Strona 19 z 30 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 296

Wątek: Zabawmy się - nauczmy się

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    ...Zachody i wschody słońca jednak mają ten urok , że są obfite w ciepłe odcienie pomarańczu i czerwieni.
    Ale też nie zawsze, a na pewno raz jest tych ciepłych barw więcej, raz mniej. Ja swoją również nieco ociepliłem w porównaniu z surowym RAW (akurat obrabiałem DNG, ale to mniej istotne). Widać to przy bezpośrednim porównaniu tej chmury na środku. W oryginale chmura jest prawie "neutralna kolorystycznie" - jest biel i szarości. Oczywiście automatyczny balans bieli mógł się pomylić i Twoja wersja jest bliższa rzeczywistości jaka była. W sumie mz. nie jest to aż takie istotne, ważne aby się zdjęcie podobało, było przyjemne w odbiorze.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Ale też nie zawsze, a na pewno raz jest tych ciepłych barw więcej, raz mniej. Ja swoją również nieco ociepliłem w porównaniu z surowym RAW (akurat obrabiałem DNG, ale to mniej istotne). Widać to przy bezpośrednim porównaniu tej chmury na środku. W oryginale chmura jest prawie "neutralna kolorystycznie" - jest biel i szarości. Oczywiście automatyczny balans bieli mógł się pomylić i Twoja wersja jest bliższa rzeczywistości jaka była. W sumie mz. nie jest to aż takie istotne, ważne aby się zdjęcie podobało, było przyjemne w odbiorze.
    Zauważyłem, że biały kolor, a przez to i chmury jest bardzo wrażliwy na wartość luminancji. Czym ciemniejsze lub bardziej nie doświetlone chmury tym bardziej uciekają w jakiś kolor. I z tego powodu staram się nie oceniać poprawności WB na podstawie ich koloru. Zresztą jak sprawdzisz kroplomierzem ich zabarwienie, to często od góry są niebieskawe, a od dołu zielonkawe od roślinności na ziemi. Rano i wieczorem wiadomo są zabarwione czerwieniami.
    Wydaje mi się, że w tej focie WB popłynął w kierunku chłodnych tonów. Mam tak samo w moim panasie. Zdjęcia pod światło słoneczne są przeważnie ochłodzone. Zresztą oglądając inne zdjęcia Bogdana widać że elewacje budynków w Gorlicach są w ciepłych tonach. No chyba że Bogdan robi nas w konia .

Jest faktem bezsprzecznym, że fota musi się podobać, ale to nie takie proste

Zwycięzca popRAWki Awatar Cru
    Mieszka w
    3city
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Bodzip a mam takie szybkie pytanko, bo ja nie siedzę na desktopie linuxowym, jedynie na serwerach, czy wine by nie dało rady z DNG converterem?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    ...Zresztą oglądając inne zdjęcia Bogdana widać że elewacje budynków w Gorlicach są w ciepłych tonach. No chyba że Bogdan robi nas w konia .
    Jest faktem bezsprzecznym, że fota musi się podobać, ale to nie takie proste
    Twoja wersja też mi się podoba. Zrobiłeś zajebistą ulicę - całą
    Co do kolorów w moich zdjęciach - mam monitor bardzo zimny i odruchowo że tak powiem ocieplam zdjęcia. Zazwyczaj udaje mi się trafić w kolor "rzeczywisty". Natomiast tu do dyspozycji był RAW, który jest bezwzględnym oddaniem tego co zarejestrowała matryca.
    I naprawdę - Twoje i Andrzeja wersje są świetne. @gulasz - Ulka, powiedz coś

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Cru Zobacz posta
    Bodzip a mam takie szybkie pytanko, bo ja nie siedzę na desktopie linuxowym, jedynie na serwerach, czy wine by nie dało rady z DNG converterem?
    Tak, dało by radę. Chodzi o to, że konwerter dng od Adobe zadziała tylko na 32 bitowym Wine. A jak dobrze wiesz, i systemy i procesory i płyty główne są teraz robione na 64 bitowe systemy.
    Można oczywiście dodać architekturę 32 bitową do systemu:
    dpkg --add-architecture i386
    ale to dowala gigabajty danych do systemu, które praktycznie nie są używane. Dlatego raw2dng jest właściwym wyjściem.
    Polecenie: raw2dng plik.raw daje po demozaikowaniu wynikowy plik *.dng
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    3city
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    OK, Raw2Dng to jakaś wersja z Githuba jest? Tak pytam z czystej ciekawości, to bym sobie sprawdził i porównał np z d7500.
    Zobaczę sobie jak to wygląda na wirtualce, z czystej ciekawości, bo dawno się nie interesowałem.
    Już nie spamuję

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Dziwne, niby dng, a DXO 11 pomimo, że go pobiera to do obróbki nie otwiera.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Twoja wersja też mi się podoba. Zrobiłeś zajebistą ulicę - całą
    Co do kolorów w moich zdjęciach - mam monitor bardzo zimny i odruchowo że tak powiem ocieplam zdjęcia. Zazwyczaj udaje mi się trafić w kolor "rzeczywisty". Natomiast tu do dyspozycji był RAW, który jest bezwzględnym oddaniem tego co zarejestrowała matryca.
    I naprawdę - Twoje i Andrzeja wersje są świetne. @gulasz - Ulka, powiedz coś
    Dziękuję Bogdanie, ale to wszystko robi komputer.... ja tylko siedzę przed nim na krześle i d..ę płaszczę.

Mieszka w
    3city
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Dziękuję Bogdanie, ale to wszystko robi komputer.... ja tylko siedzę przed nim na krześle i d..ę płaszczę.
    Wydało się, korzystasz z AI! Siadasz, płaszczysz i samo się robi! Oszukista

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Cru Zobacz posta
    Wydało się, korzystasz z AI! Siadasz, płaszczysz i samo się robi! Oszukista
    No widzisz jak łatwo się można urządzić ....A AI to co najmniej sztuczna jak nie plastikowa, bo krzesło plastik fantastik z Ikei .

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    Dziwne, niby dng, a DXO 11 pomimo, że go pobiera to do obróbki nie otwiera.
    @jkr, niestety DxO OpticsPro 11 ma bardzo ograniczoną obsługę DNG. Otwiera DNG tylko z aparatów, które wspiera (czyli otwiera z nich RAW), trochę bez sensu ale tak jest.
    Mało tego, ma możliwość eksportu do DNG, ale tego pliku późnej nie widzi w ogóle (oczywiście nie można go zaimportować). Inne programy widzą ten plik i jest możliwość przykładowo dalszej obróbki.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Uprawnienia umieszczania postów