Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 159

Wątek: Binarowa

Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Siła reputacji
    220
    Moja galeria
    Nie znalazłem nic tylko ten opis
    Kościół w Binarowej to jeden z najstarszych i najcenniejszych zabytków drewnianego budownictwa sakralnego w Polsce. Świątynia wzniesiona została ok. 1500 r. z drzewa jodłowego o konstrukcji zrębowej do której budowy użyto połówek bali modrzewiowych. Prawie wiek później dobudowana została do niej wieża i soboty, a w latach 40 XVII wieku kaplic.

Kościół składa się z nawy, dobudowanej od północy kaplicy Aniołów Stróżów, prezbiterium oraz wieży. Nawa i prezbiterium nakryte są wspólnym, jednokalenicowym dachem, na którym wznosi się mała wieżyczka na sygnaturkę. Pochyła wieża z nadbudowaną izbicą nakryta jest ostrosłupowym hełmem. Wszystkie części świątyni pobite są gontem, co dodaje jej harmonii i swoistego uroku. Nakryte płaskimi stropami wnętrze szczelnie pokryte jest malowidłami, które wprost oszałamiają swoją kolorystyką. Malowidła miały za zadanie przybliżać ludziom Biblię, były wykładnią zasad postępowania. Niewielu umiało wtedy pisać i czytać a msza odprawiana była po łacinie. Można zatem znaleźć na ścianach cykl 21 scen Męki Pańskiej, przedstawienia Sądu Ostatecznego, Naukę dobrego umierania, Rozdroża życia ludzkiego, Nagłą śmierć, Siedem sakramentów, Siedem cnót, sposoby odkupienia siedmiu grzechów głównych. Dekoracja sufitu w nawie i prezbiterium wykonana została za pomocą specjalnych szablonów zwanych patronami. Unikatową wartość mają utrwalone w malowidłach widoki XVII-wiecznego Biecza. Są tu również detale świadczące o indywidualnej inwencji ludowego artysty, jak np. wyobrażenie anioła z wąsami. Anioły w Binarowej są wszędzie, dzięki nim kościół jest po prostu magiczny. Innymi równie ciekawymi elementami wyposażenia świątyni są pochodzące z doby gotyku rzeźby na Matki Boskiej i czterech świętych dziewic umieszczone w nowej szafce na ścianie Kaplicy Aniołów Stróżów, rzeźba Matki Boskiej z Dzieciątkiem znajdująca się w ołtarzu głównym oraz kamienna chrzcielnica. W lewym ołtarzu bocznym warto zwrócić uwagę na słynący łaskami obraz Matki Boskiej, będący jakoby darem króla Jana Kazimierza. Równie pięknie prezentują się okucia drzwiowe jeszcze z czasów powstania świątyni.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 29.04.20 o 15:45 Powód: usunięcie znaczników html
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T3 + XZ-2

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Wyskoczmy na chwilę na zewnątrz.

15.
    Nazwa:  P4210725.jpg
Wyświetleń: 363
Rozmiar:  848,8 KB
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Świetnie to wygląda. Moje uznanie .

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Świetnie to wygląda. Moje uznanie .
    Dziękuję Twój kościółek mnie zauroczył
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Ja również dziękuję .

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Jedna z piękniejszych budowli sakralnych jakie widziałem - żałuję, ze w tym przypadku tylko na zdjęciach. Zdjęcia świetne, ale jednak to nie to, co widzieć 'na żywo'.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Jedna z piękniejszych budowli sakralnych jakie widziałem - żałuję, ze w tym przypadku tylko na zdjęciach. Zdjęcia świetne, ale jednak to nie to, co widzieć 'na żywo'.
    No dokładnie. I jeszcze czar pani Małgosi

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    13. 14. Te ołtarzyki zostały postawione później i dlatego ściany za nimi są pokryte malowidłami.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez henry1 Zobacz posta
    13. 14. Te ołtarzyki zostały postawione później i dlatego ściany za nimi są pokryte malowidłami.
    Pewnie tak

Wejście - przedsionek.

16.
    Nazwa:  P4230755.jpg
Wyświetleń: 296
Rozmiar:  845,8 KB

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria
    Jak Cię Bogdan nie lubić Pięknie na tacy podana perełka architektury. Dzięki!

Uprawnienia umieszczania postów