Strona 1 z 26 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 254

Wątek: E3 a 5D

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

E3 a 5D

5D kosztuje już na www.bhphoto.com podobnie do E3.
    FF vs. 4-razy mniejsze 4/3 za podobną cenę.
    Szkła też kosztują podobnie, np. 25-105 vs. 12-60.

40D spadł już poniżej 1000$. Też ciekawa oferta.
    Nikon pewnie wkrótce spuści z ceny D300.

A co z Olkiem? E3 nadal w wysokiej cenie.
    Ciekawe jak się sprzedaje?

Ostatnio w W-wie w sklepie foto w BlueCity oglądałem 5D z 24-105L f/4 IS i E3 z 12-60. Cena zbliżona. Rozmiary bardzo podobne, 5D minimalnie większy, ale E3 cięższy. Obiektyw Canona trochę większy (zakres dają podobny, światełko też podobne), ale wielkiej różnicy nie ma.
    Wizjer Canona większy.
    Sprzedawca w sklepie nie miał wątpliwości co by wybrał lub polecał. Jak łatwo się domyślić - FF. Wg niego to zupełnie inna liga.

Stąd pytanie - jak tam sprzedaż E3 przy obecnych cenach?
    Na dpreview.com jest chyba więcej zarejestrowanych użytkowników 5D niż wszystkich Olków. Panas 4/3 praktycznie nie istnieje. 5D tak się sprzedawało przy wyższych cenach, co będzie teraz?

Czy nie czas by Olek wyraźnie spuścił z ceny E3?
    E520 chyba rewolucji nie zrobi sądząc po zakresie "upgrade-u". 40D tanieje, a pewnie niedługo pojawi się następca D80. Nie analizując już co zrobi Sonolta i Pentax/Samsung.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Narzekania part kolejna...

Nie porownuj FF do 4/3, a 5D do E3. Co mi z E3 w studiu, a 5D w sporcie?

Jakbym ja sluchala sprzedawcow, to bym zostala z C / N + tele f/5.6...

E-520 to bardzo fajny apgrejd z E-500.

Dajcie spokoj, prosze...

Jedyne sensowne pytanie, to jak sprzedaje sie E-3. Czy dobrze, Rszte spokojnie mozna pominac...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar wido
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jak na razie Olympus chyba jest w plecy:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=27995474
    Musi nazbierać jak najwięcej klientów, dlatego obniża ceny. Może za parę lat się rozkręci i będzie sporo zarabiać na E-Systemie.
    Ostatnio edytowane przez wido ; 21.05.08 o 14:58
    Jarek

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jak się sprzedaje przy obecnych cenach E-3 może popytaj sprzedawców.
    Porównywanie 5D do E-3 na podstawie ceny nie jest na miejscu. Co ma 5D poza nie najświeższą już matrycą FF? Jak ta pucha sprawdzi się w trudnych warunkach (pył, deszcz)? Oba aparaty kierowane są do różnych odbiorców. Ludziom się wmawia, że FF to jest nie wiadomo co, a tym czasem jest to tylko jedna z opcji, które trzeba dostosować do potrzeb. 5D dla większości ludzi nie jest wcale takim łakomym kąskiem, na jaki jest kreowany przez jedynie rozmiar matrycy. Niektórym może się przydać, bo do studia, bo mają obiektywy w spadku po analogu, ale lecieć na dziada, bo ma FF, to już nierozsądne.

PS. 4/3 to też FF, a nie crop

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cena nie jest aż taka starszna obecnie, ale chcąc się dobrze sprzedawac powinien kosztowac poniżej 4 tyś...Wystarczy zerknac na C40D jego cena jest obecnie śmiesznie niska... ( olek ostatnio spuścił z ceny lampy i szkła ale puszka też mogła by nieco spaśc...)
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    FF vs. 4-razy mniejsze 4/3 za podobną cenę.
    a nie 2x mniejsze ? I co to w ogóle za argument ?

dobrze to się ma sprzedawać 510/520 i 410/420, a E3 to aparat z półki nie dla każdego, tak jak D300. C40D to nawet proszę tu nie porównywać, bo to aparat dla amatorów trochę więcej wymagających. E3 poza słabszą matrycą ma wszystko co powinien mieć aparat profesjonalny.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 21.05.08 o 15:23

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    5D z 24-105L f/4 IS i E3 z 12-60. Cena zbliżona.
    Nie zapominajmy, że 5D to staruszek, puszka taka sobie - taki IMHO zaawansowany amatorski aparat z przeciętnymi osiągami (szybkość, AF itp) i jedną - jakby nie patrzeć niekwestionowaną zaletą - FF. Z pewnością FF Canona się broni do tego stopnia, że C nie pali się z następcą - póki co nie ma dla niego konkurencji - na pewno nie jest nią znacznie droższy Nikon D3, ani wirtualne Sony FF...

Do dzisiaj z jakością obrazu 5D mało co podskoczy - niema do tego wątpliwości. Jak komuś inne cechy tej puszki wystarczą (a większości użytkowników pewnie tak) to jakby nie patrzeć to ciągle aparat warty kupna znacznie bardziej niż cokolwiek innego z mniejszym sensorem. Na domiar złego dla Olka - idąc dalej optyką - cena i dostępność Leici 25/1,4 ma się nijak do C 50/1,4 - na korzyść Canona oczywiście. A jasny standard to jest to co po uniwersalnym zoomie większość fotografujących chce mieć... Miałem przyjemność fotografować 5D + 50/1.8 - przyjemność fotografowania, możliwość sterowania GO i praca w słabym świetle magnetyzująca - jakbym miał wydać taką monetę na sprzęt 5D póki co nie ma konkurencji IMHO żadnej...
    E-3 ma inne walory, których jednak raczej nie potrzebuję...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    a nie 2x mniejsze ?
    Jednak około 4x. Przelicznik natomiast 2x. Może być to mylące.

Właśnie sprawdziłem na Skąpcu: 5D 6099zł, a E-3 4222zł. Dla mnie to jednak nie jest podobna cena.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Ale co Ty porównujesz ?
    bo nie zrozumiałem.

co ma wyniknąć z wywodu, oprócz tego że nie zauważyłeś chyba podstawowych zalet E3 ?

jak bym, mógł prosić jaśniej...

dobas

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    wesoły misiu: zależy które wartości przyjmuje się do przeliczania, jeśli długości boków i przekątne to x2 ;P

4/3 jest pomyślany jako inny zupełnie system, jako alternatywa. Jednak jak widać wszyscy sobie porównują. Pomarudźcie zatem na cenę Sinara, bo ja za standard uważam format średni, a nie tzw. FF. Właściwie to co to jest to FF i czemu nie 5x4 cala albo jeszcze inny rozmiar?
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 21.05.08 o 15:30

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów