Miodnie![]()
Miodnie![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Kapitalne widoki, miło się ogląda.
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
Gratki za wejście. Moim zdaniem ostatnia fotka jest fajna.
Dzięki za Wasze reakcje
Dziś podzielę się widokami z Kończystej. Ten szczyt jest oddalony od głównego grzbietu Tatr i otoczony głębokimi dolinami, dzięki czemu widoki z niego są b. rozległe. Droga na niego jest właściwie pozbawiona trudności, z jednym wyjątkiem o którym za chwilę. My wychodziliśmy we wrześniu ub. roku z Doliny Mięguszowieckiej przez Osterwę i Tępą. Na początek widok na Wysoką, jeszcze wczesnym rankiem.
Z drogi pięknie widać Popradzki Staw, jeszcze w porannym cieniu ...
A to już pełne przestrzeni widoki z samego szczytu.
... i w stronę Gerlachu, który właśnie z Kończystej prezentuje się w całym ogromie masywu.
Jeszcze zbliżenie na fajny fragment panoramy. W głębi, w środku, Tatry Zachodnie już łapiące jesienne kolory
Co do trudności, o których wspomniałem, to na szczycie sterczy tzw. Kowadło, które parę tygodni przed naszą wizytą oberwało piorunem i straciło sporą cześć, jednak wciąż wymagało niebanalnego wspinania się, aby stanąć w najwyższym punkcie.
...
pozdrawiam, jako kolejny pokażę Ganek
Fajna część relacji. Widoki przepiękne. Brakuje Ci tylko fisheyaPanoramki nie zrobiłeś?
Panoramą się nie bawiłem jeszcze, może spróbuję przy następnej okazji.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Na Ganek wybraliśmy się w lipcu ub. roku. Jeszcze rok wcześniej ten szczyt wydawał nam się nierealnym celem, zwłaszcza kiedy oglądaliśmy go od strony słynnej Galerii Gankowej - wielu z Was pewnie podziwiało ją np. z Rysów. Tymczasem najłatwiejsza droga na szczyt okazała się być jak najbardziej w naszym zasięgu. Trudności były głównie orientacyjne, a końcowy odcinek - piękny i efektowny, z "lufą" z obu stron grani.
Widok z Ganku zrobił na mnie osobiście ogromne wrażenie - centralne położenie szczytu robi swoje i wiele miejsc widać z niego wprost genialnie. Niesamowicie prezentuje się Dolina Ciężka (w środku zdjęcia, ze stawem) "zawieszona" nad Doliną Białej Wody i obrywająca się do niej pionowym progiem.
Być może pamiętacie z lekcji geografii doliny polodowcowe, u kształcie "U" zamiast "V"To była teoria, a praktykę można zobaczyć właśnie w wyraźnym polodowcowym wgłębieniu w środku Doliny Białej Wody, widocznym "z lotu ptaka". Niesamowicie wygląda również jedno z jeziorek, różniące się od innych jaśniejszą barwą.
Efektownie widać również Wysoką i Rysy, a między przełęcz Waga i szlak na nią z Doliny Ciężkiej.
Korzystając z jeszcze niezbyt późnej pory dnia, nie odmówiliśmy sobie wejścia na sąsiedni Rumanowy Szczyt, skąd widok Ganek, wraz z efektowną granią, przez którą na niego wchodziliśmy, zapiera dech w piersiach.
Gratulacje, piękne widoki, a i wyprawa pozostawiła niezapomniane wspomnienia
Ja już wiele nie chodzę bo wiek... ale podziwiam i zazdroszczę![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Widoki faktycznie rewelacyjne. Gratuluję wyprawy i pięknych zdjęć.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Cześć,
dziś relacja z wyprawy na Kieźmarski Szczyt z września 2018. Trasa prowadziła przez Dolinę ... Kieźmarską, z pięknym Zielonym Stawem ... KieżmarskimRankiem była piękna pogoda.
Z samej doliny było widać nasz cel, który wydawał się niebotycznie wysoki ...
Z drogi wejściowej znakomicie prezentowały się okoliczne szczyty, upiększone chmurami, które zaczęły się pojawiać.
Po osiągnięciu grani, szczyt nie wydawał się już tak niedostępny. Chmury pokrywały już całą zachodnią część grani i przelewały się przez grań, tworząc wdzięczne obiekty dla fotografa ...
Szczyt wznosi się 1000 metrów powyżej wspomnianego stawu i schroniska, a widok na nie "z lotu ptaka" jest jedyny w swoim rodzaju.
Dalsze widoki przesłoniły całkowicie chmury, jednak i tak wrażenia z podejścia na szczyt były niesamowite.
pozdrawiam
Dziś Sławkowski Szczyt, z lipca 2018. Jest to jeden z zaledwie trzech szczytów z Korony, na który prowadzi ogólnodostępny szlak turystyczny (jeszcze na Rysy i Krywań). Z drogi na szczyt pięknie widać Pośrednią Grań (z lewej) oraz Łomnicę (z prawej).
Szczyt jest wysunięty mocno na południe od głównego grzbietu Tatr, dzięki czemu widok jest rozległy i bogaty. Na północ, za doliną Staroleśną są widoczne m. in. Jaworowe Szczyty i Lodowy...
Na wschód widać 4 szczyty Korony: Baranie Rogi, Durny, Łomnicę i Pośrednią Grań, ze wspaniałymi urwiskami.
Na zachód m.in. potężny Gerlach (z lewej) i szczelisty Staroleśny (z prawej).