Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Olympus viever a moc komputera

  1. #1
    | OlyJedi
    Dołączył
    Jan 2009
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Posty
    275
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

    Olympus viever a moc komputera

    Witam
    Na wstępie zacznę od podania konfiguracji swojego kompa, a jest to wiecznie żywy i5 2500k @4500Mhz, 8GB ddr3, dysk systemowy SSD, Win7
    Do wołania rawów z m4/3 używam programu Olympus Viewer3 i niestety przy tym wiekowym, aczkolwiek jeszcze sprawnym sprzęcie większość operacji w tym programie okraszone są przycięciami, no i ogólnie wszystko trwa bardzo długo, ale przyzwyczaiłem się do tego programu i nie chcę go zmieniać. Czy zmiana na lepszy sprzęt przyniesie jakieś wymierne przyśpieszenie obróbki, a raczej zniweluje te mikro zwiechy? Nie korzystam z innych wołarek, ale jakieś tam testowałem i żaden inny program czy to z rawami czy jpgami nie mulił tak jak Viever3. Zmiana na szybszy procesor coś da, czy to ten program tak ma i już?

  2. #2
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Trochę tu, trochę tam
    Posty
    10.918
    Siła reputacji
    256
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    ... czy to ten program tak ma i już?
    Zaczynałem z OV, kiedy zacząłem "robić" w rawach. Wolno pracował zawsze, dlatego po wywołaniu (po ew. poprawkach WB) do tifa, uciekałem do Gimpa.
    MZ Viewer zawsze był wolny i na dodatek jego możliwości są dość ograniczone. Za niewielkie pieniądze kupiłem Zoner Photo Studio 18 i bez żalu porzuciłem OV.
    W moim wątku numer zdjęcia jest w nazwie pliku.
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy

  3. #3
    Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Dołączył
    Mar 2009
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Posty
    17.120
    Siła reputacji
    271
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    Witam
    Na wstępie zacznę od podania konfiguracji swojego kompa, a jest to wiecznie żywy i5 2500k @4500Mhz, 8GB ddr3, dysk systemowy SSD, Win7
    Do wołania rawów z m4/3 używam programu Olympus Viewer3 i niestety przy tym wiekowym, aczkolwiek jeszcze sprawnym sprzęcie większość operacji w tym programie okraszone są przycięciami, no i ogólnie wszystko trwa bardzo długo, ale przyzwyczaiłem się do tego programu i nie chcę go zmieniać. Czy zmiana na lepszy sprzęt przyniesie jakieś wymierne przyśpieszenie obróbki, a raczej zniweluje te mikro zwiechy?...

    O ile pamiętam, zawsze był wolny, nie pamiętam by jakakolwiek zmiana komputera przyspieszała obróbke, w końcu porzuciłem tę wołarke, mimo, że do Olympusa jest jedna z najlepszych....

  4. #4
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    19.905
    Siła reputacji
    367
    Moja galeria
    Jak LightRoom jest za drogi, to zainstaluj Darktable. Aktualnie wszystko na nim robię
    https://github.com/darktable-org/dar....6.3-win64.exe
    Są chyba jeszcze nowsze wersje - Zbyma pisał w wątku o oprogramowaniu
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

  5. #5
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    8.131
    Siła reputacji
    217
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    ...przyzwyczaiłem się do tego programu i nie chcę go zmieniać. Czy zmiana na lepszy sprzęt przyniesie jakieś wymierne przyśpieszenie obróbki, a raczej zniweluje te mikro zwiechy? ...
    Namawiam do przejście na nowy program Olympusa: Olympus Workspace lub jakiś inny. OV3 nie jest już wspierany, zmiana sprzętu nie pomoże.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  6. #6
    | OlyJedi
    Dołączył
    Jan 2009
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Posty
    275
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Możecie się śmiać, ale kiedyś, kiedyś robiłem sobie takie testy porównawcze z innymi programami i jak dla mnie oprogramowanie Olympusa dawał najlepsze efekty i dlatego nie chcę go zmieniać, a nie wywołuję już tych zdjęć jakoś dużo, ale ostatnio pojawił się pomysł zmiany komputera też z innych względów i trochę się jeszcze zastanawiam, a jakby to miało pomóc też w OV to byłby kolejny argument żeby taką zmianę przeprowadzić.
    Nie wiedziałem też, że jest jakiś nowy program Olka Workspace, a tego to sobie spróbuję
    Czasem używam jeszcze Olympus Studio do wołania rawów ze starego 4/3 i ten program zawsze mi śmigał jak rakieta, a nowszy Viewer tak bardzo muli, ale to chyba wina większej rozdzielczości z nowych matryc.

  7. #7
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    8.131
    Siła reputacji
    217
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    ...Nie wiedziałem też, że jest jakiś nowy program Olka Workspace, a tego to sobie spróbuję
    Warto wypróbować OW, na pewno jest znacznie szybszy i bardziej funkcjonalny od OV3. Trzeba się tylko przyzwyczaić do nowego interfejsu programu i nie zniechęcać od razu.

    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    ... nowszy Viewer tak bardzo muli, ale to chyba wina większej rozdzielczości z nowych matryc.
    Mulił od zawsze nawet przy rozdzielczości 12 Mpix.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  8. #8
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Trochę tu, trochę tam
    Posty
    10.918
    Siła reputacji
    256
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    ... a tego to sobie spróbuję
    Jest trochę funkcjonalniejszy i szybszy od OV ale w dalszym ciągu doopy nie urywa.
    Jeżeli nie interesuje Cię zabawa w miejscowe poprawki tylko proste wołanie rawa- wystarczy. Tym bardziej, że "czyta" wszystkie obiektywy Olka i sam wprowadza odpowiednie korekcje aberracji i dyfrakcji.
    W moim wątku numer zdjęcia jest w nazwie pliku.
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy

Podobne wątki

  1. zmiana komputera
    By piksel in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 4.08.12, 21:50
  2. OLYMPUS Master/Viever i korekcja zniekształceń
    By TalRash in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 29.06.12, 21:15
  3. Sterowanie SP-500 UZ z komputera
    By esp in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 7.03.10, 21:10
  4. c-765 podłaczenie do komputera.
    By mortiser in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 14.09.05, 13:57
  5. Podlaczenie do komputera
    By Waldi.Waldi in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 8.08.04, 19:18

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.