Ja używam do mniejszych skal odwzorowania w plenerze Zuiko 60 Macro i nie widzę problemu przy składaniu. Foty z niego można zobaczyć np tutaj: https://www.flickr.com/photos/irass/
.
Ja używam do mniejszych skal odwzorowania w plenerze Zuiko 60 Macro i nie widzę problemu przy składaniu. Foty z niego można zobaczyć np tutaj: https://www.flickr.com/photos/irass/
.
MAKROKOSMOS: www.flickr.com/photos/irass. INSTAGRAM: https://www.instagram.com/ireneuszirasswaledzik/
.
Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8
Przepraszam, teraz spojrzałem i dopiero odpisuję. Tak, E-M10 Mark III ma focus bracketing, jednak ograniczony. Daje możliwość wyboru kroku przesunięcia ostrości na "Mały" i "Duży", za każdym razem wykonując 8 klatek. Nie można w tym modelu zdefiniować po swojemu kroku przesunięcia ostrości i innej liczby klatek.
Jeszcze jedno pytanie do posiadaczy Olympusów - czy możliwości focus bracketingu w OM-D E-M5 mark II i OM-D E-M1 Mark II są takie same, czy czymś się różnią? Jeśli się różnią, to czy są to różnice znaczące, zakładam, że na korzyść M1 ?
Nie różnią się zbytnio, pod warunkiem, że w E-M5 Mark II firmware zostało zaktualizowane do najnowszej wersji (jest to 4.1). FW w pierwszej wersji nie miało w ogóle bracketingu ostrości, który został dodany dopiero w wersji 2.0. Wersja 4.0 dodała również stacking. Jest różnica w stackingu: E-M1 MK II może łączyć do 15 klatek, piątka - osiem.
Ostatnio edytowane przez Jack ; 21.06.20 o 19:59
Stacking w aparacie mnie raczej nie interesuje. Zdjęcia robię w RAWach i obrabiam w Lightroomie. Przez moment zacząłem myśleć o E-M1 Mark II, ale jeśli możliwości mają zbliżone to chyba nie ma to dla mnie sensu, jeśli Olympus ma mi służyć w zasadzie tylko do makro. Do innych zdjęć mam 6D Mark II i jakoś przyzwyczaiłem się do noszenia kilku kilogramów na plecach. Ponadto widzę, że w cenie używanego body E-M1 Mark II mam nowe M5 + 60mm macro, co jest bardzo dużym plusem![]()
Czy jest na forum ktoś z miejscowości +/- 200 - 300 km od Kalisza, kto ma 60 macro i OM-D EM-5 MKII lub inne body z focus bracketingiem i zgodził by się na mój przyjazd, żebym mógł zobaczyć jak tym sprzętem robi się zdjęcia makro, jak działa focus bracketing? Chciałbym jeśli mi się uda zobaczyć taki zestaw "na żywo" zanim zdecyduję się na zakup. Rozmawiałem dziś z fotografem, który co prawda fotografuje Nikonem, ale miał OM-D E-M5 z 60 macro i mówi, że do jakości optycznej obiektywu nie ma zastrzeżeń, ale nie pasowała mu ergonomia przy robieniu makro i dlatego go sprzedał. Biorąc pod uwagę moje lustrzankowe naleciałości chciałbym uniknąć ewentualnego rozczarowania.
Mieszkam w Łodzi, mam 60 macro i Panasonica G9 oraz Olympusa EM-10-II. Jeśli jesteś zainteresowany spotkaniem i nie znajdziesz nikogo bliżej skontaktuj się przez PW.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
E-M1 + m.Zuiko 60 mm w Zabrzu.
Witam
By nie zakładać nowego wątku zapytam tutaj
Mam M10 Mark II i mam pytanie, mam starsze obiektywy manualne na bagnet pentaxa z serii M50/1.7 M100/4 M35/3.5, czy ktoś próbował podłączyć szkła manualne pentaxa do olympusa i jakie były efekty, pytam bo nie wiem czy warto inwestować w przejściówkę, wiem że te szkła mają bardzo dobrą jakość obrazka na apsc ale jak wypadają na 4/3?