Strona 5 z 26 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 254

Wątek: E3 a 5D

rocco
    Gość
    Ceny spadają, sprzęt się starzeje i to bardzo szybko.
    Starzeje się bardziej moralnie niz technologicznie ale takie są prawa rynku.
    Ja na tym skorzystałem, kupiłem puszkę Fji S5 Pro z 3200 zlotych a jeszcze niedawno kosztowała prawie dwa razy tyle.
    Wyszedł Nikon D300 i automatycznie poleciały ceny D200 i S5 Pro.
    I bardzo dobrze

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    Ja o upadku 4/3 już nie mogę słuchać.

Jeśli chodzi o cenę E-3 to spadnie, tak jak było w przypadku każdego body na rynku. Każde body w pewnym momencie zostaje wyparte przez nowszy model i wtedy leci cena. Najlepszy przykład to E-510. Niech sobie każdy przypomni cenę początkową i porówna ją z obecną. Niebo a ziemia.

rocco
    Gość
    Niecały rok temu bo w czerwcu 2007 za E-510 double kit zapłaciłem około 3500 złotych
    Dziś mialbym dwa...

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Niecały rok temu bo w czerwcu 2007 za E-510 double kit zapłaciłem około 3500 złotych
    Dziś mialbym dwa...
    Święte słowa 'Rocco'.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Sęk w tym że prócz E-4xx jakoś nie ma dramatycznej przewagi wagi.
    W poniedziałek miałem w rękach, porównywałem obok siebie 5D i E3 w sklepie w W-wie.
    12-60 jest może troszeczkę mniejszy i lżejszy od 24-105, ale różnica jest pomijalna. A L-ka ma domontowany IS. Body E3 cięższe od 5D.

A np. 25mm f/1.4 w 4/3 i 50mm f/1.4 w FF wypada na niekorzyść 4/3.
    Niektóre zakresy są lżejsze/mniejsze w FF, niektóre w 4/3. W niektórych różnica nie jest wielka.

Wziąłbym E3, ale nie za tą cenę. Szczególnie teraz... Lubię Zuiko i chciałem wpakować następne ładnych parę tys. w system, ale mam wątpliwości czy to na pewno słuszna droga skoro za te same pieniądze mogę mieć FF.
    Myślę o E3 rzeczywiście. Latem lecę do USA i mogę wrócić z body + szkiełkami po tamtejszych cenach (i słabym kursie $). I zastanawiam się czy dokupić 50-200 i E3, lub może wymienić 11-22 na 7-14, czy kupić 5D (może i mkII - zależy kiedy wyjdzie i po ile) z 24-105, 70-200 i/lub 17-40. Na razie 5D było wyraźnie droższe, ale już nie jest...

Piszesz w kółko to samo
    A nie wiadomo po co. Już wszyscy wiedzą, że 5D pasuje Ci bardziej, bo jest w tej samej cenie na www.bhphoto.com wszyscy wiedzą że jest dla Ciebie za drogi, że ma za małą matrycę, ze stabilizowane Lki Canona są lepsze niż nie stabilizowane ZD że E3 jest większy i cięższy....

Więc po raz kolejny zadaję pytanie - o co tyle piany ?

sprzedaj swoje E500, ME-1, 11-22, 14-54, 50, 40-150, FL-36
    i kup sobie Canona z 24-105, 50/1.4 lampę - nie wiem jak je se tam nazwali, i czym tam jeszcze chcesz.

Skoro jesteś przekonany, że lepiej się przesiadać to się przesiadaj. Nikt tu Cię nie będzie przekonywał.

Masz rację - 5D jest dla Ciebie lepszy, bardziej Ci pasuje, E3 według Ciebie jest za drogi a 5D w tej samej cenie oferuje Ci więcej - bierz zatem to co Cię bardziej rajcuje - bo ciągnięcie wątku że E3 jest za drogi jak na swój wiek niczego Ci nie da oprócz straty czasu...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Fajna dyskusja... FF na pewno jest przydatne, ale nie każdemu no i trzeba mieć warunki coby to dźwigać. W 2009 aparaty FF będą po 6k zł na starcie i wtedy faktycznie OLEK będzie musiał zmienić politykę cenową a zarazem rzucić ze dwoma jasnymi stałkami.

Z drugiej strony, gdzie indziej dostanę zoom o jakości jaką daje 7-14 (powalająca ostrość, brak widocznej winiety, śladowa aberracja po rogach) i gdzie indziej nie będę musiał babrać się z wacikami do matrycy? No i wreszcie, w jakim innym systemie dostanę aparat który nie powiesi się ani razu przez kilkanaście tysięcy strzałów? Coś za coś, tak to już jest.

A cena E-3 poleci i to ostro, tak jak stawiałem na 5-6k za body po premierze, tak teraz stawiam na 3.5k jesienią. Kto będzie chciał, ten kupi a inni poczekają na lepszą matrycę lub pójdą gdzie indziej.

rocco:

jak tam S5? też kiedyś o nim myślałem, ale z tą konstrukcją wiąże się dużo kompromisów... pokaż wysokie ISO i jakieś odratowane przepały, tylko uprzedź żebyśmy najpierw posiadali na tyłkach. dodatkowe (małe) pixele działają w wysokim ISO, czy nie bo zdania są podzielone?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Dziś mialbym dwa...
    Oj nie denerwuj mnie
    ja dziś miał bym E3 z ten pieniądz
    Albo 5D

no ale...

taka natura DSLRów

rocco
    Gość
    Faktycznie, jeśli chce się zmienić sprzęt to się go zmienia a nie pisze o tym setki postów na setce forum
    Ja napisałem dopiero gdy kupilem

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wido Zobacz posta
    Już jeden kupił na 43photo.com, czyli to prawda.
    A może wiesz w jakim sklepie?

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    ja sie nie zakładam, bo sam podałem tę cenę, i tak będzie. Nie wiem czy późną czy wczesną jesienią. ale cena E3 spadnie do poziomu 3 tyś
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów