierw przez pierwszy miesiąc będzie bawił się automatem, potem zacznie eksperymentować. Na eksperymentach i nauce zejdzie mu pół roku. A kiedy już nauczy się wszystkiego to wtedy dojdzie do wniosku czy sprzęt który posiada zaspokaja jego aspiracje czy nie.
Tylko że od momentu zakupu minie już kupa czasu i np oli-c-5050 nie będzie już kosztował 3700 (cena sklepowa) a tylko 2900. A w międzyczasie pojawią się nowe jeszcze lepsze aparaty.
Płęta jest taka:
Chcesz się uczyć kup sobie 740 lub 750. Pobaw się nim, poeksperymentuj z zoomem.
A jeżeli już sporo potrafisz kup sobie c-5050. Może wykożystasz jego możliwości.( to napewno lepszy aparat ale czy dla laika wart tych pieniędzy?)
Pozdrawiam.
Przyszły posiadacz c-750 i kompletny laik w dziedzinie fotografii cyfrowej.
Oto do jakich wnioskow doprowadzila ta dyskusja. C-740/750 dla poczatkujacych, C-5050 dla bardziej zaawansowanych - bardzo mylacy wniosek. Postaram sie to uzasadnic. Wrocmy zatem do zrodel, na polu bitwy pozostaly C-5050 i C-740 (powinien byc raczej C-750 ze wzgledu na cene). Obydwa aparaty sa z serii C i nie wiem dlaczego Olympus Europa umiescil C-5050 wsrod aparatow serii E, nie ma tego na stronie Olympus America. Podstawowe funkcje dostepne z menu obydwu aparatow sa takie same (wszystkie reczne ustawienia migawki, przeslony, balansu bieli itp.). Roznice sa efektem innych obiektywow, stad np. inne wartosci przeslony czy tez zoomu. Oczywista jest tez roznica w ilosci pikseli. Sa to aparaty przeznaczone dla roznych kregow odbiorcow i nalezy samemu dobrze sprecyzowac swoje wymagania i ustalic ich kolejnosc, zeby wybrac model, ktory bedzie nam najbardziej odpowiadal. Na poczatek informacja podstawowa, w tej klasie cenowej nie ma modelu uniwersalnego!!! W wyzszej zreszta tez nie, ale to dlatego, ze profesjonalisci raczej takich nie poszukuja. Podstawowy podzial bedzie uzalezniony od obiektywu: jasnego z malym zoomem i ciemnego z duzym zoomem. To optyka wyznacza klase cenowa aparatu. To optyka wyznacza rozmiar matrycy w aparacie (matryce CCD sa juz stosunkowo tanie i mozna byloby spokojnie zwiekszac ich rozmiar). Tak wiec podstawowe pytanie jakie powinien zadac sobie kupujacy powinno byc: jakie zdjecia glownie chce wykonywac? We wnetrzach, z mala iloscia swiatla, czy tez w plenerze, na ile potrzebny mi jest zoom, a na ile duze reprodukcje? To sa decydujace kryteria. Jeszcze raz, nie ma aparatu, ktory bedzie najlepszy w obydwu sytuacjach. Mozna latac dziury i tak do C-5050 uzyc telekonwertera i miec zoom ~6x, albo do C-750 zewnetrzna lampe ze wspomaganiem AF. Tylko, ze za to trzeba sporo zaplacic i w obydwu wypadkach aparaty przestaja byc kompaktowe. Jezeli teraz zrezygnujemy z zewnetrznej lampy w C-750 (nadal mozna stosowac tansze lampy typu slave) to na horyzoncie pojawia sie C-740 jako lepsza alternatywa cenowa. Napotkamy jednak wiele trudnosci (C-750/740) przy robieniu zdjec we wnetrzu, z mala iloscia swiatla (tam gdzie C-5050 poradzi sobie prawie bez naszej ingerencji). To bedzie zadanie nie dla poczatkujacych! Trudno je bedzie wykonac bez recznych ustawien. Wykonywanie zdjec z duzym zoomem to takze niezle wyzwanie. A C-5050? Pisalem juz wczesniej o nagrywaniu zdjec w formacie RAW - ich obrobka, to wyzsza szkola jazdy. Nie sa wiec obydwa tylko dla poczatkujacych (lepiej wowczas kupic cos tanszego, a zainwestowac w duzego twardziela), raczej dla entuzjastow i moga dostarczyc wiele radosci ze zrobionych zdjec. I chyba nam wszystkim o to chodzi! A ze przy robieniu zdjec napotkamy wiele przeszkod, to wspomagajmy sie swoimi doswiadczeniami.
Pozdrawiam
P.S.
Do Grzesia,
dopiero teraz doczytalem, ze pytales sie wczesniej o adapter xD/CF. Robi go Fuji i sluzy do czytania kart xD w slocie na karty CompactFlash I. Dzieki niemu mozna uzywac xD z kazdym przyzwoitym czytnikim kart.
[quote="kano"]Oto do jakich wnioskow doprowadzila ta dyskusja. C-740/750 dla poczatkujacych, C-5050 dla bardziej zaawansowanych - bardzo mylacy wniosek.
Myślę że nie do końca zrozumiałeś moje intencje jeśli weżmiemy pod uwagę tylko dwa aparaty c-740 za 2600 i c-5050 za 3700 (ceny sklepowe). To tak jakbyś chciał się uczyć jeżdzić na mercedesie. Zaras mi odpowiesz -"to kup sobie małpę za 1000 zł i bądz szczęśliwy" Nie na tym to polega. Zgadzam się z tobą że przedewszystkim musimy rozpatrzyć do czego będziemy wykożystywać aparat. Czy do zdięć w pleneże czy do zdięć w ciemnych pomieszczeń.
Jeżeli jednak ma być to aparat uniwersalny do wszystkiego, zarówno do uwiecznienia urodzin babci, jak i do eksperymentów z zoomem bo podaoba nam się stateczek na choryzoncie w czasie wakacji, to co wybrać? A dodatkowo nie masz doświadczenia.
Coś tanszego mającego jak napisałeś te same funkcje i ustawienia. Mającego lepszy zoom ale mniej jasną optykę i mniejszą ilość pikseli. Mam na myśli amatorów którzy nie mają zamiaru powiększać swoich fotek do wielkości plakatów. Jeżeli nauczysz się pracować na tym sprzęcie (c-740) i dojdziesz do wniosku że jest on dla ciebie nie wystarczający to wtedy zmienisz aparat. Ale tak jak napisałem już za dużo mniejsze pieniądze lub na dużo nowszy model. Bo takie napewno będą się ukazywać.
Jeszcze raz was pytam czy laik ma wydać 3700 na aparat? Czy nie jest to przerost formy nad treścią.
Pozdrawiam
Olympus Europa nie umiescil go w klasie E, tylko w klasie High EndZamieszczone przez kano
Jezeli chodzi o C-5050 to juz pare razy czytalem na grupie, ze jest jednak inaczej niz piszesz...W wyzszej zreszta tez nie, ale to dlatego, ze profesjonalisci raczej takich nie poszukuja.
Hehe no chyba takie ciemne to az nie saPodstawowy podzial bedzie uzalezniony od obiektywu: jasnego z malym zoomem i ciemnego z duzym zoomem.
Zgadza sie, optyka steruje cena, jak i matryca... Nie wiem dlaczego uwazasz, ze ona nie decydyje o cenie... Przejrzyj cenniki i zobacz jak kwota wzrasta wraz z iloscia Mpix. Prawda jednak jest taka, ze optyka ma niestety ogromny wplyw na wartosc sprzetuTo optyka wyznacza klase cenowa aparatu. To optyka wyznacza rozmiar matrycy w aparacie (matryce CCD sa juz stosunkowo tanie i mozna byloby spokojnie zwiekszac ich rozmiar).
Nie wiem dlaczego uwazasz, ze jasny obiektyw nie przydaje sie na otwartym powietrzuTak wiec podstawowe pytanie jakie powinien zadac sobie kupujacy powinno byc: jakie zdjecia glownie chce wykonywac? We wnetrzach, z mala iloscia swiatla, czy tez w plenerze, na ile potrzebny mi jest zoom, a na ile duze reprodukcje?![]()
I to jest doskonala puentaNie sa wiec obydwa tylko dla poczatkujacych (lepiej wowczas kupic cos tanszego, a zainwestowac w duzego twardziela), raczej dla entuzjastow i moga dostarczyc wiele radosci ze zrobionych zdjec. I chyba nam wszystkim o to chodzi! A ze przy robieniu zdjec napotkamy wiele przeszkod, to wspomagajmy sie swoimi doswiadczeniami.
Poza tymi drobnostkami przychylam sie do Twojego zdania na ten temat![]()
Zostalem wywolany do tablicy. Po kolei:
- Sprawa ceny ciagle tutaj powraca, napisalem, ze C-5050 powinien byc porownywany z C-750 (nie C-740) i cena tych aparatow jest w Stanach porownywalna ($450-$500). Sama cena nie powinna byc jedynym kryterium wyboru. Zawsze powinno sie dokonac prostego bilansu: stosunek ceny do oferowanych mozliwosci.
- O klasie aparatu nie swiadczy zakwalifikowanie go na stronie internetowej (tym bardziej producenta) do "mglistej" grupy High End (nie wiem zreszta co to za grupa, slyszalem o SLR, DSLR itp.), decyduja parametry techniczne i o nich chcialbym rozmawiac.
- profesjonalisci nie beda szukali sprzetu w tej grupie aparatow. Beda uzywali zupelnie innych aparatow do zdjec studyjnych, plenerowych, sportowych i nadal beda uzywali wymienne obiektywy (sprawdz ich ceny!).
- Wielkosc matrycy jest obecnie w duzej mierze uzalezniona od optyki. Nie dudalo sie zastosowac matrycy 5 lub 6 Mp do C-750, bo szumy zniwelowalyby caly efekt, tak samo z powyzszych powodownie i aberracji chromatycznej nie da sie wstawic matryce 6-8 Mp do C-5050. Matryca i jej fizyczny rozmiar dobierane sa do optyki aparatu (dla C-4000, C-5050 4/5 Mp 1/1.8", dla C-730, C-750 3/4 Mp 1/2.5").
- Nie pisalem, ze jasne obiektywy (z malym zoomem) nie przydaja sie na wolnym powietrzu, tak samo jak te ciemniejsze z duzym zoomem we wnetrzach. Pisalem, ze w konkretnych warunkach nie beda sobie rownowazne. Nie musze chyba nikogo przekonywac, ze zoom od 1 do 10 (to nie tylko max 10, ale takze 4 ...6, ... 10) jest nie do zastapienia w plenerze. I nie tylko, chodze na mecze siatkowki mojej corki i jej wystepy w chorze. Nic nie zastapi duzego zoomu, dokucza natomiast mala jasnosc obiektywu.
Nadal twierdze, ze nie ma uniwersalnego aparatu i kazdy z nas, wlascicieli C-750/740, C-4000/5050, musial pojsc na jakis kompromis. Stad zapewne tak goraca dyskusja i proby uzasadniania wlasnych decyzji poprzez negacje wartosci konkurencyjnego sprzetu. Mam nadzieje, ze kazdy z nas podjal wlasciwa decyzje i nie zaluje swojej decyzji. Aparaty sa w obsludze bardzo podobne i wiele trikow moze byc stosowane w obydwu modelach. Jeszcze raz polecam bardzo interesujaca grupe dyskusyjna w jezyku angielskim, gdzie wlasnie C-5050 i C-750 sa zgodnie glownym tematem:
http://www.dpreview.com/forums/forum.asp?forum=1008
To forum, ze wzgledu na liczbe i aktywnosc uczestnikow ma szanse stac sie dobrym odpowiednikiem w jezyku polskim.
Pozdrowienia.
mysle ze temat sie wyczerpal, kazdy ma po czesci racje.
PS. zgadzam sie w tym przedizlae cenowym nie ma kompromisu, tzn albo lebszy zoom albo jasniejszy obiektyw. Gdyby tak miec c5050 z zoomem c740 i jasnosia bez zmian ;D
Kano, OKTo ssssobie powyjasnialismy
Tak jak napisal miro, temat juz chyba naprawde sie wyczerpal i troche racji kazdy ma, wiec najwyzszy czas abysmy sie wszyscy zajeli ciekawszymi sprawami i tematami. Zapraszam do aparacikow, focenia i dzielenia sie spostrzezeniami![]()
miro, ooo tak gdyyyby tak miec...![]()
![]()
Dlaczego wy chcecie na sile przerwac dyskusje?dla mnie ona jest fajna
im dluzej trwa ym wiecej mozna sie czegos dowiedziec, gdyby ta dyskusja urwana byla w ktoryms momencie to ja jako wlasciciel nigdy nie dowiedzialbym sie ze c740 posiada balans bieli itp.
Natomiast [pamietajcie ze to WY posiadacze c5050 wypaliliscie ze stwierdzeniem "jest o klase lepszy od c740"
to nie JA i inni wlasciciele c740 mają sie bronic, to WY macie bronic swojej teorii, tymczasem im dluzej ta dyskusja trwa tym widac coraz wiekszy kompromis pomiedzy uzytkownikami c740 a c5050. Juz kilka razy padlo stwierdzenie ze:
"trzeba pojsc na kompromis i wybrac aparat jaki pasuje NAM"
no i wlasnie w tym brocha, gdyby c5050 byl o klase lepszy to nie byloby kompromisów, lepiej wydac troche wiecej kasy na aparat o klase lepszy prawda? tymczasem po tej wielkiej dyskusji okazalo sie ze są to niezli konkurenci a przeciez pomiedzy klasami konkurencji po prostu byc nie powinno czyz nie?
ja bym mordy nie smiał otworzyc gdyby ten wasz c5050 mial:
- iso 50, 100, 200, 400, 800 (niekoniecznie 1600)
- migawke 16 sekund, 1/4000 tys.
- zoom (wystarczylby 8X abym nie pisnał)
- niekoniecznie wymienne obiektywy
- niekoniecznie wezyk spustowy
- plus dodatkowa lampa ktora faktycznie posiada
TO bylaby klasa wyzej
niestety, parametry naszych aparatów są porownywalne a z matrycy pozytku nie bedziecie miec jeszcze baaaaaaaaaaardzo bardzo dlugo.
Osobiscie z waszego aparatu brakuje mi tej dodatkowej lampy no i moze POKI CO dodatkowych slotów a "poki co" ............bo xD niedlugo beda tansze od tych ceefów, wtedy nie bede zalowal ze nie mam slotow dodatkowych. Poza tym tak jak wczesniej mowilem, kupno dodatkowej karty to jednokrotny wydatek, skoro wydalem na aparat pare tysiecy to nie bede sie klocil o 200 zlotych jako roznice pomiedzy kartami cf a xd
bo to zwyczajnie glupie
natomiast dyskusja jest ciekawa, zanim kupowalem aparat to brakowalo mi takich dyskusji, teraz chlopaki mają jakas perspektywe przynajmniejNajgorsze badz najlepsze
jest to ze podejrzewam ze nie kupia tego waszego c5050 ale w najgorszym wypadku c750 ew. w najlepszym
![]()
Posiadam Olympusa 740
Kupujac kazdy "dobry sprzet", moze byc i drogi, trzeba pojsc na kompromis. Jak juz wczesniej wspominalem o samochodach. Kupujac sportowa fure tez idziesz na kompromis. zadnych rodzinnych wycieczek, duze spalanie, twarde zawieszenie itp. A jednak jest wart swoich pieniedzy.
"Dlaczego wy chcecie na sile przerwac dyskusje? dla mnie ona jest fajna"
Dla mnie staje sie coraz mniej fajna, bo ciagle uzywasz tych samych argumentow. A mowienie w kolko tego samego do niczego nie prowadzi.