Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Prośba o doradzenie w sprawie obiektywu

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zimny Zobacz posta
    Dziwi mnie ich podejście.
    A dlaczego dowód opłaty celnej jest wymagany??
    A jeśli jestem Amerykaninem, pracuję tu na kontrakcie np. 2 czy 5-letnim?
    Co może mam cło zapłacić?
    To z serwisu może skorzystać w USA?? Śmiechu warte.
    Zadzwonisz,dorzucisz kopie kontraktu lub kopie paszportu i sprawa zalatwiona.
    Gdzie tu smiesznosc?

| OlyJedi Awatar zimny
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja bym chciał oprócz 14-54 coś szerszego np. 7-14
    Sam nic nie piszesz o lampie błyskowej.
    Jeśli nie masz bierz FL-50

BTW
    Lucca, nie przesadzajmy to nie UC

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zimny Zobacz posta
    Ja bym chciał oprócz 14-54 coś szerszego np. 7-14
    Sam nic nie piszesz o lampie błyskowej.
    Jeśli nie masz bierz FL-50
    jejku, wypisujecie takie bzdury, w ogóle nie czytając tego, co autor wątka napisał na początku.
    Rada dla sam-a13 - zakończ w tym momencie lekturę bo będziesz miał papkę w głowie na końcu...

| OlyJedi Awatar zimny
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    jejku, wypisujecie takie bzdury, w ogóle nie czytając tego, co autor wątka napisał na początku.
    Rada dla sam-a13 - zakończ w tym momencie lekturę bo będziesz miał papkę w głowie na końcu...
    Trochę śmieszne jest Twoje podejście.
    Jak w każdej dyskusji warto wskazać inne propozycje, a co jeśli zapomniał ??
    Z USA również lampę za połowę ceny kupi.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Na twoje potrzeby - Sigma 30-ka f1,4
    Skoro może mieć ZUIKO 50/2 i 14-54 to Sigmę niech odpuści - to Sigma ze wszystkimi konsekwencjami. Jak chce coś szerszego i jasnego to już lepiej Leicę 25/1,4 ale szkło drogie i trudno dostępne - nawet w USA, mnie się nie udało kupić...
    Poza tym jak już Sigmę to w Polsce - różnica cenowa pomiędzy USA nie powala, przy założeniu, że może powybierać, przetestować na spokojnie i ew. zwrócić....

Przy normalnym, amatorskim używaniu, między nie 14-42 i 14-54 nie ma istotnej, zauważalnej różnicy. //
    To żart? Różnica na korzyść droższego szkła jest b. duża...
    50-ka nie nadaje się do zdjęc w pomieszczeniach, kurdę...//
    ????? Jak to nie? Używam z powodzeniem! Oczywiście trzeba pamiętać o ogniskowej - jest dość wąsko ale niejednokrotnie właśnie takiej ogniskowej potrzebuję. Jest relatywnie jasno i ostro od pełnej dziury...
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 21.05.08 o 12:28
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    kurczę, ludzie, chcecie dobrze, ale naprawdę nie czytacie tego co się pisze...
    Zacznę od tego, że 95% pytań o sprzęt jest pozbawiona sensu - pytania "mam kita, na co zmienić" są pytaniami tak otwartymi, że można je traktowac jak pytania o nic.

Ale w tym przypadku jest inaczej.

Pytający bardzo precyzyjnie określił swoje potrzeby, możliwości i stan posiadania.

Dla tych, którzy nie doczytali (czyli chyba dla wszystkich):

I. Zainteresowania - pomieszczenia, w drugiej kolejności krajobrazy.
    II. Możliwości finansowe - 800-900 USD
    III. Stan posiadania - 14-42 (długiego kita pomijam - miejści się "poza potrzebami").
    IV. Potrzeby - sprzęt, który "spowoduje różnicę" - czyli właściciel uzyska nowe, istotne możliwości.
    V. Pytający jest początkującym amatorem.

Z tym w/w powodów uważam, że:
    1. Polecanie 14-54 jest bezzasadne - przy w/w potrzebach i posiadanym 14-42, sam NIE POCZUJE ISTOTNEJ RÓŻNICY, szczególnie na szerokim kącie, którego używał będzie przy tematach, które wymienia. Różnicy w jakości poczatkujący amator nie zauważy.
    2. Polecanie 50-ki f2 jest mało racjonalne - do krajobrazów szkło to średnio się nadaje, do pomieszczeń wcale (jest za długie, w pomieszczeniach można min fotografować co najwyżej głowy - chyba że ktoś ma mieszkanie o pow. 300 m kw.)
    3. Polecanie Leiki 25 1,4 (ciężko osiągalnej, jak ktotek wspomniał) 7-14 lub przy budżecie 800-900 USD wymaga wskazania miejsca, gdzie takie szkło można kupić - powodzenia.
    4. Polecanie kupna fl-ki 50 jest totalnym nonsensem - nie zauwazyłem aby sam chciał kupić lampę.

Biorąc więc pod uwagę pkt. I-V sądzę, że dwa szkła spełnią oczekiwania sama - sigma 30-ką f1,4 i 11-22. Z tym, że większego "kopa" dostarczy Sigma - duży skok w jasności, jakości, możliwośc nie włącznia lampy w pomeiszczeniach, możliwośc fotografowania i głów (jak 50-ka), i całych postaci, itp.
    11-22 w drugiej kolejności (ale na dwa szkła i tak nie wystarczy budżetu.

howgh
    (polecam czytać ze zrozumieniem, jak wy zadania z treścią w szkole rozwiązywaliście? )
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 21.05.08 o 12:39

diabolique
    Gość
    jak wy zadania z treścią w szkole rozwiązywaliście? )
    jak to jak, metodą na Grunwald ("rycerze ściągali ze wszystkich stron")

A może przed decyzją popatrz sobie w exify i sprawdź jaka ogniskowa u ciebie dominuje?
    Ja do focenia w pomieszczeniach po dłuższym zastanowieniu kupiłem Sigmę 30mm i jest tak jak pisze mariush.
    Ale czy warto ją ściągać z USA? To może wyjście alternatywne - kup coś, co ma dużą różnicę cenową a jest potrzebne komuś z forumowiczów, sprzedaj z rozsądnym zyskiem i kup Sigmę w Polsce

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Jeśli bezwzględnie nie potrzebuje szerzej niż 28mm, to tylko 14-54, takiej kolasy za tak niską cenę nic nie dostanie i nigdzie
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Popieram Mariusha...

Kit jest na tyle dobry, ze starczy. Do pomieszczen i 14-54 moze byc za ciemne [3.5 to JEST ciemno. Wiem, bo z kita praktycznie 14mm tylko uzywam albo Pelenga tez 3.5..]. 50/2 jest fajne, ale f2 i czas 1/100 - tez nie robi sie za ciekawie majac na uwadze 30/1.4

Ja bym wziela 30/1.4 [ale nie z USA ] i jakas fajna lampke [Metza 48/58, ale nie wiem, jak gwarancja i te sprawy, mozesz np. FL-50].

A 14-54 i tak mozesz kupic, jak cos to dosc latwo sprzedasz ;]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    To może i mnie doradzicie? (pozwolę sobie podpiąć się pod wątek)

Mam podobne kity, jak założyciel wątku (14-42 i 40-150), E-510. Najchętniej robię "życie codzienne" typu dzieci na huśtawce, ulica itp. (nie krajobrazy, ale sporo mam w okolicach 14-20), raczej w połowie zakresu małego obiektywu, trochę też portretowych. Stosunkowo rzadko duże zbliżenia. Czasem mnie znajomi pytają, czy jakiejś rodzinnej uroczystości bym nie sfocił (na razie się nie podejmowałem, za małe miki jestem w kwestii doświadczenia i umiejętności, ale może jak się poprawię i poduczę... )
    Być może będa miał okazję pociągnąć coś zza oceanu - jak myślicie, dla moich potrzeb 12-60 styknie? (z opcją zmiany puchy kiedyś)
    Czy może kombinacja 14-54 i jakieś coś stałe jasne do portretów? (co?)
    Sebastian_T