Taaak... wątek terapeutyczny. "FF się zbliża" -> "ale 4/3 ma swoje zalety, nie porównuj FF z 4/3, itp". Nie tak dawno głoszono wszem i wobec że "ceny FF nigdy nie będą niskie, 4/3 zawsze będzie tańsze". Hmmm...
W Polsce z opóźnieniem reguje się na ruchy na rynkach, ale na www.bhphoto.com:
5D kosztował kilka dni temu 2200$, E3 1650$ (550$ różnicy). Sprzedaż 5D podejrzewam, była x razy większa od E3 (raczej nie dla popularności marki a dla FF).
Dziś 5D kosztuje 1900$ (2600$ z 24-105 odpowiednikiem 12-60) a E3 1650$. Jeszcze więcej ludzi kupi FF. I niekoniecznie jest to wyprzedaż "starocia" bo także 40D (świeżynka, z "najnowszą" matrycą, co najmniej równie świeżą jak w E3) zjechał do 940$. OK, 40D nie ma uszczelnień i odchylanego LCD, ale ISO/DR odrobinę lepsze od E3 wg wszelkich recenzji. E3 jest od niego 75% droższy (czy aż tyle jest lepszy?). Kupując 40D możemy kupić L-ki (poziom minimum PRO Olka, na budżetowe szkiełka nie patrzę) za podobne do olkowych cen, które przypniemy także do FF. Nawet jeśli E3 jest lepszy, to ryzyko w systemie większe - dobrze by konkurował cenowo.
D300 stoi na razie po 1800$, ale myślę że wkrótce będzie przecena. Poza tym w tej chwili jest chyba najlepiej recenzowanym APSem.
Pentaxa K20 (ma prawie wszystko co E3, kilka też rzeczy których nie ma E3) można tam dostać za 1200$.
Sonolta A700 stoi dostępna za 1300$. I też można do niej przykręcić obiektywy FF.
Nie mówiłem że 4/3 pada, ale o tym że w tej chwili E3 ma niekonkurencyjną cenę. A zalety FF niejakie są i wielu szacuje je wyżej niż zalety 4/3 (gabarytowo E3 wcale nie jest mniejszy/lżejszy od FF, wnerwiłem się ostatnio jak przeczytałem, że Olek mógł go zrobić mniejszym ale uznał że lepszy będzie większy bo "bardziej profi").

Odpowiedz z cytatem