Strona 7 z 17 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 162

Wątek: Pytania i odpowiedzi dotyczace E-510. Zanim zapytasz przeczytaj!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wgerwat Zobacz posta
    Mnie się zawsze wydawało, ze tryb Ps jest bardzo wygodnym narzędziem do zmiany prędkości i przysłony parami właśnie.
    Zmieniasz tym proporcje między wartościami migawki i przysłony, ale sam nie ustalasz konkretnych wartości, bo robi to automat. Gdy zmieni się oświetlenie, zmienią się parametry. Spróbuj sobie ustawić wybraną wartość migawki i przysłony w trybie P i potem przekadruj - sam zobaczysz, jak bardzo nieużyteczna jest to funkcja. A do zmiany tych wartości parami służy tryb A i S, bo jak zmieniasz jeden parametr, to drugi i tak zmienia się automatycznie. I robisz to w równie wygodny sposób - kręcąc kółkiem w te i wewte.

Cytat Zamieszczone przez wgerwat Zobacz posta
    Czemu zawsze znajdzie się ktoś, kto pod przykrywką udzielania odpowiedzi, próbuje nauczać...ortografii, gramatyki czy fleksji.
    Nie wiem czemu. O ortografii nic nie mówiłem. O gramatyce też nie. O fleksji wspominałem, a owszem, ale chodziło o tryb P, który zwie się trybem programowym z fleksją.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zmieniasz tym proporcje między wartościami migawki i przysłony, ale sam nie ustalasz konkretnych wartości, bo robi to automat. Gdy zmieni się oświetlenie, zmienią się parametry. Spróbuj sobie ustawić wybraną wartość migawki i przysłony w trybie P i potem przekadruj - sam zobaczysz, jak bardzo nieużyteczna jest to funkcja. A do zmiany tych wartości parami służy tryb A i S, bo jak zmieniasz jeden parametr, to drugi i tak zmienia się automatycznie. I robisz to w równie wygodny sposób - kręcąc kółkiem w te i wewte.
    Kręcąc kółkiem w trybie Ps wartości czasu i przysłony zmieniają się parami z tą różnicą, że tu na start automat sugeruje ustawienia (zgodnie z własnym algorytmem), które możesz przesunąć (Pshift). Szczególnie się nie zgodzę, że jest to nieużyteczne - aparat wyświetla dobrane wartości - mogę je modyfikować w którą stronę chcę o ile światło pozwoli. To bardzo wygodne i użyteczne, szczególnie jak się posługuje równocześnie korekcją ekspozycji, pamięcią pomiaru, czy punktowym pomiarem. Jak fotografuję zoomem na szybko sprawdza się znakomicie, tym bardziej, że jak nie ma czasu na myślenie nad techniką Program (bez shifta) dobierze w mierę sensowne wartości. Oczywiście - w studio wolę manual, jak zakładam stałkę często używam prorytetu czasu a w portretowaniu priorytetu przysłony...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Awatar wgerwat
    Mieszka w
    Chester UK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie wiem czemu. O ortografii nic nie mówiłem. O gramatyce też nie. O fleksji wspominałem, a owszem, ale chodziło o tryb P, który zwie się trybem programowym z fleksją.
    Sorry, trochę mnie poniosło

Wracając do problemu, czy ktoś spotkał się z wspomnianą przeze mnie irytującą cechą przy regulacji Ps? Wg instrukcji powrót z trybu Ps do programu P pozostaje tylko "odkręcenie" kołem nastawczym lub reset przez wyłączenie aparatu. Swoja drogą, czasem obawiam sie o trwałość mechanizmu koła nastawczego, swoje się nakręci
    Ps. W mojej c8080 w której funkcje Ps realizuje się poprzez naciskanie strzałek nie trzeba się tak naklikać.
    Przepraszam że żyje, to JUŻ się nie powtórzy ......

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-520 I.S. i dziwna wibracja korpusu przy wyłączaniu.

Znalazłem o tym informację również w instrukcji, ale nie pisze tam, czy jest to szkodliwe dla mechanizmu redukcji wibracji czy nie. Czy lepiej wyłączać manualnie tą funkcję przed wyłączeniem korpusu na OFF, czy taka wibracja jest bez znaczenia? Jak myślicie?

Pozdrawiam
    << do galerii dodaje nieprzerabiane fotki >>

// E-520 / 14-42 / 40-150 //

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Myślę, że za bardzo przeżywasz.

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    do Monka mi daleko:P to taka poznawcza ciekawość.
    << do galerii dodaje nieprzerabiane fotki >>

// E-520 / 14-42 / 40-150 //

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

producent

kto produkuje Olympusa E 510, czy Chiny ? w Media mark widziałem ; made in chiny . ponoś są trujące materiały
    Ostatnio edytowane przez Januszi ; 27.09.08 o 14:32

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Januszi Zobacz posta
    kto produkuje Olimpusa E 510, czy Chiny ? w Media mark widziałem ; made in chiny . ponoś są trujące materiały
    Rany, OlYmpusa... :/

Mój E330 jest Made In China, a 14-54 Made In Japan, więc nie tylko Chiny. Materiały trujące to były w zabawkach dla dzieci, a nie w całych Chinach...
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    I w mleku.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar Zobacz posta
    Rany, OlYmpusa... :/

Mój E330 jest Made In China, a 14-54 Made In Japan, więc nie tylko Chiny. Materiały trujące to były w zabawkach dla dzieci, a nie w całych Chinach...
    oj nie tylko , zabawki, buty, tworzywo sztuczne, kosmetyki , i wiele innych wystarczy poczytać, więc mam prawo podejrzewać iż materiał na korpusy też, dowiem się , oddaje do sprawdzenia , mam znajomego , sprawdzi w laboratorium
    Ostatnio edytowane przez Januszi ; 27.09.08 o 14:39