Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: EXIF i odbitki w labie

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

EXIF i odbitki w labie

Spotkalem sie z opinia, ze pliki oddawane do labu powinny miec usuniete informacje EXIF. Czy jest jakies uzasadnienie dla takiego postepowania?

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Pierwsze slysze....
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

| OlyJedi
    Mieszka w
    Inowroclaw
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ja mialem z tym taka przygode: pierwszy raz gdy zanosilem fotki do wywolania przerobilem je na tify.wyszlo super, ale pan w labie powiedzial ze lepiej przynosic jpegi z aparatu bo lab wykorzystuje informacie z exifa. wiec za drugim razem zanioslem jpegi. i wyszla kicha. lab uzyl exifa do totalnego zaciemnienia fotek. moze to pan nie potrafil, moze to tak dziala, a moze mialem pecha, nie wiem. wiem jedno - w tym labie juz plikow exif odmnie nie zobaczą
    Gods Made Heavy Metal

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Zaniosłem pliki jpg z informacją exif, ale po obróbce w photoshopie i wyszły dokładnie jak na ekranie.
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dzisiaj podsłuchalem w MM jak panienka w labie tlumaczyla klientowi, ze ze zdjec nalezy usuwac EXIF, bo inaczej moga wyjsc za ciemne ! I kto tu ma racje?

Czy jest jakis program sluzacy do usuwania EXIFa ze zdjec bez pogorszenia jakosci?

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wrocek
    Czy jest jakis program sluzacy do usuwania EXIFa ze zdjec bez pogorszenia jakosci?
    EXIFER
    http://forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?p=6748#6748
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    BIAŁYSTOK
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    ja nic nie usuwam i dostaję to co chcę, może panienka z MM sama zwaliła fotki klienta a teraz ciemnotę mu wciskała

nawet żadna literatura fachowa od foto nie wspomina o wpływie danych EXIF na odbitkę w labie oraz o potrzebie wykasowania tych danych
    OLY E-10, Metz 40MZ2, LumiQuest Ultrabounce, SCA 3202, manfrotto - zostałem Canonierem ale będę czasami was odwiedzał

| OlyJedi
    Mieszka w
    Strzyżów, k.Rzeszowa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Fotolab automatycznie rozjasnia albo przyciemnia zdjęcia,ogólnie robi autokorektę,czasami to dobrze ale czasami jak np.samemu się ustawia zdjęcie żeby wyszło ciemniej lub samemu po prostu sobie ustawiamy bo mamy taką zachciankę,a maszyna jest tak skalibrowana że robi wydruki tak a nie inaczej.

Przykład:w Swinoujsciu był ładny zachód słonca,na auto wyszło tak sobie,wiec przyciemniłem korzystająć z korekcji ekspozycji,dałem na -,wyszło świetne zdjęcie,zaniosłem do fotolaba,maszyna zrobiła korektę na + i wyszło zdjęcie nie tak jak chciałem,a po usunieciu EXIF,maszyna robi tak jak ja przyciemniłem,czyli bez swojej korekcji
    OLYMPUS C-740 + tuleja + UV King+statyw