Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 112

Wątek: Canon G3 Olympus c750 co wybrać a może c5050 poradźcie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Siedzialem z godzinke i czytalem ta cala dyskusje. I niewatpliwym faktem jest, ze 5050 jest lepszy. Mimo to wiele osob jest niedoinformowanych o mozliwosicach 740. Oprocz sprostowan pewnych osob broniacych 740 chcialbym dodac , ze posiada rowniez format RAW (Tiff).
    Sam mam 740 i mysle, ze nawet jakbym mial kase to nie kupilbym 5050 bo nie jestem jeszcze na takim poziomie ,aby wszystkie funkcje wykorzystac.
    A jesli chodzi o ceny to powiem tylko tyle, ze znajomy kupil 740 za 1250 i to nie kradziona
    Tak wiec guli nie chwal sie, bo mozna kupic pewnie i jeszcze taniej np. od drechow, ktorzy opchneliby Twojego 5050 za flaszke.
    Mysle ze nalezy porownywac ceny jakie sa podawane na stronkach.
    Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Chorzów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    napisałeś "RAW (tiff)" niewiem co to ma znaczyć ...RAW to cyfrowa klisza matrycy CCD, Tiff to tiff czyli fotka. możesz to wyjaśnić.!!!!
    C5050 to jest to, co tygrysom pasuje najbardziej.!!!!!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Chorzów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    aa nio ja też jeszcze w kwesti slotów na karty.!

Jak wiadomo mam C5050 kupiłem niektórzy powiedzą że drogo ja tak niemyśle 3400zł PL + 256xD ale na firme wiec odliczcie 22+19=41% od ceny czyli kosztował mnie realnie 2 006zł całkiem niezła cena no nie.!

i teraz tak mamy 256xD + 32xD a ja do tego jeszcze dowaliłem 128CF i do czego zmierzam piękne jest to ze mam w aparacie 256 + 128 jak jade sobie robić fotki jaskini to niemam stresu że mi braknie miejsca... aa nie musze nosic karty w kieszeni bo obie są w aparacie...! jak dlamnie to Bombastyczne.!!! i fakt CF jest szybszy od xD co osobiście mnie zdziwiło cały czas miałem przekonanie żę xD nowa generacja kart to bedzie szybsza a tu beret zrónice są znaczne przy np tiffach.!!!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    "RAW to format tablicy napięć matrycy czyli po zgraniu na kompa przy użyciu odpowiedniego softu możesz dowolnie modelować wszystkie opcje przy interpretacji napięć matrycy CCD, może moja mama nie wykorzysta dobrodziejstw idących z tego formatu ale ja napewno skorzystam z tej możliwości.!! " - tak wlasnie napisales kilka postow temu.
    Tak wiec wiesz o co chodzi. Zeby robic taki odczyt z matrycy trzeba wybrac format zapisywania TIFF. Ale jest to dokladnie to co mowisz, ze pozniej mozna pobawic sie balansem bieli itd... Zajmuje to przy 3.2 megapiksela okolo 9 MB.
    Mozliwe ze mi sie pokopalo cos, ale nawet w ksiazce znalazlem wlasnie ze czesto format RAW wiazany jest z TIFF.
    Pozdroofka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Chorzów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    no właśnie TIFF to format zdiecia RAW to napięcia matrycy ... ale to nie to samo.!!!!!!!!! wybierając TIFF robimy fotke narmalna bezkompresji ale fotke... wybierając RAW robimy zrzut napiecia matrycy.!!!! niewiem jak w C7xx to się ma w C5050 to niejest to samo>!!!!! masz mozliwosc wybory RAW albo TIFF przyczym TIFF zajmuje 10MB full size a RAW tylko 6MB.!!!!!! mylisz 2 pojecia zrzutu napieć i formatu bezstratnego zdiecia.!!!!

Poczytaj trochę TIFF i RAW to zupełnie coś innego.!!!!!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A to w takim razie zwracam honor
    A jesli mozesz to powiedz tylko jakie ma rozszerzenie ten plik (zrzutu napiec).

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Pliki typu RAW maja rozszerzenie *raw i sa "surowym" zapisem danych z przetwornika analogowo-cyfrowego a nie napiec z matrycy CCD. Dla kazdego punktu zapisywane sa wartosci trzech podstawowych kolorow Red, Green, Blue (RGB). Zaleznie od klasy przetwornika skala moze byc np. 0-255 (przetwornik 8 bitowy) lub 0-65535 (przetwornik 16 bitowy). Taki plik jest w aparacie "korygowany" przez firmowe oprogramowanie, zanim zostanie nagrany na karcie pamieci w postaci TIFF lub JPG (balans bieli, korekcja ekspozycji itp. patrz mozliwosci ustawien w menu). Oczywiscie plik RAW omija ten etap i mozna go poznie poddac tym wszystkim procesom w komputerze. Warunkiem jest jednak odpowiednie oprogramowanie, nawet Photoshop nie czyta z biegu plikow RAW. Trzeba dokupic osobny modul (~ $100).
    Jeszcze jedna uwaga, jest standard zapisu plikow RAW, ale nie ma standardu dla algorytmow stosowanych przy przetwarzaniu analogowo-cyfrowym. Tutaj kazda firma ma swoje tajemnice i stad wyswietlone pliki RAW moga byc czesto zaskoczeniem. Trzeba je poddac intensywnej obrobce, nie dysponujac pelnymi informacjami, ktore posiadaja pracujace nad tym zespoly w Canonie, Sonym czy Olympusie. Co nie oznacza, ze jest to niemozliwe i jest wiele osob, ktore lubia ta zabawe.
    Pozdrowienia.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    "ktos stwierdził że za c5050 przepłaciłem 1300zetów w stosunku do c740"

to ja to stwierdzilem

"ja dałem za c5050 2600zetów minus 1300 (kture to zekomo przepłaciłem)"

stary, ty masz klopoty z jezykiem polskim i logiką

"ja widziałem c740 po ok 2000zetów wiec przepłaciłem juz tylko 600zetów "

zreasumujmy

chciales kupic c5050 wiec to ten aparat szukales jaknajtaniej i znalazles za 2600 zlotych. C740 znalazles za 2 tysiace, z logicznego punktu widzenia pewnie w innym sklepie bo gdyby to bylo w tym samym to c740 w ogole by im nie schodzily. Jak chcesz byc obiektywny to postaraj sie byc do konca. Tylko nie przychodz na to forum i nie pisz za 2 miesaice ze znalazles c5050 juz po 1900 zlotych podajac jednoczesnie cene c740 z twojego bylego posta. Zrozum czlowieku ze ten watek juz istnieje chyba pare miesiecy.

"ktos stwierdził że ten drógi slot na karty CF jest niepotrzebny"

dalej twierdze ze ten drUgi slot na CF to bzdura ktora nikomu nie jest potrebna. Karty xD beda niedlugo tansze od tych ceefów i wspomnicie jeszcze te moje slowa.

"a ja wam mówie że predzej czy później bedziecie chcieli wiecej pamieci i wtedy ten slot jest bardzo przydatny "

to rozmowa glupiego. Ktos taki kto kupuje aparat za pare tysiecy zlotych narzeka na cene xD. Tak..........jakbyscie te xD kupowali conajmniej jako jednorazowki. Moze w stanach takie xD sprzedają?

"i jeszcze jedna ciekawa uwaga odnośnie tej karty jest szybsza w zapisywaniu fotek niż xD (osobiscie sprawdziłem ze stoperem w dłoni)"

wiesz co, to wez teraz ten stoper i zmierz sobie nim predkosc impulsu nerwowego od palca na spuscie aparatu do rozumu.

"czyli z moich prostych obliczen wynika że przepłaciłem 350zetów "

jestem naprawde pelen podziwu dla twoich obliczen

"( znając siebie gdzięś by mi się zaraz jedna z nich zapodziała)"

Ale powiedz nam wszystkim kogo to interesuje? Znaczy ze.........wszyscy mają kupowac aparaty ze slotem na CF bo wszyscy gubią karty xD?

"wspomne jeszcze że jak wspomniałem na samym początku zalezało mi na wyjściu na lampe wiec musiałbym kupić c750 do niego ładowarke itd.. biorac pod uwage ceny c750 to by mnie to kosztowało może te same pieniądze albo nawet wiecej i miałbym wiekszy zoom i nic więcej "

ja piernicze stary! co ty z polskiego miales? jak ty wypracowania pisales?

musialbys kupic 750 a do niego ladowarke ale nie jestes pewien czy dolaczaja ladowarke a do tego c750 kosztowalby cie wiecej ale tak naprawde nie wiesz czy wiecej czy mniej ale na pewno wiecej a do tego mialbys wiekszy zoom bo jest on uciazliwy a przeciez malo co wiesz o fotografowaniu?????? tak chciales powiedziec?

panowie, bede to powtarzal az zrozumiecie

pierdoły takie jak:

1. zoom cyfrowy

2. redukcja szumow

3. dodatkowe sloty na karty

4. nawet durne pixele (od 2 mln wzwyż)

i cala reszta wymienianych na sile przez was plusy

one nie stwiają aparatu o klase wyzej

aparat ktory jest o klase wyzej to taki ktory ma bogate ISO, 50, 100, 200, 400, 800, 1600, to taki ktory migawke ma maksymalną, to taki ktory robi foty z jak najkrotszym opoznieniem, taki ktory ma dodatkowe wejscie na lampe TAKŻE, przydalby sie taki ktory ma wymienne obiektywy, wielkiego zooma

natomiast spojrzcie jak wyglada ta dyskusja, jeden z gosci zaczął nawet mierzyc stoperem jak szybko mu sie zapisuja foty na karcie, a odnoscie c740 nastapily wielokrotnie przeklamania w podawaniu przez niektorych jego mozliwosci. Tak sie rozpedziliscie z tymi glupotami ze gdzies po drodze przestaliscie zauwazac co tak naprawde wazne jest w aparatach

Faktycznie sa bajery ktore sa czasem pomocne przy robieniu fot ale to tylko bajery bez ktorych mozna zyc a ktore niestety nie stawiaja aparatu o klase wyzej. Jak tak kochacie te bajery to duzo zdrowia wam zycze, robcie sobie foty z tymi waszymi bajerami tylko jak bedziecie potrzebowali na ktorejs focie zrobic duzego zooma to pamietajcie o jednym..."c5050 jest o klase wyzej od c740".....badzcie konsekwentni i wierni tej teorii do samego końca.
    Posiadam Olympusa 740

| OlyJedi Awatar bazi
    Mieszka w
    Wrocław,PL
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ADMINIE, DAJCIE MI TU MODA NA PARE DNI, albo sami zadzialajcie, bo juz mi bokiem wychodza te glupie dyskusje...

Na stronie producenta wyraznie zaznaczony jest podzial aparatow i basta. I nie gadac mi tu, ze to jakies chwyty marketingowe itd.
    Przyjmijmy, ze kazdy z Was ma racje i na tym skonczmy bezsensowne wymadrzanie sie.

EOT EOT EOT EOT EOT EOT EOT EOT EOT EOT EOT

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Grzesiu daj juz spokoj!!! Jesli Oni potrafia wykorzystac w pelni te aparaty, no to extra. Mysle, ze "takie bajery" jak lepsza migawka czy jasniejszy obiektyw i kilka innych, sa wystarczajacym powodem do postawienia 5050 na wyzszej polce, mimo ze zoom jest mniejszy. Tak nawiazujac do TYCH klas Mercedesa, to przeciez E nie jest we wszystkim lepsza od C. Ja wolalbym miec C, bo jest wieksza frajda z jazdy. C mozna troche poszalec, a ta krowka E to juz nie bardzo