Strona 18 z 26 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 254

Wątek: E3 a 5D

dinx6
    Gość
    Sam kupiłem E3 świadomie, choć 5D zawsze mi się podobał. Przeważyła szczelność, szybkość, szkiełka które już miałem i parę innych ficzerów. Swoje znaczenie miała też większa olkowa GO. Taka jaka mi potrzebna do mojego fotografowania. W sam raz, nie za duża, nie za mała.

Ludzie którzy mówią o większej kontroli GO w FF zwyczajnie bredzą. By ŚWIADOMIE używać tak małej GO trzeba lat praktyki. Nie teorii i jęczenia po forach, nie kalkulatorów i innych bzdetów tylko ćwiczeń i jeszcze raz ćwiczeń. Inaczej wychodzi kupa.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    KOT! Nie pies.
    hahahahahahah to Ci azor , trudno poznać taki zarośnięty/zapuszczony
    Ostatnio edytowane przez fotomic ; 23.05.08 o 15:45
    było sobie życie

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No to kilka przykładów. Światło marne dziś i do eksperymentu niewygodne. Wykonałem kilka fotek mojego kota ciapka Olkiem i Canonem 5d. Do Olympusa przykręciłem 35-100 f/2. Do Canona 24-70 f/2.8.
    O, ten przykład bardzo mi się podoba , natomiast porównując 70mm 1:4 i 35mm 1:2.8 nie potrafię już dostrzec różnic (chyba nikt nie będzie mierzył linijką) więc uważam, że 1.3 stopnia jest wartością jak najbardziej realną.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 23.05.08 o 15:47

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    To ja polecam okulistę.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mogę i tak, ale efekt nadal będzie taki, że fotki z Ex będą o 1,6-2EV cofnięte.

Pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Przecież to jest proste. Piotr nie może się nadziwić, że tylu idiotów kupuje E3, jak za te same pieniądze mogli by kupić sobie 5d. Dla dobra wszystkich będzie nawracać zagubione duszyczki. Do śmierci e-systemu lub jego wyznawców.
    Ma koleś z tego radochę. Torquemada też miał.

Pozdrawiam
    Proste. Mam okazję do tanich zakupów i chcę wydać trochę baksów i waham się pomiędzy 4/3 (które już znam i parę szkiełek mam) a FF. Z 4/3 prawodopodobnie E3 (gdyby jakiś tańszy model miał jego AF i wizjer to wziąłbym tańszy) i zastanawiam się nad 7-14 i/lub 50-200. Z FF (które do tej pory, ze względu na ceny, nie brałem pod uwagę) 5D zbliżył się cenowo do E3. E3 ma swoje przewagi (wiadome), ale też 5D swoje zalety ma:
    - większa elastyczność w GO, nieco lepsza jakość obrazu, choćby ISO i DR, albo przykład:
    5D:
    http://www.imaging-resource.com/PROD...5DhSLI0100.HTM
    E3:
    http://www.imaging-resource.com/PROD...E3hSLI0100.HTM
    (np. butelka, albo hustka pod kubkiem w prawym dolnym rogu)
    - wydaje się że ma pewniejszą przyszłość z uwagi na parcie na FF

Za 4/3 przemawia też niezawodoność i odkurzacz, bo gdy czytam o problemach z kurzem w 5D:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...2&changemode=1
    lub o skuteczności odkurzaczy:
    http://pixinfo.com/en/articles/ccd-dust-removal/
    to doceniam bezproblemowość Olka.

Przy podobnych cenach sporo przemawia za FF. Gdyby E3 był WYRAŹNIE tańszy to Olek ułatwiłby mi wybór. Do niedawna było 4/3 i APS oraz odległe cenowo FF. W stosunku do APS to Olek nie ma się czego wstydzić - wielkich różnic nie ma. Przy FF już są większe. Nowy 5DmkII (nie wiadomo jaka będzie cena, ale pewnie sporo niższa niż 5D miał 3 lata temu) może mieć poziom obrazu D3. Użyteczne ISO 25600 nie do pogardzenia.

Następny raz do tak tanich zakupów może się zdarzy a może nie.
    A chciałbym mieć coś na poziomie i na długie lata. I jeśli zainwestuję cośtam w szkiełka to mieć pewność że będą do nich następne generacje body.

(nie wspominam o tym czy tak dobry sprzęt mi potrzebny czy nie, wiem że kompaktem też można robić dobre fotki ale być może mam taki kaprys wydać parę tys. $)
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 23.05.08 o 15:54
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Radio- Nie wiem czy po prostu tak uległeś magii piątki czy masz jakieś inne powody, ale różnice przy 70/4 i 35/2.8 praktycznie się już zacierają.
    Dla mnie koniec tematu.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez puce Zobacz posta
    pies byłby tej samej wielkości
    Ten skromny cytat nt. foty kota oddaje moim zdaniem najpełniej istotę całej dyskusji. Co niektórzy się napocili, napisali elaboraty, porobili foty testowe, paru osobom ciśnienie skoczyło, i co? Przy tych wszystkich super-hiper-parametrach E-3 i 5D i tak wszystko wzięło w łeb... Autor komentarza widział wszystko - różnicę w GO, ogniskową, bokeh, przysłonę, kolory i co tam jeszcze, tylko - kurczę - główny motyw mu umknął

A od siebie dodam wbrew obiegowej opinii - ja nie chcę, by sprzęt był tani. Chcę by kompakty były tanie a lustrzanki drogie, tak drogie, by stać było na nie tylko tych, którzy rzeczywiście są skłonni do wyrzeczeń by realizować swoje hobby. Żeby odsiać ziarno od plew.
    Wyobrażacie sobie co by się działo, gdyby każdego było stać na konia wyścigowego lub kije do golfa??
    W każdej sferze naszego życia do jej sensownego rozwoju potrzebna jest ELITA. Bo inaczej wszystko kończy się jak zawsze - obok cechu rzemieślników pojawiają się partacze - we właściwym, dawnym znaczeniu tego słowa. Partacze, czyli ludzie, którzy za pomocą specjalistycznego sprzętu zrobią byle co i byle jak psując rynek.
    I to chyba tyle w temacie psa.. tfu, kota

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Wyobrażacie sobie co by się działo, gdyby każdego było stać na konia wyścigowego lub kije do golfa??
    Pojawi się kolejny parametr wg którego dokona się segmentacji rynku, % "elity" jest stały.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Pojawi się kolejny parametr wg którego dokona się segmentacji rynku, % "elity" jest stały.
    Przeprowadź dowód na postawie składu osobowego polskiego parlamentu

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Wow, Elita,.... zaleciało mi nacjonalizmemi ku klux klanem....
    Pojechałeś po całości....
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów