Strona 15 z 26 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 254

Wątek: E3 a 5D

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Przeginasz jak zwykle czlowieku malego serca. Nie przeklalem ani razu. Rozumiem, ze Wychowales sie na salonach Olympusa? Wiesz co mysle o Twoich mandacikach??
    To samo co o nagrodach i reputacjach!!
    Pozdrawiam i zycze powodzenia w misji. Mam nadzieje pokazac ci kiedys jak wyglada rosyjski salon. W koncu jestem z Przemysla.
    czesc.ch.
    Czesc ja naliczyłem ich conajmniej sześć. Może dla Ciebie są to słowa ogólnie stosowane, ale w pewnych kręgach są to po prostu przekleństwa ...

Taki relatywizm

Zaś co do wywodu o onanizmie sprzętowym to masz w tym sporo racji
    tylko na prawdę można to napisać bez "piepr***ć, d**pa" itp itd...

pozdrawiam
    Dobas

Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta

Na koniec. Dlaczego nie piszemy do siebie o naszych doswiadczeniach, przemysleniach, pomyslach?
    Dlaczego nie opisujemy o podrozach i pieknych miejscach? Piszemy krotko a jak juz dluzej to na temat co sie oplaca.
    Dlaczego Tolkien jest czytany chociaz dlugi? Bo pokazuje magiczny piekny swiat!
    Tolkien nie pokazal fotografii Srodziemia. A wszyscy to widzieli na wlasne oczy, choc kazdy inaczej. namalowal prymitywne mapki, a wszyscy je sledzili z zapartym tchem.
    czy o fotografi nie mozna podobnie. Moze nie tak mistrzowsko jak Tolkien, ale po naszemu.
    Tematy techniczne tez sa bardzo ciekawe i wazne, ale nie 100x w kolo Macieja to samo.
    Buziaczki chomsky.
    bo są ludzie którzy uważają że jak masz Zenita to nie da się zrobić zdjęcia...
    a są tacy,którzy uważali zawsze że jak włożysz VELVIĘ w Zenita to nikt się nie zorientuje czy zrobiłeś zdjęcie NIKONEM F100 czy ZENITEM 12 XP...

I tyle. Od zawsze są pytania w rodzaju - piękne zdjęcie - musisz mieć pewnie drogi i dobry sprzęt...

Zawsze byli, zawsze będą i zawsze będą tematy na 349 stron o tym jak to lepszy jest Nikon G5456 od NIKONA G 3422 bo to, to, to i to

Ludzie zapominają w tym wszystkim, ze aarat służy do robienia zdjęć.

Co więcej. Ostatnio fotografowałem event dla firmy HUSQVARNA i Pani, która koordynowała całą imprezę powiedziała mi wprost, że zajmuje się tym już dobre kilka lat i doszła do wniosku ze "fotografom" wydaje się że im droższy sprzęt mają tym lepsze zdjęcia robią.... A tak na prawdę musi ich zawsze pilnować, bo tu jest śmietnik w tle, tu ktoś ma obcięte pół twarzy itp itd...
    Bo nikt z nich nie potrafi zrobić dobrego zdjęcia a każdemu się wydaje, że jest wielkim fotografem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Proponuje Zamknąć Bo Znowu Sie Ktos Obrazi I Sie Bedzie żegnal Z Forum...
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    chomsky - zgadzam się z Tobą w 100%.
    Moim przekleństwem jest chyba to, że poza fotografią interesuje się (wg. niektórych aż za bardzo) jej techniczną stroną.

qbic - to co piszę również opieram na doświadczeniu. Nie miałem w ręce, ale po prostu długo używałem małego obrazka.

Kalkulator służy do wyliczania głębi, ale postać w jakiej on występuje (np. dofmaster) naprawdę nie uwzględnia wszystkich zmiennych, przez co wynik można różnie zinterpretować.

Jeśli masz jakieś wątpliwości co do zamieszczonego porównania to powiedz.

EDIT: Na Canon-Board mają mnie już chyba dość (choćby ten wątek http://canon-board.info/showthread.php?t=33887&page=2 - i tak wyszło na moje). Tutaj pewnie będzie tak samo .
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 23.05.08 o 12:06

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Dokładnie chomsky, brakuje naszym forumowiczom, pozytywnego myślenia.
    Pokazujmy i dzielmy się naszym doświadczeniem, a nie w koło macieju o tym co jest źle. To nie jest program co mnie gryzie, ale forum wymiany doświadczeń i przemyśleń. O ileż przyjemniej by byłoby przeczytać: "Chłopaki mam 510 i 14-54 ale potrzebuję mniejszej GO, Czy ktoś wie jak to zrobić" Zamiast "Ja pierniczę, to jest o kant d... marnuje czas , włosy wyrywam i nic nie wychodzi ten system jest do niczego". Problem tych wątków jest jeden, właśnie taki. Brak pozytywnego myślenia. Jest nam źle i wszystko dookoła jest złe......
    BTW
    Przy takim nastawieniu nawet fotki wychodzą bure. Na szczęscie idzie lato , więcej słońca jest nadzieja na poprawę...
    pozdro
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    mało tego - a jeśli zdjęcia wychodzą mi złe - to napewno zamiast się douczyć trzeba zmienić aparat na nowszy obiektyw na droższy albo system na inny

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Chomsky, mnie się twoja wypowiedź merytorycznie podoba. Wyłożyłeś swoje zdanie na temat tego, czy fotograf potrzebuje małej GO. Niestety, przystroiłeś ją słowami, które na tym forum są niedozwolone. Z kolejnych wypowiedzi widzę, że załapałeś o co biega. Dziękuję.
    Bagnet: Masz rację, że GO jest pojęciem określonym wieloma zmiennymi, z których jedno - krążek rozproszenia jest przyjmowany arbitralnie. Zazwyczaj nie bierze się pod uwagę obserwatora. Od tego jaką odbitkę będziemy oglądać i z jakiej odległości. To można sprawdzić np. w moim kalkulatorze:
    http://www.fotosite.pl/multimedia/ka...-ostrosci.html
    Dane, które podałem z DOFmastera są jednak jednoznaczne. CoC dla 5d jest ustalony na 2x CoC z E510. Tak więc niezależnie od medium, na które przeniesiemy zdjęcia, przy oglądaniu z tej samej odległości, obserwowana GO będzie faktycznie taka, jak mówi DOFmaster.
    Szkoda, byś chodził po forach internetowych i wchodząc w takie spory siał wioskę.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 23.05.08 o 12:25
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie lubię nieścisłości i niesprawdzonych informacji. Tylko dlatego zabrałem tutaj głos w kwestii głębi na różnych formatach.

Proszę Cię więc, wytłumacz dlaczego różnica 2f/stop'ów nie potwierdza się na zdjęciach ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    geo, jak nie wiesz o co chodziło, to sobie daruj te przytyki.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Panowie i Panie !
    Nie tylko my chcielibysmy aby ceny sprzetu byly nizsze.
    Ale tutaj niestety dzialaja nieublagalne prawa rynku.
    Popyt - mala podaz - duza cena = prestiz
    Patrzymy przez pryzmat Polski. Ale Olympus nie jest tylko na naszym rynku !
    Olympus musi miec flagowy (niszowy -nie dla kazdego) model, aby sprzedawaly sie inne. Jest to nic innego jak pozycjonowoanie produktu na rynku. E-3 nigdy nie bedzie kosztowal tyle co 510. Po prostu po pewnym czasie model zniknie z rynku i zastapi go inny nowszy.

Podsumowujac dywagacje zamieszczam cytat z OLYMPUS E-NEWS 3/2008

"Poza Złotą Nagrodą DIWA dla Olympus E-3, w niniejszym numerze chcemy poinformować, że obiektyw ZUIKO DIGITAL 150mm 1:2.0 jest najlepszym obiektywem spośród wszystkich jakie były testowane w DIWA Labs – rekord świata! A nie jest to jedyny nagradzany obiektyw z naszej gamy produktów: oparty na standardzie Cztery Trzecie ZUIKO DIGITAL ED 12-60mm 1:2.8-4.0 SWD zdobył prestiżową nagrodę “Best Expert Lens 2008” i jest również “highly recommended”, czyli gorąco polecany przez dpreview.com. Zapraszamy też do zapoznania się z nagrodami oferowanymi w naszym specjalnym konkursie fotograficznym E-Club oraz z przeglądem artykułów i tematów z najnowszego E-Magazine."

Ps.
    Jestem na etapie wyboru systemu. Posiadam Minolte Dimage A1. Jestem zadowolony z tego aparatu. Lecz nie jednokrotnie dal mi sie we znaki. Nie ostre zdjecia, akcja poza kadrem, krzywe sciany itp.... Dlatego sledze niektore fora w poszukiwaniu motywacji do zakupu konkretnego systemu. Dzieki chomsky'emu coraz bardziej przekonuje sie do e systemu olka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    weźcie sie za robienie zdjęć, a nie marudzicie Przez to marudzenie nie macie na nic czasu. Temat ogólnie dla kolekcjonerów ;P

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów