Strona 6 z 26 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 254

Wątek: E3 a 5D

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    rocco:

jak tam S5? też kiedyś o nim myślałem, ale z tą konstrukcją wiąże się dużo kompromisów... pokaż wysokie ISO i jakieś odratowane przepały, tylko uprzedź żebyśmy najpierw posiadali na tyłkach. dodatkowe (małe) pixele działają w wysokim ISO, czy nie bo zdania są podzielone?
    Jeszcze za malo mialem okazję z nim sie oswoić żeby odpowiedziec na takie pytania.
    Póki co, kolorki są miodne, jpegi "z aparatu" do użytku i to na ISO 1250, przepały jakby mniejsze tylko troche brakuje mi ostrości Olka.
    No ale to pewnie sprawa szkła. Póki co, poza w/w fiszajem mam tylko spacerzooma 18-200 a od tego trudno wymagac ostrości
    Cos więcej moge napisać pewnie w drugiej polowie lipca, bo na razie nie ma pogody a po łykendzie raczej będę miał mało czasu, aż do urlopu.
    No i ciągle boje się zmieniac szkło na dworze...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Nie bądź gupi, nie ryzykuj...
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 21.05.08 o 22:59
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

rocco
    Gość

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    a mnie interesuje jak wielka różnica jest między wielkością wizjera w 5d i E3 ????
    pozdrawiam Tomek

CO ZA DUŻO, TO ZA WIELE
    www.monidlostudio.pl
    http://radlakos.blogspot.com/

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    I nie zmieniaj,bo Ci sie matryca naswietli.

A tak poza tematem.Jak byly mistrzostwa swiata w szachach to ostatni ruch byl.Skoczek z D5 na E3-mat.Wiec nawet taki skoczek wie jak pozycja lepsza.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    rocco:

nie ściemniaj, tylko zapodawaj fotki. coś prześwietlone zastanym lub lampą a potem wyciągnięte na [-]. ponoć prześwietlanie o 2EV nie robi na S5 wrażenia, bo jest nadmiar informacji.

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Z tymi syfami to nie ma co przesadzać, jak ktoś umie się obchodzić to jest ok. Mam prawie rok D80 z trzema szkłami i nic strasznego nie zauważyłem, no jakaś kropa była jak robiłem w namiocie na białym tle przy f18, ale gruszką dmuchnąłem i zniknęło. Jak ktoś będzie zdolny to i olka zafajda
    pzdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    widze tutaj wielu proroków cenowych - nie podałby ktoś jaka będzie szóstka w najbliższego TOTKA? Zrewanżuję się 20-stoma E-trójkami
    "Gdyby teoria sprawdzała się w praktyce nie musielibyśmy praktykować sprawdzianów teoretycznych teoretycznie bardzo praktycznych, ale w praktyce niesprawdzalnych..."

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez radlakos Zobacz posta
    a mnie interesuje jak wielka różnica jest między wielkością wizjera w 5d i E3 ????
    Jest niejaka. Wizjer 5D to jakby poszerzony wizjer E3 (z proporcji 4/3 rozszerzamy na boki do 3/2), może jeszcze z dołożoną ME-1, choć wydaje się ciemniejszy od E3. Choć E3 niczego już w sprawie wizjera nie brakuje - dla mnie jest satysfakcjonujący.

Co do 5D - wcale nie podoba mi się bardziej niż E3. Może bym go wziął gdyby miał olkowy odkurzacz matrycy, a tak to gdy słyszę że max. co 3 miesiące trzeba go czyścić... A przy moim żonglowaniu obiektywami pewnie i szybciej. Odechciewa się... Co do IS - tu w body, tu w szkłach - wyrównanie (jedno i drugie ma wady i zalety, z przewagą zalet IS w body). Jednak następna wersja 5D czyszczenie będzie miała na 100%, pewnie LV i prawie wszystko co ma Olek. A Olek ostatnio trochę spowolnił z innowacyjnością (E420, E520), inni szybko skopiowali jego wynalazki.

Sęk w tym że nie chodzi o wyższość 5D nad E3, ale o sens pakowania następnych tysięcy PLN w optykę 4/3, gdy może nadchodząca fala FF pochłonie 4/3 i APS, nie ważne ile będą miały zalet. Bo taki jest trend. 5D to "staroć" ale z jakością obrazu nie dał się prześcignąć najnowszym APSom i 4/3. A najnowsze FF (vide D3) pokazuje że następna poprzeczka jest bardzo wysoko. D3 kosztuje krocie, ale zabierzmy mu pancerność, super szybki AF, ect., dodajmy konkurencje 5Dmkcośtam, Sonolty, Pentunga i mamy cenę E3 z obrazem D3.

Zalety 4/3... Obiektywy OK. Miały być rozmiary i ceny - ale jak dziś porównujemy E3 i 5D. Zrób Olek konkretną przecenę to utrzymasz/zdobędziesz rynek.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    fajny jest 5D...i obraz też ładny, gładki. Trochę z kolorami nie teges...tak wyblakło jakoś. Ale kolor to sobie można w PS zrobić w razie czego. Kiedyś myślałem że jak wejdę w komercję to sobie go kupię. Nawet fajnie jest mieć dwa systemy przy takim rozrzucie zainteresowań jak u mnie. Ale dotknąłem D3, pobawiłem się nim, poogladałem obrazki, zobaczyłem gładkie ISO 6400 i zupełnie akceptowalne 12800...i 5D już taki fajny nie był.
    D3 jest cholernie drogi - to dla zawodowców trzepiących stale kasę lub Karingtonów.
    Dlatego mam E-3 i jest git.
    Do wad się przywyczajam, znajduję zalety...kręci się...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów