cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Zgadza się (również już sprawdziłem), jest to rzeczywiste 32 bity. Tylko moim zdaniem to już przerost formy nad treścią (spowolni tylko obróbkę). Jak pisałem RAW to 12 lub 14 bit., więc plik TIFF 16 bit. jest wystarczający (ma "zapas"). Oczywiście nikt nikomu nie broni eksportować do pliku 32 bit.![]()
Osobiście wybierałbym 16 bit. TIFF nieskompresowany (domyślnie w DT suwak jest na 5 ustawiony). Niby w TIF jest kompresja bezstratna, ale tak na wszelki wypadek![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 1.02.20 o 15:54
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
No, ja już swoją wesołą twórczość przekazałem na ręce prowadzącego![]()
- Konkurs popRAWka
WEŹ UDZIAŁ!
- N D7500 + S10-20 F/3,5 + S17-50 + S18-35 + N50 1.8 G + N55-300 + PORST MC 135 || FotoPro Traveller TT-1 (x4i) || Stroboss 36N, 60N, X2, X rec + stary Olympus pod wodę
- Flickr Pstryk
Jak już tak o tych MB -bajtach rozmawiamy informuję, że zmieniłem pkt. 9C regulaminu popRAWki.
Obecnie ma taki zapis:
C - Staramy się aby praca nie przekraczała wagi 2 MB (w przypadku panoramy - do 3 MB), oraz usuwamy dane EXIF.
Poprzednio było 1MB i 2MB. Zmiana nastąpiła z powodu zwiększenia rozmiarów wysyłanych prac. Dla zdjęcia o boku 1500 px. gdzie jest dużo szczegółów 1 MB to już może być mało. Jakby ktoś tego ściśle przestrzegał praca mogłaby trochę stracić na jakości.
Taką powiedzmy optymalną wagą to okolice 1,5 MB, aby nie było ubocznych śladów kompresji JPG.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 1.02.20 o 17:10
Ja pierdziu - zjechałem do 915. Ale się poprawię.
Pisałem o zdjęciu z dużą ilością szczegółów jak w poprzedniej popRAWce.
W tej edycji akurat waga ok. 1 MB, czy trochę mniej, będzie OK. Nawet mi się zrymowało.