A co z tą ceną z Grecji,widział to ktoś?Miało być w przeliczniu coś około 3000pln
A co z tą ceną z Grecji,widział to ktoś?Miało być w przeliczniu coś około 3000pln
Tak off topowo nieco... myślę sobie, że na tego typu dywagacje mogłoby powstać odrębne forum - na którym przedstawiciele wszystkich systemów, solidarnie dywagowaliby nt. przyszłości marek, martwych systemów, kierunków rozwoju wizjerów, aktualnych trendów dizajnerskich pasków do aparatów, metod budowania ekonometrycznych modeli prognozowania cen, a czasem nawet to tym, czy Harry Potter definitywnie zwycięży zło.
A ceny E-3 już nie spadną bo to za dobry aparat aby go za czapkę śliwek sprzedawać - o!
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Sęk w tym że prócz E-4xx jakoś nie ma dramatycznej przewagi wagi.
W poniedziałek miałem w rękach, porównywałem obok siebie 5D i E3 w sklepie w W-wie.
12-60 jest może troszeczkę mniejszy i lżejszy od 24-105, ale różnica jest pomijalna. A L-ka ma domontowany IS. Body E3 cięższe od 5D.
A np. 25mm f/1.4 w 4/3 i 50mm f/1.4 w FF wypada na niekorzyść 4/3.
Niektóre zakresy są lżejsze/mniejsze w FF, niektóre w 4/3. W niektórych różnica nie jest wielka.
Wziąłbym E3, ale nie za tą cenę. Szczególnie teraz... Lubię Zuiko i chciałem wpakować następne ładnych parę tys. w system, ale mam wątpliwości czy to na pewno słuszna droga skoro za te same pieniądze mogę mieć FF.
Myślę o E3 rzeczywiście. Latem lecę do USA i mogę wrócić z body + szkiełkami po tamtejszych cenach (i słabym kursie $). I zastanawiam się czy dokupić 50-200 i E3, lub może wymienić 11-22 na 7-14, czy kupić 5D (może i mkII - zależy kiedy wyjdzie i po ile) z 24-105, 70-200 i/lub 17-40. Na razie 5D było wyraźnie droższe, ale już nie jest...
Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 21.05.08 o 21:21
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
E-1 tez byl taki dobry. I teraz za garsc drobnych mozna kupic. W zeszlym roku tych drobnych tylko troche wiecej trzeba bylo dac.
E-3 sfrunie z ceny, bo musi.
A o upadku systemu 4/3 slysze od kiedy jestem z Olkiem, 2 lata. I jakos jeszcze, kurza stopa, system nie upadl. Przeciwnie, ma sie coraz lepiej.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
O upadku 4/3 słychać od początku jego istnienia. Argumentów na ten temat było mnóstwo i wszystkie je Olek konsekwentnie likwidował. Obiektywów jest coraz więcej i są bardzo dobrej jakości, korpusy też są całkiem przyzwoite, wizjer i AF w E-3 jest wspaniały, szumy coraz mniejsze, może za kolejne 2-3 lata będziemy mieli akceptowalne ISO 3200, a za 5 akceptowalne ISO 6400. Technologia idzie niestety do przodu i nawet w E-systemie nadejdzie taki czas, że nie będziemy mieli możliwości zrzucić winy za skopane zdjęcia na sprzęt![]()