@Bodzip i to dwa razy...
Jak widać da się.
1837
1838
1839
1840
1841
1842
.
@Bodzip i to dwa razy...
Jak widać da się.
1837
1838
1839
1840
1841
1842
.
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
1840 - wieża, bardzo ładni wygląda. Z takimi budynkami są zawsze kłopoty. Jak postobróbka pozwoliła na sensowną korekcję perspektywy?
TJ
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
To nie panorama @Bodzip.
To pojedynczy strzał i niestety "walka" z "prostowaniem" w LrC.
Nie jest może tak jak w naturze, ale mz jest fajnie.
A to jest najważniejsze.
1843
.
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
Moim zdaniem procedura prostowania zawarta w jakimkolwiek programie edycyjnym daje lepsze i dużo lepsze rezultaty na zdjęciu niż bez prostowania. Jednakże nie rozwiązuje problemu na sicher, do końca, ponieważ postrzeganie perspektywy przez obiektyw aparatu jest czysto geometryczne, a postrzeganie przez człowieka jest wypadkową geometrii dostarczonej przez oko oraz operacji „prostowania” perspektywy wykonywanych w mózgu.
Niemniej problem korekcji perspektywy, szczególnie w dwóch kierunkach - w poziomie, tj. w dal od obiektywu oraz w pionie, tj. w górę od obiektywu, np. przy fotografowaniu ulicy z ciągami domów po obu stronach, nie jest prosty do korygowania.
TJ
Podoba mi się na ostatnim kontrast pomiędzy ognistym niebem a zimnym/lodowym podłożem! Poza tym w ogóle świetne ujęcie, przynajmniej jak dla mnie;]. Jak i wiele innych w tym wątku ale to jakoś do mnie przemówiło takim postapokaliptycznym klimatem... 11/10
1843 urzeka piękną kolorystyką nieba.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||