Nie wiem, nie widziałem nutrii idącej po błocie ale zwróć uwagę na uszy.
Piżmak ma uszy "małe, prawie ukryte w sierści, zaokrąglone, porośnięte krótkim, gęstym włosem". Na Twoim zdjęciu uszy są wyraźnie widoczne.
Nie wiem, nie widziałem nutrii idącej po błocie ale zwróć uwagę na uszy.
Piżmak ma uszy "małe, prawie ukryte w sierści, zaokrąglone, porośnięte krótkim, gęstym włosem". Na Twoim zdjęciu uszy są wyraźnie widoczne.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Obejrzałem zalinkowane zdjęcie i twierdzę,że świadomie albo nieświadomie manipulujesz.Piżmak z Twojego linku jest suchy z puszystą sierścią. Na dodatek sfotografowany en face. A sama fota jest wielkości znaczka pocztowego
Moja przedstawia zwierzę z mokrą "oklapniętą" sierścią z profilu. Po wyschnięciu sierść robi się puszysta i wygląda podobnie do tej z Twojej fotki.
Przepraszam, ale nie mam ochoty na dyskusje tutaj na ten temat. Uważasz że to nutria, ok niech tak będzie.
Seria z chrząszczem 322-324 fajna, ale faktycznie szum widać wyraźnie. Sugeruję przepuszczenie przez program odszumiający - nawet darmowa wersja demo Neatimage dostępna na stronie http://www.neatimage.com mimo pewnych ograniczeń całkiem dobrze się sprawdza. Co do samego chrząszcza - zastanawiam się, czy to zmorsznik mały, czy też strangalia czarniawa - są na tyle podobne, że sam mam często trudności z ich rozróżnieniem.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Więcej zdjęć tu.
Dalej jesteś pewien, że piżmak- OK, niech będzie. To Twój wątek.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
@wyszomir jestem tego świadom. To jest powierzchniowo wycinek około 1/5 kadru FF z czterocyfrowym ISO. Próby pokazały, że udów tu nie osiągnę, . Odszumiłem obszar poza robakiem za pomocą maski, zostawiając go trochę bo taki szum mi nie przeszkadza. A, nie lubię efektu rozmycia i gładkości po odszumieniu. Traktowałem to jako trening. Rezultat mimo wszystko mnie zaskoczył pozytywnie, więc robaczki trafiły tutaj.
![]()
Na liściu "ładuje" się jakaś szarańcza....
325
326
Upsss, a pod liściem niespodzianka....
327
...
Ostatnio edytowane przez paparapa ; 12.06.20 o 20:59
328
.....
328 - "ale to już było"w dwóch wersjach
Nadal ładne, jakoś nie zbrzydło![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Qń na liściu zzieleniał z zazdrości widząc Twój aparat.![]()
![]()
![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Inna klatka w innej wersji, z innego softu, i parę eksperymentów. Mam fotki z paru wyjazdów w te miejsca, a zdjęcia takie same
Bogdan co robić? Granice jeszcze zamknięte i ciężko o nowe foty. Tak się ostatnio "zarobaczyłem", że muszę jeść nasiona dyni. I na ganianie po krzakach, zwłaszcza w deszczu, nawet ja sam siebie nie dam rady namówić .....
Może pojutrze odpuszczą granice, to coś się nowego zrobi.
Ulżyło mi że nie zbrzydło. Po tym co wyrabiałem z tym biednym zdjęciem to jakiś cud
Nie, to nie dlatego. Puszka to kupa szmelcu i po co qniowi taki złom. On zzieleniał, jak się zorientował co na niego czyha pod liściem.![]()