Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Problem z blokowaniem ostrości Olympus E-M10 III

  1. #1

    Dołączył
    Apr 2020
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    5
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Problem z blokowaniem ostrości Olympus E-M10 III

    Dzień dobry
    Piszę tu gdyż od pewnego czasu jestem posiadaczem tego małego bezlusterkowca.
    Niestety zachowuje on się trochę dziwnie. Chodzi o blokowanie punktu ostrości. Gdy chcę zrobić zdjęcie to zasadniczo w połowie migawki następuje ostrzenie i teoretycznie powinno nastąpić blokowani tegoż. Tak się niestety nie dzieje .
    Ostrzenie następuje jest potwierdzone piknięciem ale po przekomponowaniu kadru przy dociśnięciu migawki do końca następuje szybkie ostrzenie jeszcze raz w miejscu wyznaczonym okienkiem.
    Czyli np staram się zrobić zdjęcie z małą głębią ostrości szybko poruszającego się psa w moim kierunku. Ostrzę autofocusem w centralnym punkcie np na 1,5 m używając do tego trawy, podłoża czegokolwiek (przycisk mam w połowie spustu zablokowany - potwierdzone piknięciami - obraz ostry w zakresie 1,5 +/- 0,15m. Tryb aparatu S-AF, szybka seria zdjęć (1 z kilkunastu powinno wyjść) więc oczekuje że tej ostrości mi nie zmieni. Niestety przy kończeniu wyzwalania migawki - dociśnięciu spustu (gdy pies już biegnie i jest np w odległości 3m ode mnie - następuje ponowne ostrzenie. Nie dość że ostrzy w innym miejscu to jeszcze czas wyzwolenia jest opóźniony o te kilka milisekund na ostrzenie. Miałem już kilka aparatów co prawda nie bezlusterkowców i tam blokada zachowywała się poprawnie. Nie było drugiego ostrzenia
    Drugi test ostrzę na obiekt 40 cm odemnie - tryb pojedynczej klatki, S-AF F=1,8 przenoszę kadr tak że obiekt 40cm jest w dolnym rogu a aparat przy wyzwoleniu migawki ostrzy ponownie co powoduje że kompozycja jest nieostra w tym miejscu w którym potrzebuję.

    Proszę o radę czy ten model tak ma że stara się za wszelką cenę "naprawić" ostrość przed wyzwoleniem, czy może coś jest z aparatem

    PS
    Wiem że mogę użyć MF
    PS2
    Wiem że mogę użyć innego punktu ostrośći

    W pytaniu chodzi mi wyłącznie o blokowanie autofocusu i podwójne ostrzenie.

  2. #2
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    9.153
    Siła reputacji
    254
    Moja galeria
    Na pewno nie powinno tak być, zwłaszcza w trybie pojedynczej klatki. Może jakiś właściciel OMD E-M10 II/III się wypowie jak jest u niego.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  3. #3

    Dołączył
    Apr 2020
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    5
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Na pewno nie powinno tak być, zwłaszcza w trybie pojedynczej klatki. Może jakiś właściciel OMD E-M10 II/III się wypowie jak jest u niego.
    No własnie może ktoś spróbuje zrobić przekadrowanie na zablokowanym półspuscie z bliskiego na daleki kadr.

  4. #4
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar staryman
    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    349
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    Gdzieś słyszałem o czymś podobnym, nie przytoczę zdarzenia, ale mogły to być styki korpus-obiektyw. Przy poruszeniu obiektyw drgając wymuszał ponowne ostrzenie. Może odłącz i załącz ponownie obiektyw.
    jest dobrze

  5. #5

    Dołączył
    Feb 2015
    Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Posty
    2.586
    Siła reputacji
    169
    Moja galeria
    A czy można ustawić autofocus na bieżące śledzenie AF-C?
    Może to byłoby lepsze ustawienie w przypadku ruchomego obiektu.
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T100

  6. #6
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    22.186
    Siła reputacji
    433
    Moja galeria
    W moim M10 II jest ok, często to wykorzystuję do robienia panoram. Półwpust -> ostrzenie -> klik -> odpuszczenie tylko do połowy -> przekadrowanie -> klik.
    Do autora - sprawdź z innym obiektywem.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

  7. #7

    Dołączył
    Apr 2020
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    5
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    W moim M10 II jest ok, często to wykorzystuję do robienia panoram. Półwpust -> ostrzenie -> klik -> odpuszczenie tylko do połowy -> przekadrowanie -> klik.
    Do autora - sprawdź z innym obiektywem.

    Dziś zrobiłem test jeszcze raz na wszystkich obietywach
    -kitowym 14-42 przesłona 3,5
    -45mm przesłona 1,8
    -Lumix 20mm przesłona 1,7

    Na wszystkich tak samo po przekadrowaniu w trybie S-AF następuje ponowne ostrzenie. W oryginalnych Olympusach dość szybko (ale za wolno dla biegnącego psa ) Lumix dłużej ale to można zwalić na różne systemy.

    Chyba zgłoszę to do serwisu

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez DeWuTe Zobacz posta
    A czy można ustawić autofocus na bieżące śledzenie AF-C?
    Może to byłoby lepsze ustawienie w przypadku ruchomego obiektu.
    No niestety tryb AF-C nie sprawdza się z biegnącym szybko obiektem w twoją stronę na dość krótkich obiektywach. Jest za wolny. On nie nadąża nawet pierwszego ostrzenia zrobić gdy chesz zrobić zdjęcie obiektu poruszającego się 40km/h w twoim kierunku w odległosci 5m do 1m od aparatu. Tylko seria i ostrzenie w punkt

    Zresztą to jest tylko jedno zastosowanie, dalej nie mogę przekadrowywać i zmiana trybu tego nie załatwia.

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    tak to wygląda

  8. #8
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar staryman
    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    349
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    Tak wygląda jakby AF-C był cały czas włączony, stąd, po przekadrowaniu, ponowne ostrzenie. Może w ustawieniach aparatu, spust lub w ogóle aparat został zaprogramowany/przeprogramowany na stałe AF-C. Nie mam tego modelu więc to tylko zgadywanie.
    jest dobrze

  9. #9

    Dołączył
    Apr 2020
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    5
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No nie. Ostrzenie następuje po dociągnięciu spustu a na AF-C ostrość zmienia się już w trakcie przesuwania aparatu (ostrzy ciągle).

  10. #10
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar staryman
    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    349
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    Jeszcze może coś takiego AEL/AFL, blokada ekspozycji, blokada ostrości. Sprawdź co włączone.
    jest dobrze

Podobne wątki

  1. Olympus e-500 Zuiko 14-45 problem z ostrością (pierścien ostrości?)
    By marcin1999 in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 3.03.13, 02:59
  2. e-420 problem z łapaniem ostrości w ciemności
    By amb in forum Obiektywy 4/3
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 16.09.12, 00:47
  3. Problem: ustawianie ostrości E-30
    By Adam2 in forum E-System
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 12.07.10, 06:23
  4. głebia ostrości - prosty problem
    By Legal in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 11.03.09, 20:21
  5. Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 20.11.06, 21:43

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.