Strona 166 z 182 PierwszyPierwszy ... 66116156164165166167168176 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.651 do 1.660 z 1814

Wątek: O wszystkim i o niczym

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Z ostatniej trójki największe wrażenie zrobiło na mnie 1639. Te zdjęcia to Dolomity?
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Tak @wyszomirze to Dolomity. Uganiałem się po nich przez jakiś tydzień, więc parę fotek udało się zrobić.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Generalnie fotografie mi sie podobaja, ale uwagi mozna wrzucać . Wcześniejsza wrzutka - miejska ulica nocą kadry OK, ale trochę ciemne, jednak. Wiem, że noc, ale jak dla mnie ciemne. Za to pierwsze z Dolomitów, 1639 prawa strona, ta w cieniu rozjaśniona za bardzo, taki HDR się zrobił. Reasumując to rozjaśnienia często bym robił inaczej, ale każdy robi wg siebie. Sądzę, że mamy inaczej ustawioną jasność monitora.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Generalnie fotografie mi sie podobaja, ale uwagi mozna wrzucać . Wcześniejsza wrzutka - miejska ulica nocą kadry OK, ale trochę ciemne, jednak. Wiem, że noc, ale jak dla mnie ciemne. Za to pierwsze z Dolomitów, 1639 prawa strona, ta w cieniu rozjaśniona za bardzo, taki HDR się zrobił. Reasumując to rozjaśnienia często bym robił inaczej, ale każdy robi wg siebie. Sądzę, że mamy inaczej ustawioną jasność monitora.
    To miłe że się ogólnie podoba. A uwagi, skoro nie jesteśmy na "z...buku" mile widziane. Zawsze można coś nie najlepiej, albo wręcz źle. Brak "szturchańca" w bok, powoduje dłuższe dochodzenie do optymalnego procesu postprodukcji.
    Jeśli chodzi o miejskie ujęcia. Nie nauczyłem się jeszcze jak dobrze pokazać ciemne uliczki ze skromnym oświetleniem. Wiem jak to wygląda w naturze, ale nie jest łatwo "przelać" to na monitor, aby wyglądało to naturalnie i bez przerysowań.
    Dodatkowym problemem jest to, że każdy widzi co innego na swoim sprzęcie. I nie wiąże się to tylko z jasnością monitora. Ja mam 80cand/m2. Ta wartość na dzień jest dobra,
    ale gdy pracuje w nocy przy sztucznym oświetleniu, mimo odpowiedniej temperatury barwowej, efekty są inne. W dzień mam dużo jaśniej w pokoju niż w nocy. I myślę że tu jest największy problem.
    Aby zapewnić powtarzalność w obróbce, trzeba by zapewnić identyczne warunki podczas pracy czy tom w dzień czy w nocy.
    Teraz jestem na etapie dobierania jasności monitora do pracy nocnej.
    Chciałbym aby czas kiedy robię fotki nie generował różnic w wyglądzie zdjęć.

Faktycznie prawa strona zdjęcia z Dolomitów jest kiepska. Trochę poprawiłem i może jest lepiej.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_6DO5735.jpg
Wyświetleń:	177
Rozmiar:	1,51 MB
ID:	259788

cd Dolomitów...

1642

Nazwa:  _6DO5562 3.jpg
Wyświetleń: 302
Rozmiar:  1,35 MB

1643

Nazwa:  _6DO5551 2.jpg
Wyświetleń: 314
Rozmiar:  1,15 MB

1644

Nazwa:  _6DO5470 5.jpg
Wyświetleń: 307
Rozmiar:  1,39 MB

.

.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Dodalbym, ze kazdy z Nas ma wyswietlane nieco inaczej kolory na monitorach i tak po prawdzie to mozna obrobic "pod siebie" kolorystycznie jak i pod wzgledem jasnosci.
    Mozna isc dalej, ze fota obrobiona z rana bedzie miala nieco inne kolory niz w poludnie a jak dojdzie do tego miejsce gdzie jest ogladana fota to mamy kolejne zmienne

Mialem juz kiedys klientow szczegolnie kobiety gdzie odcien koloru na ktory nie zwroci wiekszosc ogladajacych stal sie mega problemem.
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 5.12.23 o 14:28 Powód: ...
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Dodalbym, ze kazdy z Nas ma wyswietlane nieco inaczej kolory na monitorach i tak po prawdzie to mozna obrobic "pod siebie" kolorystycznie jak i pod wzgledem jasnosci.
    Mozna isc dalej, ze fota obrobiona z rana bedzie miala nieco inne kolory niz w poludnie a jak dojdzie do tego miejsce gdzie jest ogladana fota to mamy kolejne zmienne

Mialem juz kiedys klientow szczegolnie kobiety gdzie odcien koloru na ktory nie zwroci wiekszosc ogladajacych stal sie mega problemem.
    Zgadza się. Dodatkowo dochodzą własne preferencje jak lubienie czy nie lubienie konkretnych kolorów.
    A że nie za bardzo potrafimy zapamiętać właściwą kolorystykę. Stajemy się największymi "oszustami" w dziejach.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    .

1645

Nazwa:  _7DO2731 14.jpg
Wyświetleń: 247
Rozmiar:  1,91 MB

1646

Nazwa:  _7DO2809 3.jpg
Wyświetleń: 247
Rozmiar:  863,6 KB

.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Z ostatniej pary zdecydowanie większe wrażenie robi na mnie 1645. Te kamienie na pierwszym planie kojarzą mi się z zębami jakiegoś gigantycznego potwora.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    A mnie te kamienie kojarzą się z lodowcem, który w zdjęciach @paparapa oglądałem dość często
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Z ostatniej pary zdecydowanie większe wrażenie robi na mnie 1645. Te kamienie na pierwszym planie kojarzą mi się z zębami jakiegoś gigantycznego potwora.
    No bo to drugie zdjęcie ma trochę inny charakter.

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    A mnie te kamienie kojarzą się z lodowcem, który w zdjęciach @paparapa oglądałem dość często
    Lodowiec powiadasz... może by lodowiec. Wyobraźnia może podpowiadać różne rzeczy. Na pewno miejscówka godna uwagi.
    Tu akurat nie rozwinęła skrzydeł ze względu na niebo. Ale i tak byłem zadowolony z pogody. Tydzień fajnej przygody o tej porze roku nie jest zły.

1647

Nazwa:  _7DO2833 7.jpg
Wyświetleń: 231
Rozmiar:  1,22 MB

.

Uprawnienia umieszczania postów