Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 215

Wątek: Moje miasto - Gorlice

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Chciałbym wszystkim odpowiedzieć:
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Pociąg jak za czasów naszej młodości Wagony pięknie dobrane do parowozu. Nie wiem, czy to prawda, ale słyszałem że te charakterystyczne półokrągłe tendry były robione przez Niemców z przepołowionych radzieckich wagonów-cystern zdobytych w dużej ilości w 1941 roku.
    To jest model Ty42-107 budowany przez Niemców w latach 1942-45. Potem produkowane w Polsce na podstawie dokumentacji pozostawionej przez Niemców.

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Smutno wygląda dobrze zachowana lokomotywa z dobrze zachowanymi wagonami, podjeżdżająca do rozpadającego się budynku stacyjnego.
    Oj tak. Gorlice to stacja końcowa. Nie ma przejazdu przez miasto i dalej... Budynek dworca podupadł, już dawno przekazany w prywatne ręce. Teraz tam jest bar, firma turystyczna, przychodnia NZOZ. A to widoczne na zdjęciu to stare magazyny kolejowe wynajmowane przez firmę wstawiającą okna i drzwi.

Cytat Zamieszczone przez Rysiek_O Zobacz posta
    Fajny skład. Widać była impreza na torach Ale to już ze cztery lata temu?? Jeździ nadal?
    A tak, byłą niezła impreza. To kurs pociągu historyczny. Zdjęcie poniżej. Teraz za nowego burmistrza z SLD uruchomiono kursy do Rzeszowa i do Krakowa. Rzadko, bo rzadko ale są. terminy dopasowane do studentów.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Jak za moich szczenięcych lat, takie lokomotywy przetaczano na stacji w Suchej Beskidzkiej tuż za "naszym" ogrodzeniem.
    Andrzeju - Chabówka się kłania. Fajne modele tam mają

20.
    Nazwa:  P5033481.jpg
Wyświetleń: 204
Rozmiar:  1,10 MB
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Pamiętam te ciuchcie
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    ...Budynek dworca podupadł, już dawno przekazany w prywatne ręce. ...
    Podobno prywatne zarządzanie jest lepsze od państwowego ...to był taki mały sarkazm, bo tak ogólnie to prawda.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Budynek dworca podupadł, już dawno przekazany w prywatne ręce. Teraz tam jest bar, firma turystyczna, przychodnia NZOZ. A to widoczne na zdjęciu to stare magazyny kolejowe wynajmowane przez firmę wstawiającą okna i drzwi.
    Więc wiemy kto wynajmuje pomieszczenia a kto teraz jest właścicielem tych budynków?
    Najemca pomieszczenia nigdy nie będzie zainteresowany dbaniem o stan budynku- jak się rozpadnie, wynajmie gdzie indziej.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Więc wiemy kto wynajmuje pomieszczenia a kto teraz jest właścicielem tych budynków?
    Najemca pomieszczenia nigdy nie będzie zainteresowany dbaniem o stan budynku- jak się rozpadnie, wynajmie gdzie indziej.
    Nie zawsze jest tak. Przeprowadzka do innych pomieszczeń też wiąże się z określonymi kosztami. Fakt, że najemca kalkuluje czy i jakie koszty opłaca mu się ponieść dla utrzymania stanu budynku - i z kalkulacji niekiedy wynika, że taniej jest się za kilka lat wyprowadzić.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Nie zawsze jest tak. Przeprowadzka do innych pomieszczeń też wiąże się z określonymi kosztami.
    Owszem ale są to mniejsze koszty, niż zainwestowanie w remont budynku. O stan budynku powinien dbać właściciel.
    U nas za PRL wiele budynków uległo degradacji do stanu, kiedy remont stał się nieopłacalny. Wraz z upadkiem PRL, dotychczasowi właściciele szybko pozbyli się takich zaniedbanych budynków a nowi właściciele nie mają pomysłu/pieniędzy na ich restaurację. Dopóki są chętni na wynajem rudery-wynajmują, Kiedy rudera się rozpadnie łatwiej będzie znaleźć dewelopera zainteresowanego działką, na której ta ruina stoi.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Małe miasta mają swój urok i panującą w nich atmosferę. Są też najliczniejszymi przypadkami zdewastowanego mienia wynikającego z pozostawienia sobie samym. Mające coraz bardziej malejące budżety gminy nie są w stanie na bieżąco remontować podupadających obiektów. Poza tym sprawy własności są bardzo nieraz skomplikowane. Życie przenosi do większych miast gdzie młodzi ludzie mają więcej szans na lepsze zarobki a starzy zostają w miasteczkach.
    pozdrawiam Wiejo

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Częśc tej dewastacji zapewne wynika z wieku stacyjnych budynków sądzę że stawiali dworzec jeszcze Austryjacy, część z niedbałości powojennych i późniejszych gospodarzy.
    można przypuszczać, że izolacje poziome z racji wieku diabli wzięli. Ale cegły w tamtych czasach wypalano solidne, więc jeszcze pewnie postoi.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Siła reputacji
    220
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wiejo Zobacz posta
    Małe miasta mają swój urok i panującą w nich atmosferę. Są też najliczniejszymi przypadkami zdewastowanego mienia wynikającego z pozostawienia sobie samym. Mające coraz bardziej malejące budżety gminy nie są w stanie na bieżąco remontować podupadających obiektów. Poza tym sprawy własności są bardzo nieraz skomplikowane. Życie przenosi do większych miast gdzie młodzi ludzie mają więcej szans na lepsze zarobki a starzy zostają w miasteczkach.

Nie do końca bym sie zgodził.
    Filip Springer w swojej książce Miasto Archipelag opisywał los miast które utraciły status wojewódzki. Dużo zależało do ludzi, gospodarzy miast.
    Jak mieli pomysł i potrafili wykorzystac fundusze europejskie to sobie dobrze poradziły i radzą. parafrazując stare powiedzenie leninowskie - kadry decydują.
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T3 + XZ-2

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Dla ciała i dla duszy

21.
    Nazwa:  P1024756_01.jpg
Wyświetleń: 170
Rozmiar:  1,07 MB
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Dla duszy to wiadomo co... widać w tle, ale dla ciała?
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO