Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Problem z samoczynną zmianą trybów na AUTO OMD EM-5

  1. #1

    Dołączył
    Apr 2014
    Mieszka w
    Kraków/Głogoczów
    Posty
    13
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Problem z samoczynną zmianą trybów na AUTO OMD EM-5

    Witam wszystkich,
    czy ktoś się może spotkał z problemem z samoczynnym lataniem aparatu po ustawieniach scen itd. W trybie auto. Mam brody OM-D EM-5 i nagle się taki problem pojawił (nie wiem, czy po aktualizacji firmware), czy z innego powodu. Wygląda to następująco:
    przedstawiam dwa filmy: https://photos.app.goo.gl/3ZcpaiZf5RuRSWuu9 z czego pierwszy jest w terenie, gdzie w końcu trwało to na tyle długo, że zdążyłem zarejestrować ten fakt, a drugi w domu, po resecie ustawień do zera (myślałem że pomoże). Co ciekawe na innych trybach np. P takie coś nie występuje.
    Proszę o pomoc, bo nie wiem, co robić - czy to uszkodzenie mechaniczne, czy programowe, czy już aparat się zużył...

  2. #2
    | OlyJedi Awatar sten
    Dołączył
    Apr 2013
    Mieszka w
    k / Cieszyna
    Posty
    340
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Witam.
    Uważam winien jest temu przełącznik trybów. Mam tak samo w E 420 w trybie "A", którego najczęściej używałem w tym mocno zmęczonym aparacie.
    Druh Synchro dwie Smieny dawno sprzedane. Zenit E w szafie. W cyfrze Olympus SZ-30 MR do robienia filmików i do noszenia w kieszeni, E 420 z kitem 17,5-45 mm zepsuł się, więc zastąpił go M 10 tez z kitem większym . Jeżdżę Laguną z 1998 roku.
    Mniej znaczy więcej.

  3. #3
    Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Dołączył
    Mar 2009
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Posty
    17.324
    Siła reputacji
    289
    Moja galeria
    Zawsze używałem tego aparatu ustawionego na sztywno. Nie pomogę.
    E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue;II X-T1,:X-M1; garść słoików; II Sigma DP2 II Hauwei P20 Pro

  4. #4

    Dołączył
    Apr 2014
    Mieszka w
    Kraków/Głogoczów
    Posty
    13
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    jeżeli jest to kwestia pokrętła, to gdzie mogę to naprawić (wymienić) - kojarzycie jakis dobry serwis (Kraków i okolice). Mam nadzieję, że nie kosztuje to majątku.

  5. #5
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    20.469
    Siła reputacji
    391
    Moja galeria
    W moim E-30 też to jest. Do dziś. Wystarczy że kółko trybów mocniej docisnę i przez jakiś czas działa ok.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

  6. #6

    Dołączył
    Apr 2014
    Mieszka w
    Kraków/Głogoczów
    Posty
    13
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    u mnie to nie jest tak, żeby działało, jak poruszam, stąd w ogóle nie podejrzewałem tego kółka (zważywszy że rzadko z niego korzystałem i raczej nie miałem czym uszkodzić...). Jakiś serwis, albo ile to może kosztować w serwisie olympusa?

  7. #7
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Dołączył
    Jan 2012
    Mieszka w
    Rybnik
    Posty
    1.129
    Siła reputacji
    85
    Moja galeria
    W moim starym EM5 dzieje się tak gdy dłużej nie używam aparatu.
    Jak go "rozruszam" - to jest OK... na jakiś czas...

  8. #8

    Dołączył
    Apr 2014
    Mieszka w
    Kraków/Głogoczów
    Posty
    13
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    OOOooo, to dobra informacja, u mnie aparat leży w futerale, a używam go może raz na miesiąc na 2-3 miesiące...

  9. #9
    | OlyJedi Awatar jck
    Dołączył
    May 2013
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Posty
    665
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez DWSD Zobacz posta
    Witam wszystkich,
    czy ktoś się może spotkał z problemem z samoczynnym lataniem aparatu po ustawieniach scen itd. W trybie auto. Mam brody OM-D EM-5 i nagle się taki problem pojawił (nie wiem, czy po aktualizacji firmware), czy z innego powodu. (...)
    Olej tryb auto. W takim sprzęcie jego implementacja ma tylko cel marketingowy. Nigdy tego nie używam, bo i to sensu nie ma.

  10. #10

    Dołączył
    Apr 2014
    Mieszka w
    Kraków/Głogoczów
    Posty
    13
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ambitne, ale czasami nie mam możliwośći dostosowania wszystkich ustawień + lampy, a nie jestem profesjonalistą. Nie ukrywam, że na AUTO wychodziły całkiem niezłe zdjęcia dla moich potrzeb

Podobne wątki

  1. OMD E-M10 nie działa pokrętło ustawiania trybów
    By zbigo in forum Korpusy micro 4/3
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 2.02.15, 18:50
  2. Problem ze zmianą wielkości zdjęć
    By AdiM in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 5.09.10, 22:58
  3. e-510 kółko trybów
    By Gundi in forum Korpusy 4/3
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 21.04.10, 19:37
  4. Problem z ISO AUTO
    By dulak in forum E-System
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 4.01.08, 12:16
  5. E-1 wykorzystanie trybów nasycenia dominanty barwnej
    By Stanisław Rozalski in forum E-System
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 23.02.06, 13:13

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.